Johan Raatjes (links) en Siep Folkerts van Postzegelvereniging Drachten tonen kinderpostzegels en eerstedag enveloppen uit hun verzameling.
Johan Raatjes (links) en Siep Folkerts van Postzegelvereniging Drachten tonen kinderpostzegels en eerstedag enveloppen uit hun verzameling. Foto: Actief Media

Een ‘Eeuw Kinderpostzegels in Nederland’, bijna iedereen verkocht ze als kind

Algemeen

In 1924 introduceerde Nederland bijzonder postzegels voor het verzenden van brieven en pakjes. Voor het eerst kon men kinderpostzegels plakken. Dit jaar, in 2024, is het 100-jarig jubileum van dit unieke initiatief, dat werd opgezet om geld in te zamelen voor humanitaire projecten ten behoeve van kinderen. Dit jubileum zal naast andere thema’s ook de aandacht hebben tijdens de postzegelbeurs in Drachten, die door de plaatselijke vereniging op zaterdag 2 maart georganiseerd wordt.

Bestuursleden van Postzegelvereniging Drachten Johan Raatjes en Siep Folkerts gingen als kind ook langs de deuren om zoveel mogelijk kinderpostzegels te verkopen. “Soms mochten de kinderen die postzegels verkochten een kwartiertje eerder uit”, weten de mannen zich nog te herinneren.

In Nederland is in 1924 per Koninklijk Besluit het initiatief genomen om postzegels met een toeslag voor ‘het misdeelde kind’ uit te geven. In de beginjaren verkopen vrijwilligers de postzegels, aangestuurd door het Nederlands Comité voor Kinderpostzegels. In 1948 krijgt een leerkracht een gaaf idee. Meester Verheul uit Waarder stuurt de kinderen van zijn school met Kinderpostzegels langs de deuren. Een groot succes! Een jaar later start de Kinderpostzegelactie zoals die er nu nog steeds uitziet: voor kinderen, door kinderen. 


Een eeuw kinderpostzegels in Nederland. - Foto: Stichting Kinderpostzegels

Stichting Kinderpostzegels

Al snel heeft het comité haar handen vol aan het besteden van de opbrengst en het onderhouden van contacten. Daarom werd in 1949 een stichting opgericht: de Stichting voor het Kind. Zij zijn voortaan verantwoordelijk voor het organiseren van de actie. In 1989 fuseren twee stichtingen; Stichting Kinderpostzegels is geboren! Sindsdien zorgen zij voor zowel de inzameling als een goede verdeling van het geld.

Veel verzamelaars hebben de kinderpostzegels in hun collectie. Maar ook andere thema’s zoals, treinen, vogels, vlinders of religie zie je bij verzamelaars terug. Zo heeft Siep Folkerts, die ook veilingmeester is, een album met begeleidende teksten waar postzegels te zien zijn die het Bijbelverhaal uitbeelden. Ook vullen de bestuursleden nog jaarlijks hun collectie aan met de bekende kinderpostzegels. Naast de postzegels bieden de kinderen nu ook andere producten aan zoals pleisters, kaarten of een vouwtas. “In het verleden kreeg je het geld contant mee, maar tegenwoordig gaat betaling via een eenmalige incasso of via een betaalverzoek per post”, legt Johan Raatjes uit.

Scholen in heel Nederland moedigen leerlingen nog steeds aan om deel te nemen aan dit mooie initiatief door postzegels te verkopen. De opbrengst gaat naar verschillende goede doelen die gericht zijn op het welzijn van kinderen, zoals onderwijs, gezondheidszorg en sociale projecten.

Het jubileumjaar 2024 is niet alleen een viering van het verleden, maar ook een erkenning van het voortdurende belang van de Kinderpostzegels. Door de jaren heen hebben miljoenen kinderen en volwassenen deelgenomen aan deze liefdadigheidsactie, waardoor het een van de grootste fondsenwervende campagnes van Nederland is geworden. 

De ruilbeurs van Postzegelvereniging Drachten is op zaterdag 2 maart van 9:30 - 15:00 uur. Locatie: Wijkcentrum De Utwyk. Belangstellenden uit de regio zijn welkom op deze gratis toegankelijke beurs. Er is ook een powerpoint presentatie over kinderpostzegels te zien.

Een eeuw kinderpostzegels in Nederland.
Stef Boes, overgangsconsulente van Nieuw Getij.
Specialistisch verpleegkundige overgang/ vrouwenzorg Algemeen 6 uur geleden
Zachte natuurtinten, maar ook vrolijker accenten van kleur zie je terug in de collectie voor de
allerkleinsten.
Aline Fashion breidt uit met babycollectie Algemeen 6 uur geleden
Probeer een speed-pedelecs van Klever bij Egbert Tweewielers.
Probeer speed-pedelecs van Klever tijdens opstapdag bij Egberts Tweewielers Algemeen 8 uur geleden
Pannenkoekendag in Rottevalle
Pannenkoekendag in Rottevalle Algemeen 9 uur geleden
De subsidie biedt kansen voor iedereen die wil bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige landbouw.
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Algemeen 9 uur geleden
Foto links: Friso Wielenga 
Foto rechts: Monique vd Ven en Elles Pieterse
De 'Vijf Mei Rede' door Friso Wielenga, een concert en poëzie! Algemeen 10 uur geleden
De lopers van de Wetter- en Willerun in Burgum gaan van start voor de editie van 9 oktober 2022
Derde editie van de Wetter- en Wille run Algemeen 11 uur geleden
Eerste Duitse Kneipenquiz in Dokkum sehr angenehm
Eerste Duitse Kneipenquiz in Dokkum sehr angenehm Algemeen 11 uur geleden
De bedside singers.
(video) De Bedside Singers zingen al 5 jaar aan het bed Algemeen gisteren
Skriuw dy no yn!
Noch twa wiken om yn te skriuwen foar Liet 2024 Algemeen 16 apr, 16:03
Start kaatstrainingen bij KV Oostergo Dokkum.
Start kaatstrainingen bij KV Oostergo Dokkum Algemeen 16 apr, 15:00
'They Young Source' en 'Amazing Kids' in de VGKN-kerk in Boornbergum.
(video) "Nog amper christelijke kinderkoren in Fryslân sinds corona" Algemeen 16 apr, 13:29
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum Algemeen 16 apr, 12:30