Het team van regionaal distributiecentrum Voedselbanken Friesland.
Het team van regionaal distributiecentrum Voedselbanken Friesland. Foto: Actief Media

Energiebank en voedselbanken in Friesland geven gratis ledlampen weg

Algemeen

Energiebank Fryslân en Regionaal Distributiecentrum Voedselbanken Friesland slaan de handen ineen om huishoudens met energie-armoede in Fryslân te helpen besparen op hun energiekosten. Er worden maar liefst 1620 voedselpakketten voorzien van drie gratis ledlampen.

Deze bijzondere actie tussen Energiebank Fryslân en Regionaal Distributiecentrum Voedselbanken Friesland heeft als doel om 1620 huishoudens in Friesland die bekend zijn bij de Voedselbank te ondersteunen bij het verminderen van hun energieverbruik en kosten. De ledlampen die door de Energiebank met behulp van sponsoren gratis ter beschikking worden gesteld aan alle Friese Voedselbanken en zullen voor een groot verschil zorgen in de energierekening van deze huishoudens.

Op 5 december a.s. zullen de ledlampen officieel worden gedoneerd aan het distributiecentrum van Voedselbanken Friesland in Drachten. Vervolgens zullen de lampen worden verdeeld over de 17 voedselbanken in Fryslân, waardoor huishoudens in de provincie kunnen gaan profiteren van deze energiebesparende maatregel. De actie sluit naadloos aan bij de missie van Energiebank Fryslân, namelijk het bestrijden van energieongelijkheid in de provincie. Door de krachten te bundelen kunnen zij een grotere impact maken en nog meer huishoudens ondersteunen en  ontzorgen. 

“Energiebank Fryslân gelooft dat een warm thuis, zonder energiezorgen, een basisbehoefte is en bereikbaar moet zijn voor iedereen in Friesland. Net als eten, drinken en een dak boven je hoofd. We geloven ook dat je niet aan een lijst vinkjes hoeft te voldoen, om er hulp bij te krijgen. Daarom helpen wij mensen die om welke reden dan ook energiehulp nodig hebben. Buiten de kaders om en dwars door systemen heen. Non-profit en no-nonsense.”, aldus Energiebank Fryslân. “Door het doneren van de ledlampen aan de voedselbanken kunnen we niet alleen huishoudens met een kleine beurs in Friesland ondersteunen bij het terugdringen van hun energiekosten, maar ook bijdragen in de energietransitie van huishoudens die wel willen verduurzamen, maar daar niet altijd de middelen voor hebben.”

De donatie van de ledlampen aan de Voedselbanken in Friesland zal impact hebben op de deelnemende huishoudens en hun  financiële situatie:

-         Eén ledlamp levert een gemiddelde besparing (ter vervanging van gloeilamp) van 46 W per uur op;

- De gemiddelde brandduur per vervangen lamp is 3 uur, wat een besparing van 138 W per dag oplevert (3 uur x 46 W = 138 W per lamp, per dag);

- Ieder huishouden krijgt 3 ledlampen wat een besparing van 414 W per gezin per dag oplevert (3 x 138 W = 414 W per gezin, per dag);

- Jaarlijks levert dit per gezin een besparing op van 151 kWh (414 W x 365 dagen = 151 kWh)!;

- Voor de energierekening per huishouden bespaart dit 151 kWh x 0,45 ct. = € 68,- (voor slechts drie ledlampen i.p.v. gloeilampen);

- In totaal worden 1620 voedselpakketten voorzien van drie gratis ledlampen wat in totaliteit een jaarlijkse besparing oplevert van 249.150 kWh onder 1620 huishoudens. 

In ieder pakket zit een kaartje om contact op te nemen met de Energiebank Fryslân, zodat mensen verder geholpen kunnen worden bij het verduurzamen van hun woning. Een mailtje is genoeg om onze energiecoaches en fixteams langs te laten komen, geheel kosteloos. Zo houden we het licht aan in alle huishoudens in Fryslân!

Energiebank Fryslân is een stichting die met behulp van sponsoren zoals Rabobank en Wind Park Fryslân huishoudens met een kleine beurs kan ondersteunen en ontzorgen in de energietransitie van hun eigen woning.

Boys won 't be boys
Boys won't be boys Algemeen 4 uur geleden
dansende vissers uit Burma.
Expositie Henk Kloosterhuis in Berchhiem te Burgum. Algemeen 6 uur geleden
Doe mee aan de siezoenswandeling in het Drents-Fries Wold. Foto ter illustratie.
Doe mee aan de seizoenswandeling in het Drents-Friese Wold Algemeen 21 uur geleden
Studenten saxofoon van het Prins Claus Conservatorium.
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 23 uur geleden
Princessehof opent een nieuwe tentoonstelling Porseleinkoorts met gratis openingsfeest
Princessehof opent een nieuwe tentoonstelling Porseleinkoorts met gratis openingsfeest Algemeen 24 feb, 15:30
Expositie schilderijen Anton Feddema in Huys ter Swaach
Expositie schilderijen Anton Feddema in Huys ter Swaach te Beetsterzwaag Algemeen 24 feb, 15:00
Op 9 en 10 maart is er weer een Geluksroute in Leeuwarden
Geluksroute Leeuwarden Algemeen 24 feb, 14:00
Wooden Moons
Wooden Moons en DJ Foeke B. kennen wensen publiek Sixties Algemeen 24 feb, 12:15
Erfgoedvrijwilligers Fryslân in kaart gebracht
Erfgoedvrijwilligers Fryslân in kaart gebracht Algemeen 24 feb, 11:00
Afbeelding
Preektocht door de Dokkumer Wouden (Derde editie) Algemeen 24 feb, 10:00
Het gesprek van Johan Haantjes
Expositie van Johan Haantjes vanaf 24 februari t/m 28 maart 2024 Algemeen 23 feb, 19:00
Scènefoto BUSterbaarlik.
Een voorstelling in een rijdende bus: nieuwe "dienstregeling" Algemeen 23 feb, 15:00
Bikkelproject 2.0 uit de startblokken binnenkort!
Bikkelproject 2.0 uit de startblokken binnenkort! Algemeen 23 feb, 14:36