Winnende ONT trein dendert nog even voort
Winnende ONT trein dendert nog even voort Foto: Freepik.com

Winnende ONT trein dendert nog even voort

Algemeen

Van de vijf laatste wedstrijden won ONT er vier en daarmee ontworstelden de Opeindenaren zich op de ranglijst aan én de degradatieplaatsen en de plaatsen voor de nacompetitie voor handhaving in de derde klasse. Er is overigens nog geen enkele reden om achter over te leunen. De verschillen in het rechter rijtje blijven klein.

Door: Sjouke Walinga

De goede reeks van ONT dwingt echt wel respect af. Drie van de vier overwinningen werden behaald in uitwedstrijden en niet tegen de minste tegenstanders. Achtereenvolgens werden SC Kootstertille, SC Twijzel en zaterdag dus ONR aan de zegekar gebonden. ONR was de nummer drie van de ranglijst en na de zege vorige week op Hardegarijp, de nummer twee van de ranglijst, was ONT dus opnieuw een reuzendoder. Overigens moet de zege op ONR wel in de categorie van ‘misschien niet helemaal verdiend’ worden geplaatst. Dat laat niet verlet dat de driepunter ONT prima smaakte.

Was vorige week Sjoerd Venema interim coach voor kersverse vader Tjerk Koops, nu was Jan Hulzinga de vervanger van Koops. Hulzinga, trainer van SC Cambuur O16, was eerder vier seizoenen trainer van ONT en werkte met de meeste jongens van het huidige ONT 1. 

ONT liet vanaf minuut één de bedoelingen zien; met strijd de tegenstander tegemoet treden. Dat leidde al in de eerste minuut tot een kans. Freerk Veenstra, de ONT middenvelder is in goede doen, veroverde de bal en kwam oog in oog met ONR doelman Duncan Kloosterman. Veenstra slaagde er niet in om ONT op een vroege voorsprong te zetten. ONT legde in het eerste kwartier ONR min of meer over de knie, het ontbrak aan een doelpunt. Een harde voorzet van Thomas Landman kon niet worden beroerd door Chris Visser en omgekeerd kon Landman een voorzet van Visser niet in het doel werken. Een balverovering van Keimpe Jacobi leidde ook niet tot een ONT goal. Zijn ferme schot landde op de bovenkant van de kruising.

Hoe zuur was het dus dat de thuisclub, die tot dat moment niets in de melk had te brokkelen, na een kwartier op voorsprong kwam. Via een klutssituatie, volgens veel ONT’ers ook nog hands, kwam de bal uiteindelijk bij ONR’s beste speler Janco de Boer en die scoorde. ONR liet daarna wel zien waarom het derde op de ranglijst stond en ook de tweede periode won. De Drenten voetbalde stúkken gemakkelijker dan ONT en kreeg kansen. Joseph Duke Dima schoot op de paal, De Boer zag een lob over het ONT doel gaan en ONT doelman Hidde Ament voorkwam een tweede doelpunt van diezelfde speler. De gelijkmaker van ONT zeven minuten voor rust was tegen de verhoudingen in maar niet minder fraai. Het lukte Janco van der Veen, belaagd door drie tegenstanders, een steekpass te geven op Landman. Op de voorzet van Landman anticipeerde Hielke Knippels en de gelijkmaker was daar. Dat ONT niet opnieuw op achterstand kwam had ONT te danken aan onzorgvuldig afwerken van Duku Dima. Leon Shievels onderschepte een breedtepasse van ONT en bediende zijn teamgenoot op maat. Het schot ging over.

