
Elselot van der Meulen wint Vredesposterwedstrijd van Lionsclub De Wâlden
AlgemeenPosters met vlaggen, wereldbollen, religieuze symbolen, vredestekens, duiven, regenbogen, hartjes en wapens met kruizen erdoor. Vijftien kinderen lieten vrijdag in De Molkfabryk in Burgum zien hoe ze dromen over vrede tijdens de jaarlijkse Vredesposterwedstrijd van Lionsclub De Wâlden. Elselot van der Meulen van christelijke basisschool Paadwizer in Oentsjerk mocht dit jaar de wisselbeker in ontvangst nemen.
Al zo’n 35 jaar organiseren Lionsclubs in samenwerking met de Verenigde Naties de wereldwijde Peace Poster Contest. Lionsclub De Wâlden organiseert de regionale editie van de wedstrijd nu drie jaar. Dat de Vredesposterwedstrijd actueler dan ooit is, blijkt wel uit de verschillende posters met Oekraïense, Russische, Israëlische en Palestijnse vlaggen.
“Ik kan niet zo goed recht tekenen”
Winnaar Elselot van der Meulen koos ervoor om van allerlei vlaggen een deken te maken die zowel een persoon als de wereld half bedekt. De persoon houdt de wereldbol vast. Ze hoefde niet lang na te denken over deze opzet, vertelt ze. “Nee, het kwam in mij op en toen dacht ik: dit wordt het.” Overigens speelde er ook nog een praktisch aspect mee, bekent ze. “Ik kan niet zo goed recht tekenen. Een jongen uit mijn klas zei: ‘Je kunt wel gebruik maken van cirkels en figuren en zo.’ Dat heb ik toen maar gedaan en dat ging heel goed.”
“Iedereen gelooft wat anders”
Ook tekende ze symbolen van religies en Jezus aan het kruis, die triest naar de wereld kijkt vanwege al het oorlogsgeweld. Elselot geeft aan christelijk te zijn. “Maar je mag geloven wat je wilt. Dus ik heb er ook andere geloven bij getekend. Want iedereen gelooft wat anders. Of je gelooft niks, dat kan natuurlijk ook.” Ze leeft erg mee met alle mensen die getroffen worden door oorlogen. “Ja, wij hebben het er ook wel over tijdens het avondeten en zo.”
Opvang voor Oekraïners
Moeder Pauline van der Meulen is hartstikke trots op haar dochter. Ze vertelt dat het thuis vaak gaat over geschiedenis en wat er speelt in de wereld. “Wy binne altyd dwaande mei de histoarje, de Twadde Wrâldoarloch libbet hiel bot yn ús gesin. Wy sammelje ek militêre ‘voertuigen’ en eins besykje wy elts jier nei Normandië te gean. Us bern wurde grutbrocht mei de skiednis fan de Twadde Wrâldoarloch en wêrom’t wy no yn frede libje. Dêrneist hawwe wy by ús thús ek in opfang foar minsken út Oekraïne, dus it barren yn de wrâld libbet echt yn ús gesin, mar dat se it sa moai op papier krije koe, wie in grutte ferrassing.”
Duidelijke boodschap
De jury bestaande uit Linda de Haan, Adriaan Groffen en Berend Wijmenga keek naar onder andere creativiteit en tekentechniek, maar ook naar duidelijkheid. “Je moet het beeld ook van een grote afstand kunnen zien”, zegt Linda de Haan. Omdat de boodschap op de poster van Elselot heel duidelijk overkomt, werd zij als uiteindelijke winnaar uitgeroepen.
Aan de wedstrijd deden vijf scholen mee: Paadwizer in Oentsjerk, de Triangel in Suwâld, ’t Partoer in Burgum, de Wrâldpoarte in Garyp en de Master Frankeskoalle in Earnewâld. Per school werd er ook een winnaar uitgekozen. De vijf schoolwinnaars - onder wie ook Elselot - gaan door naar de volgende ronde. Ze kunnen kampioen worden van Noord-Nederland. Daarna zijn er nog rondes voor de Nederlandse titel en zelfs het wereldkampioenschap.
Allemaal winnaars
Burgemeester Jeroen Gebben reikte de prijzen uit. Daarnaast was er voor alle deelnemers een medaille. “As jimme sokke moaie keunstwurken meitsje, dan binne jimme allegearre winners”, aldus Gebben. “Jo uterje op papier is toch wat oars as yn wurden. Dus it is hiel moai dat der sa ekspressy jûn wurdt oan in hiel wichtich tema as frede en oarloch, dêr kinne jo allinnich mar grutsk op wêze.”
