Kaartverkoop Oranjewoud Festival 2024 start 1 maart
Kaartverkoop Oranjewoud Festival 2024 start 1 maart Foto: Ingestuurd

2024 Kaartverkoop Oranjewoud Festival 2024 start 1 maart

Algemeen

Een lang weekend van donderdag 30 mei t/m zondag 2 juni 2024 vormt de natuur van Parklandschap Oranjewoud het magische decor voor een nieuwe editie van Oranjewoud Festival. Met een groot aantal artiesten, van het NBE, Quatuor Arod en Camille Thomas tot Nynke Laverman, Clean Pete en Aart Strootman, een nieuwe samenwerking met Museum Belvédère rondom de componist en schilder M.K. Ciurlionis en een nieuwe residentie van het Atlas Ensemble. En uiteraard is er weer het uitgebreide kinderprogramma in de Family Zone. Het complete programma is nu te vinden op onze website.

Festivalhart De Proeftuin 

is zoals altijd de centrale plek van Oranjewoud Festival. Er is heel veel livemuziek in de vorm van korte optredens van artiesten uit het hoofprogramma maar ook door een groot aantal bandjes met invloeden uit de jazz en andere culturele achtergronden. En uiteraard is er tot ’s avonds laat een uitgebreid en gevarieerd aanbod aan hapjes en drankjes.

Family Zone 

Vorig jaar werd de Family Zone voor families met kinderen opgenomen in het hoofdprogramma. Meer dan 2.000 kinderen bezochten dit programmaonderdeel. Vanwege het doorslaande succes zetten we dit niet alleen voort maar breiden wij de Family Zone uit met aanbod voor kinderen vanaf 6 maanden. Componist Remy Alexander heeft in de ochtend en middag een groot aantal workshops geprogrammeerd en rond lunchtijd is er een familievoorstelling. Kinderen kunnen met elkaar een mini-opera maken, componeren voor zelfgebouwde instrumenten, leren improviseren op wat de natuur biedt en samen een KakofonieOrkest vormen. Ook is er een muzikaal SpeurBos en zijn er proeflessen voor allerlei instrumenten. De dag wordt afgesloten met een grote Finale. Zoals altijd mogen de kinderen gratis deelnemen.

Play Zone 

Het FB Oranjewoud Paviljoen is het stralende middelpunt van de Play Zone. Het festival start hier donderdagavond 30 mei met Parade, het openingsconcert waarin NPO Klassiek-presentator Jet Berkhout een parade aan artiesten voorstelt die later in de het festival te horen zullen zijn. Oranjewoud Festival in vogelvlucht. Andere hoogtepunten vormen Mike Boddé & Tom Beek, ORBI, sublieme Hongaarse zigeurnermuziek met het Lajos Sárközy Trio, Wallis Bird & Spark, Nynke Laverman met Sytze Pruiksma en het Ragazze Quartet, het Red Limo Quartet en het slotconcert met de Amsterdam Klezmer Band. 

Comfort Zone 

Het Salon Podium is opnieuw ingericht als een grote overdekte huiskamer. Hier vinden de Comfort-concerten plaats waarbij fijnproevers kunnen genieten van klassieke optredens van internationale kwaliteit, zoals de Franse celliste Camille Thomas, Noa Wildschut, Laetitia Gerards & Thomas Beijer, Quatuor Arod en het Van Baerle Trio. Een bijzondere plek is ingeruimd voor De Schepping, Het Paradijs en De Hemel door het Nederlands Blazers Ensemble met de Vlaamse schrijver Bart Moeyaert. Deze trilogie, gebaseerd op muziek van Haydn, zal verspreid over de zaterdag tussen zonsopkomst en zonsondergang te horen zijn. Een unieke gelegenheid.

