Theaterkerk Nes, met inzet Anne-Goaiske Breteler.
Theaterkerk Nes, met inzet Anne-Goaiske Breteler. Foto: Ingezonden

Over mentale gezondheid op het platteland: hoe help je iemand die in de put zit?

Algemeen

NES (NEF) - In Theaterkerk Nes vindt op woensdag 29 november een inspiratieavond plaats over mentale gezondheid op het boerenerf. Deze avond wordt georganiseerd door Twirre in samenwerking met De Uitkijkers. Zij hebben Anne-Goaitske Breteler gevraagd voor de programmering van deze avond.

Anne-Goaitske Breteler heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar mentale ongezondheid op het platteland. “Vanuit een historisch perspectief heb ik gekeken naar hoe men in Fryslân omgaat met geestelijke ongezondheid. Daarbij heb ik vooral gekeken hoe men in eigen omgeving omgaat met psychische klachten, dus niet binnen de muren van instellingen.” Uit haar onderzoek, waarover zij volgend jaar het boek ‘De laatste dagen van de dorpsgek’ publiceert, is gebleken dat er veel ‘onzichtbaar’ leed is op het Friese platteland. “Mentale ongezondheid is binnen alle facetten van het platteland te vinden, zoals bij plattelandsvrouwen, binnen de arbeidersklasse, maar ook vooral binnen de agrarische sector. Het risico op psychische problemen is daarbij het grootst bij veeboeren. Denk bijvoorbeeld aan de continu veranderende regelgeving. Dat heeft veel impact op boeren. Daarnaast vind je veel boerenerven verder van de bebouwde kom. De kans op vereenzaming is er groot.”

Verhalen van deskundigen

Tijdens de avond in Theaterkerk Nes, die door René Koster wordt gepresenteerd, komt Christel van Raaij, deskundige op het gebied van mentale gezondheid in de agrarische sector vertellen over hoe je een ander kunt helpen. Tijdens de avond schetst ze bijvoorbeeld hoe erfbetreders zoals klauwbekappers of medewerkers van veevoertransport een rol van betekenis kunnen spelen om mentale problemen bespreekbaar te maken. Naast Christel van Raaij komt ook Joke Elzinga haar verhaal vertellen. Zij heeft als boerin en weduwe een ingrijpend verhaal te vertellen over hoe het is om als nabestaande weer verder te moeten. Ook vertelt ze over hoe je te hulp kunt schieten wanneer je vermoedt dat een ander het zwaar heeft.

Anne-Goaitske Breteler: “Deze avond gaat over een moeilijk thema. We realiseren ons dan ook dat het lastig kan zijn om hier naartoe te gaan. Toch hopen we dat boeren en andere mensen die werkzaam zijn in de agrarische sector hier naartoe komen. Ook mensen uit de visserij zijn natuurlijk welkom. Zij hebben met vergelijkbare problematiek in hun werk te maken. Daarnaast is zowel voor boeren als vissers hun identiteit heel erg verbonden met hun werk.”

Over Twirre

Twirre is in 2019 opgericht als samenwerkingsverband tussen boeren, vissers, burgers en ondernemers uit Noordoost-Fryslân met als doel om samen te werken aan een mooiere natuur en meer biodiversiteit in de streek. Zij organiseren o.a. streekmarkten, excursies en kennisavonden.

Over De Uitkijkers

De Uitkijkers is een platform waarin wordt gesproken over maatschappelijk relevante thema’s binnen een omgeving buiten de politiek, waar vanuit de inhoud wordt gekeken naar nieuwe toekomstperspectieven. De avond in samenwerking met Twirre over mentale gezondheid op het platteland valt binnen de programmalijn ‘verbonden gemeenschappen’.

De avond in Theaterkerk Nes is vrij toegankelijk, maar aanmelden via www.theaterkerknes.nl is wel gewenst. Inloop vanaf 19.45 uur.

Afbeelding
Louter blije gezichten bij Licht op Drachten Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
PC Probaat viert feest Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Goud voor Yn'e Ringen bij Turn on Tour Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Drukte in december, de bieb biedt ontspanning Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
(video) Oekraïne luidt noodklok deze winter! Friese Rijders komen met nieuwe actie Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Kerstconcert zaterdag 16 december in het MFA in Holwert Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
It's beginning to look like Christmas Algemeen gisteren
Afbeelding
Libertas toont veerkracht tegen Middelburg! Algemeen 3 dec., 19:17
Afbeelding
Bowlsvereniging Smallingerland laat zich ook landelijk van haar beste kant zien Algemeen 3 dec., 17:47
Afbeelding
Prijsuitreiking NIC's Damwâld Algemeen 3 dec., 17:38
Afbeelding
Brandweer Dokkum zoekt nieuwe collega's Algemeen 3 dec., 17:20
Afbeelding
'Rottevalle': tegengestelden vinden elkaar in drietalig theater Algemeen 3 dec., 12:10
Afbeelding
Kerstconcert Jeduthun Algemeen 3 dec., 10:27