Arie Bruinsma start in Beetsterzwaag de 'rin fan it libben'.
Arie Bruinsma start in Beetsterzwaag de 'rin fan it libben'. Foto: Ingezonden

Arie Bruinsma start in Beetsterzwaag de ‘rin fan it libben’

Algemeen

Vijf jaar geleden, op 14 november 2018, brak een zwaar herseninfarct het leven van Arie Bruinsma in tweeën. Een leven ‘voor’ en een leven ‘na’, zoals zijn partner Cynthia het noemt. Op zijn 47e verloor hij de controle over zijn leven en bedrijf, maar samen met zijn gezin koos hij voor het leven. Nu, vijf jaar later, viert Arie zijn 5e ‘Rebirthday’, met een marathon van Beetsterzwaag naar zijn woonplaats Sint Nyk. Een dag die symbool staat voor zijn hergeboorte en het vieren van het leven na zware tegenslag.

Arie’s verhaal is er een van moed, veerkracht en inspiratie. Hij weet niet alles meer van die dag vijf jaar geleden. “Ik voelde me niet lekker toen wij onze dochter naar de Elfstedenhal in Leeuwarden brachten. Toen we uiteindelijk weer thuis waren ben ik op bed gegaan. Daar ging het snel minder. Ik kon niet meer uit bed komen, waarna mijn vrouw onmiddellijk 112 belde.” Drie jaar lang heeft hij gerevalideerd, in het ziekenhuis, bij Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag en in therapie. Elke dag staat hij op met het voornemen om sterker te worden, en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Arie fotografeert weer, heeft in Heerenveen een baan gevonden en samen met zijn vrouw brachten ze vorig jaar het prachtige boek ‘It Gesicht fan Fryslân’ uit. Als klap op de vuurpijl is hij, net als vroeger, weer begonnen met hardlopen. “Mijn vrouw gaf mij het zetje met de vraag: ‘waarom ga je niet weer hardlopen, daar had je altijd zo’n plezier in’.”

Arie: “Dit had ik nooit alleen kunnen bereiken! Ik heb geleerd hoe belangrijk de verbinding met mensen om je heen is, hoe belangrijk het is om voorbij alle beperkingen in eerste plaats als mens gezien te worden. Ik heb geleerd hoe je jezelf uit kunt dagen en in iedere dag de mooie momenten te zien. De schouders eronder en er samen iets moois van maken. Want er is leven, óók na zware tegenslag.”

Op 24 november markeert Arie deze vijfjarige reis op een heel bijzondere manier: met de ‘Rin fan it Libben’, een zelfgeorganiseerde marathon van Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag naar zijn thuis in Sint Nicolaasga. Deze route staat symbool voor zijn persoonlijke reis, waarbij hij laat zien dat er leven is na zware tegenslag. De marathon heeft echter een groter doel, namelijk het steunen van het Foppe Fonds. Het Foppe Fonds, met voormalig voetbalcoach Foppe de Haan als ambassadeur, zet zich in voor jongeren voor wie sporten niet vanzelfsprekend is vanwege een lichamelijke of verstandelijke beperking, of door financiële omstandigheden van de ouders. Arie Bruinsma wil met zijn marathon geld inzamelen voor dit fonds, omdat hij gelooft dat iedereen, met of zonder beperking, het recht heeft om te kunnen sporten. Sporten geeft kinderen en jongeren energie en levenslust, en het Foppe Fonds zorgt ervoor dat ook zij kunnen stralen en plezier hebben.

Jij kunt Arie Bruinsma helpen! Sponsor hem via zijn donatiepagina op https://www.gofundme.com/f/arie-bruinsmas-rin-fan-it-libben

Laat je familie, vrienden, buren en collega’s weten over de ‘Rin fan it Libben’! Op vrijdag 24 november hoopt Arie op een grote menigte die hem opwacht als hij rennend rond 15.45 uur de finish bereikt op het plein bij Jumbo Jan Altenburg in Sint Nicolaasga. Volg zijn reis en de voorbereidingen op zijn facebookpagina: Rin fan it Libben!

Afbeelding
Louter blije gezichten bij Licht op Drachten Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
PC Probaat viert feest Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Goud voor Yn'e Ringen bij Turn on Tour Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Drukte in december, de bieb biedt ontspanning Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
(video) Oekraïne luidt noodklok deze winter! Friese Rijders komen met nieuwe actie Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Kerstconcert zaterdag 16 december in het MFA in Holwert Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
It's beginning to look like Christmas Algemeen gisteren
Afbeelding
Libertas toont veerkracht tegen Middelburg! Algemeen 3 dec., 19:17
Afbeelding
Bowlsvereniging Smallingerland laat zich ook landelijk van haar beste kant zien Algemeen 3 dec., 17:47
Afbeelding
Prijsuitreiking NIC's Damwâld Algemeen 3 dec., 17:38
Afbeelding
Brandweer Dokkum zoekt nieuwe collega's Algemeen 3 dec., 17:20
Afbeelding
'Rottevalle': tegengestelden vinden elkaar in drietalig theater Algemeen 3 dec., 12:10
Afbeelding
Kerstconcert Jeduthun Algemeen 3 dec., 10:27