Expedition Zone 

Net als vorig jaar werkt Oranjewoud Festival deze editie intensief samen met Museum Belvédère, deze keer rond kunstschilder en componist M.K. Ciurlionis (1875-1911). Dit Litouwse dubbeltalent stierf weliswaar jong maar liet een groot oeuvre na van circa 300 muziekstukken en evenveel schilderijen. Oranjewoud Festival verrijkt de tentoonstelling met muziek van Ciurlionis, o.a. gespeeld door het uit Litouwen overgevlogen Vilnius String Quartet. Maar de Expedition Zone, de avontuurlijke programmalijn van het festival, is dit jaar niet uitsluitend rondom Museum Belvédère. In het zwembad van Parkhotel Tjaarda onderzoekt componist Aart Strootman met aluminium buisklokken de eigenschappen van (onder)watermuziek in zijn compositie Waterwerken.

Ook het componisten- en kunstenaarsduo Strijbos & Van Rijswijk is terug op Oranjewoud Festival voor een project met beeldend kunstenaar Marc van Vliet. In de klankinstallatie Solar hebben zij een groot aantal zonnepanelen van ca. 40 bij 60 cm verspreid opgesteld bij de Oranjerie van Landgoed Oranjestein. Deze zonnepanelen hebben een dubbelfunctie: zij zorgen voor de stroom die het kunstwerk tot leven brengt maar vormen tegelijk individuele klankbronnen. Solar smelt samen met het landschap én transformeert het. De emotionele en spirituele impact is groot, de ecologische voetafdruk minimaal.

Het Atlas Ensemble is terug voor een tweede residentie. Het vormt een onderdeel van een meerjarig traject, geïnitieerd en geproduceerd door Oranjewoud Festival en samen met componist Joël Bons ontwikkeld. In 2019 won Bons de prestigieuze Grawemeyer Award for Music Composition (Nobelprijs voor muziek), voor zijn compositie Nomaden. Het Atlas Project vormt hierop een vervolg en heeft tot doel de stapsgewijze ontwikkeling van een transcultureel Atlas Orkest, bestaande uit 40 à 50 musici. Een ongehoorde klankwereld wordt ontsloten. Op 21 juni 2025 debuteert het orkest 

Stef Boes, overgangsconsulente van Nieuw Getij.
Specialistisch verpleegkundige overgang/ vrouwenzorg Algemeen 5 uur geleden
Zachte natuurtinten, maar ook vrolijker accenten van kleur zie je terug in de collectie voor de
allerkleinsten.
Aline Fashion breidt uit met babycollectie Algemeen 6 uur geleden
Probeer een speed-pedelecs van Klever bij Egbert Tweewielers.
Probeer speed-pedelecs van Klever tijdens opstapdag bij Egberts Tweewielers Algemeen 8 uur geleden
Pannenkoekendag in Rottevalle
Pannenkoekendag in Rottevalle Algemeen 9 uur geleden
De subsidie biedt kansen voor iedereen die wil bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige landbouw.
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Algemeen 9 uur geleden
Foto links: Friso Wielenga 
Foto rechts: Monique vd Ven en Elles Pieterse
De 'Vijf Mei Rede' door Friso Wielenga, een concert en poëzie! Algemeen 10 uur geleden
De lopers van de Wetter- en Willerun in Burgum gaan van start voor de editie van 9 oktober 2022
Derde editie van de Wetter- en Wille run Algemeen 11 uur geleden
Eerste Duitse Kneipenquiz in Dokkum sehr angenehm
Eerste Duitse Kneipenquiz in Dokkum sehr angenehm Algemeen 11 uur geleden
De bedside singers.
(video) De Bedside Singers zingen al 5 jaar aan het bed Algemeen gisteren
Skriuw dy no yn!
Noch twa wiken om yn te skriuwen foar Liet 2024 Algemeen 16 apr, 16:03
Start kaatstrainingen bij KV Oostergo Dokkum.
Start kaatstrainingen bij KV Oostergo Dokkum Algemeen 16 apr, 15:00
'They Young Source' en 'Amazing Kids' in de VGKN-kerk in Boornbergum.
(video) "Nog amper christelijke kinderkoren in Fryslân sinds corona" Algemeen 16 apr, 13:29
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum Algemeen 16 apr, 12:30