Afbeelding

Wandelverhalen: “Een feest voor de geest”

Cultuur

OOSTRUM/JOUSWIER – Wie snel loopt, kan in een uur heen en weer tussen Oostrum en Jouswier. Maar dat is niet de bedoeling van de ‘verhalenwandeltocht’ van zondag 11 december. Dan worden wandelaars onderweg verrast door zeer uiteenlopende verhalen. Het doel is eerder om er zo lang mogelijk van te genieten.

Eén van de bedenkers en organisatoren van deze tocht is Willem Molenbuur. Hij vindt het tijd voor bezinning. “’Dat kin moai tusken Sinterklaas en de Krystdagen’, wie ús idee. Fandêr dat wy kuierje fan de Sint Nicolaas-tsjerke yn Eastrum nei de Petrus-tsjerke yn Jouswier. De echte start is by kafee Fryslân yn Eastrum, en dêr einigje wy ek wer. Alles byïnoar sa’n 7,5 kilometer kuierjen.”

Acht verhalen onderweg

Acht verhalen krijgen de wandelaars onderweg gepresenteerd. Te beginnen met een terugblik op het Sinterklaas-feest, uiteraard bij de Sint Nicolaas-kerk. Het tweede verhaal komt van boer Meine Winia, die vertelt over zijn moderne, grote stallen voor vijfhonderd tot zeshonderd koeien. “It doel is om de ferhalen oan te hearren en ûnderweis besinke te litten. It doel is net om yn diskusje te gean”, merkt Molenbuur op.

Bij Molenbuur achter huis is aandacht voor amuletten en de ‘trechterbekercultuur’ van bewoners uit deze streek in de Oudheid. “En wy steane stil by de ‘amuletten’ fan hjoeddedei, tink bygelyks oan skelpen.”

Het vierde verhaal gaat over ‘het innerlijk kind’ in ieder mens. “Wy sitte yn in loopstâl op pakken strie. In harpspiler sil it ferhaal begeliede”, verwacht Molenbuur.
Verhaal vijf komt van een ‘zelfvoorzienende’ boerderij: kleinschalig, met bovendien aandacht voor oude ambachten. Staatsbosbeheer levert het zesde verhaal, over het belang van natuur. ‘Veiligheid’ vormt de kern van het zevende verhaal, verteld in een legertent. Het laatste, achtste verhaal komt uit Jouswier, de Petruskerk, en blikt vooruit naar de Kerst.
“It wurde gjin drege ferhalen, want bern moatte ek meidwaan kinne en de ferhalen begripe kinne”, zegt Molenbuur. “It moat foar elkenien ‘een feest voor de geest’ wurde.”
Start bij ‘t café tussen 12.30 en 14.30 uur. Kosten: vijf euro voor hapjes en drankjes, kinderen tot en met 12 jaar drie euro per persoon.

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 15 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 16 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 17 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 20 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 21 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 22 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30