Silke van der Wal (7) schiet de bal uit een vrije trap rakelings naast het doel. Thirza Leistra (3) en Jeanine Bosma kijken toe.
Silke van der Wal (7) schiet de bal uit een vrije trap rakelings naast het doel. Thirza Leistra (3) en Jeanine Bosma kijken toe. Foto: Marjolein Dalmeijer

Libertas zet angstgegner Zeemacht simpel aan kant!

Algemeen

Voor de vierde keer op rij wist Libertas een wedstrijd winnend af te sluiten Opmerkelijk bij de 5-0 overwinning tegen Zeemacht uit Den Helder was dat drie van de vijf doelpuntenmakers vorig jaar nog in het tweede team voetbalden en de mooiste goal van de avond door nieuwkomer Lotte Bosma werd gescoord.

Door: Jouke Dantuma

Een paar maanden geleden vroeg Lotte Bosma of zij een keer mee mocht trainen. Ondertussen traint de in Lekkum woonachtige speelster twee keer in de week in de zaal waardoor zij reuzesprongen maakt. De technische supervaardige debutante moet op vele fronten nog bij worden gespijkerd, maar talent kan haar niet ontzegd worden. Ter illustratie. Bij een trap over de volle lengte van de zaal van keepster Laura Hummel controleerde Bosma de bal op prachtige wijze om vervolgens haar jongere zus Sam een uitgelezen kans te gunnen om te scoren. Jammer genoeg ging de bal voorlangs. Of bij het vierde doelpunt waar zij een keiharde voorzet/doelpoging van Sam bij de tweede paal eenvoudig maar technisch fraai tot doelpunt promoveerde. Een doelpunt overigens waar veel op getraind wordt en waar coach Symen Abe Hoekstra bij elke wedstrijd op hamert: ‘altijd iemand bij de tweede paal’. Bij de eerste goal was het Lotte Bosma die in een counter Jildou Koning een niet te missen assist bezorgde. Koning speelde na een paar matige optredens haar beste wedstrijd in het shirt van Libertas tot nu toe. Sterk aan de bal, simpele oplossingen zoeken waardoor haar foutenlast tot een minimum slonk. Het tweede doelpunt kwam van de voet van Marissa Elzinga. Na een lange sprint wist zij keepster Iza Zeeman met een lage schuiver te verrassen. Ook Elzinga revancheerde zich van een matig optreden van een doordeweeks oefenduel tegen de mannen van de Blacksocks. Nu was de focus stukken beter, al moet zij nog sleutelen aan de onrust in haar spel. De eerste vier treffers vielen in een tijdspanne van 10 minuten in de eerste helft. Thirza Leistra completeerde met een doelpunt het kwartet.

In de tweede helft scoorde Jeanine Bosma de enige treffer. Zij logenstrafte hier voor de vijfde keer dit seizoen de opmerking met een knipoog van haar trainer dat de ‘Bosmaatjes’ nooit scoren. Naast Jeanine voetbalt haar zus Linda ook in het eerste team. Beide speelsters zorgen voor een ongekende dynamiek in het team. Wat voor Marissa geldt, geldt ook voor de ‘Bosmaatjes’, namelijk dat zij in al hun ijver zichzelf soms voorbijlopen. Ook het altijd voetballend willen oplossen behoort bij de beide zussen ondertussen tot het verleden. Telkens schotelt trainer-coach Symen Abe Hoekstra zijn pupillen namelijk voor om ‘Italiaans’ te voetballen. Daarmee doelt hij niet op het verdedigend catenaccio spel maar het ‘rücksichtslose’ van de ‘Azzuri’.

Door deze overwinning is Libertas op plaats drie terug te vinden in de eredivisie. Volgende week komt landskampioen en ongeslagen koploper Fc. Marlène op bezoek in Damwâld.

Afbeelding
Louter blije gezichten bij Licht op Drachten Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
PC Probaat viert feest Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Goud voor Yn'e Ringen bij Turn on Tour Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Drukte in december, de bieb biedt ontspanning Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
(video) Oekraïne luidt noodklok deze winter! Friese Rijders komen met nieuwe actie Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Kerstconcert zaterdag 16 december in het MFA in Holwert Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
It's beginning to look like Christmas Algemeen gisteren
Afbeelding
Libertas toont veerkracht tegen Middelburg! Algemeen 3 dec., 19:17
Afbeelding
Bowlsvereniging Smallingerland laat zich ook landelijk van haar beste kant zien Algemeen 3 dec., 17:47
Afbeelding
Prijsuitreiking NIC's Damwâld Algemeen 3 dec., 17:38
Afbeelding
Brandweer Dokkum zoekt nieuwe collega's Algemeen 3 dec., 17:20
Afbeelding
'Rottevalle': tegengestelden vinden elkaar in drietalig theater Algemeen 3 dec., 12:10
Afbeelding
Kerstconcert Jeduthun Algemeen 3 dec., 10:27