Bangerstoxcoureurs stelen de show op cross Sumar

Cultuur Sport

SUMAR – Bangerstoxcoureurs willen dolgraag winnen, maar sportiviteit staat voorop bij de autocross in Sumar. De vorig jaar aan het programma toegevoegde bangerstoxraces geven de cross op Pinkstermaandag een nieuwe impuls en de populariteit van deze lichtcontactklasse groeit.

Door Jelle Jeensma

In de bangerstox kijken de coureurs niet op een deukje meer of minder in hun crossauto. Hoe meer botsingen en spektakel, hoe groter het amusement. "Er hebben zich bijna vijftig coureurs gemeld voor deze bangerstoxklasse, meer dan vorig jaar", zegt Kees Paulusma uit Sumar, die samen met zijn broer Lieuwe heeft bedacht deze races ook in Sumar te houden.

"Het vermaken van het publiek is belangrijker dan het winnen van een wedstrijdbeker. De coureurs hebben veel respect voor elkaar. Stoer doen en rammen met auto's is leuker dan eerste worden", aldus Lieuwe Paulusma kernachtig.

Net als zijn broer Kees rijdt hij onder andere crosswedstrijden in de regioklasse, maar Pinkstermaandag zijn ze bangerstoxcoureurs. Lieuwe: "Ik ben begonnen met bangerracen, in een klasse met zwaardere motoren. Daar is veel toegestaan, zoals met volle snelheid op een stilstaande auto inrijden. Dat mag in de bangerstoxklasse niet."

Crossauto rijp voor sloop

De kunst is om in drie manches zoveel mogelijk rondjes te rijden. Er zijn vijf hoofdprijzen en daarnaast zijn nog andere prijzen te verdienen. Zoals voor de beste entertainer met aparte capriolen die door het publiek worden gewaardeerd. Ook zijn er nog andere bekers voor crossauto's die er bijzonder uitzien.

Na de manches zijn de bangerstoxauto's meestal al zwaar gehavend, maar in de laatste rit gaan alle remmen letterlijk en figuurlijk los en wordt het circuit één groot pandemonium van auto's die op elkaar invliegen. Tot hilariteit van de toeschouwers. De meeste auto's zijn na een dagje cross rijp voor de sloop.

"Alleen het frame blijft bruikbaar, dat kan zo weer in een andere auto, die we dan ombouwen tot bangerstoxauto, vertelt Kees Paulusma. Bij de bangerstox is veel toegestaan om de concurrentie de loef af te steken. "Maar er is wel een reglement waaraan iedereen zich moet houden".

Kees en Lieuwe Paulusma hebben hun zaken goed voor elkaar. In een loods op het industrieterrein in Burgum bouwen ze hun volwaardige crossauto's op en sleutelen ze aan de bolides. Dat doen ze niet alleen.

Ook de Sumarders Ale van der Veen en Willem Bergsma, die zelf ook nog als crosser de circuits afreist, horen bij het team No Sa Racing, dat ze hebben geformeerd. "Ik cross zelf niet, maar weet wel veel van auto's, anders vind ik uit hoe het moet", meldt Ale van der Veen, die vroeger met Lieuwe Paulusma al sleutelde aan brommers en later met hem crossauto's ging bouwen.

Het bouwen van een veilige en snelle crossauto vraagt behoorlijk wat kennis en inzicht. "Door technische verbeteringen worden de crossauto's steeds stabieler, behendiger en betrouwbaarder", weet Kees Paulusma.

Naast de bangerstoxklasse staan de standaardklassen, dames-, junioren- en regioklasse op het programma op het circuit aan de Bosweg. De wedstrijden beginnen om 11.00 uur.

Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 6 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 8 uur geleden
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen gisteren
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen gisteren
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30