De tweede helft kenmerkte zich vooral door een achter de feiten aanlopend ONT. De thuisclub had het middenveld stevig in handen en bij vlagen werd ONT daar weggetikt. Met tot gevolg dat er ook kansen kwamen. ONR’s topscoorder Schievels (veertien doelpunten) had het vizier niet op scherp en hielp drie kansen om zeep en Hendrik Rozema schoot over. In die fase was een ONT doelpunt niet logisch, maar het kwam er toch. In de 62e minuut mocht Knippels aanleggen voor een vrije trap. ONR doelman Kloosterman kon de bal nog keren maar de rebound werd een prooi voor Visser. De wedstrijd die zich daarna ontspon was voor de ONT supporters billenknijpend en voor de ONR aanhangers iets van ‘waarom scoren wij niet’. ONR bleef baas over de wedstrijd maar ONT hield vooralsnog stand. Ament zweefde een inzet van Schievels fraai uit de bovenhoek, Tim van der Meulen volleerde voorlangs en Rik de Boer kopte de bal naast. En dat waren allemaal behoorlijke kansen. Het aandringen van ONR gaf ONT wel de gelegenheid de genadeklap te geven, dat kwam er niet van. Visser vond vanaf de achterlijn geen medespeler, uit een prachtige pass van Marten Folkersma werd een doelpoging van Johan Tjeerdsma verwerkt tot corner en uit die corner kopte Folkersma naast. 

Zo bleef het bij 1-2. Die uitslag een gestolen ONT overwinning te noemen gaat te ver. Een verdiende overwinning was het ook weer niet. Daarvoor waren de fases in de wedstrijd dat ONT achter de feiten aanliep te talrijk. Laten we het er op houden dat de werklust het won van het betere voetbal. En de drie punten tellen en dat is voor ONT in deze fase van de competitie het meest belangrijk.

Aanvoerder Albert Wijma keek terug op een mooie middag en ook op de resultaten na de winterstop: “Gisteren weer een fantastische teamprestatie geleverd door de drie punten over de streep te trekken! Na de winterstop hebben wij een mooie reeks met ongeslagen wedstrijden neergezet. Door punten te pakken, merk je dat er binnen het team weer steeds meer vertrouwen ontstaat. Wij stijgen langzamerhand weer naar de positie op de ranglijst waar wij horen te staan. We durven weer te voetballen en dat wordt zeker beloond. Er komen nog vijf wedstrijden waarin wij kunnen laten zien dat wij niet thuis horen in de onderste helft van de ranglijst.

Zaterdag a.s wacht in een uitwedstrijd Rijperkerk, de nummer vier van de competitie. In Rijperkerk wordt om 14.30 uur afgetrapt.

Sinaasappels
Kassenrondleiding Tropische Kas Algemeen 13 uur geleden
Pelgrimswandeling in het spoor van H. Titus en Friese kloosters
Pelgrimswandeling in het spoor van H. Titus en Friese kloosters Algemeen 14 uur geleden
Dam Jaarsma
Dam Jaarsma-kuier met volksverhalen in Eastermar Algemeen 15 uur geleden
In beslag genomen drugs en illegaal vuurwerk. De opbrengsten worden wellicht onder andere geïnvesteerd in vastgoed.
"Ook in Fryslân kan 'ondermijning' zich als langzame olievlek uitbreiden" Algemeen 17 mei, 17:17
Brandweerlieden bezig met het nablussen van de uitgebrande auto met caravan op de Wäldwei nabij Drachten.
File op Wâldwei door uitgebrande auto met caravan 112 17 mei, 16:43
Groove Factory in Iduna
Unieke jamsessies tijdens Groove Factory in Iduna Algemeen 17 mei, 16:28
Theaterconcert O Cielo en vaartocht 'Oudega, ontdek een stukje van dit mooie plekje!'
Theaterconcert O Cielo en vaartocht 'Oudega, ontdek een stukje van dit mooie plekje!' Algemeen 17 mei, 14:00
Frits Veenema terug bij Be Quick Dokkum
Frits Veenema terug bij Be Quick Dokkum Algemeen 17 mei, 12:00
Benefietconcert t.b.v. Hope4Ukraïne
Benefietconcert t.b.v. Hope4Ukraïne Algemeen 17 mei, 11:00
Benefietconcert Alexanderkerk Rinsumageast op 26 mei met “Jazzpresje”
Benefietconcert Alexanderkerk Rinsumageast op 26 mei met "Jazzpresje" Algemeen 17 mei, 10:00
Nomi $hanya
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Algemeen 17 mei, 08:30
Wat houdt de Europese parlementsverkiezing in?
Interactieve avond over Europese verkiezingen Algemeen 16 mei, 17:04
Burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland neemt in de herfst van 2024 afscheid. Acht personen hebben zin om hem op te volgen.
Acht kandidaten burgemeester Smallingerland Algemeen 16 mei, 15:31