De hobbybeurs in Sumar was zeer geslaagd
De hobbybeurs in Sumar was zeer geslaagd Foto: Ingezonden

Geslaagde en gezellige hobbybeurs in Sumar

Algemeen

“Prachtich, it wie dwars troch alles hinne sa moai”, was een van de reacties van een deelnemer aan de Sumarder hobbybeurs. Daarmee hebben zij meteen een belangrijke doelstelling te pakken.

Na meer dan 30 jaar werd het hoog tijd om weer een hobbybeurs in Sumar te organiseren. Dat zoiets in een behoefte voorziet is wel duidelijk: vrijdagavond en zaterdagmiddag was het gezellig druk in dorpshuis de Kamp. Ruim twintig hobbyisten hadden zich aangemeld om hun creaties of bezigheden te demonstreren en er over te vertellen. De variatie was erg groot: van schilderen en haken, breien en tekenen, tot boekknippen, handlettering, quilten en het kweken van fuchsia’s.
Het kostte weinig moeite om mensen bereid te vinden te komen exposeren. De organisatie vond het belangrijk deze mensen een podium te geven.

Henk Stapert

Oud-Sumarder Henk Stapert was maar wat graag bereid om in Sumar zijn schilderijen te laten zien. Hij woont al geruime tijd in de Westereen en vindt zijn inspiratie in de omgeving. Zo vereeuwigt hij fraaie tafereeltjes met olieverf op doek. Hij is een tijd geleden erg ziek geweest, is minder gaan werken en heeft zich toen meer toegelegd op zijn passie, schilderen. Henk heeft les gehad van Jan Kooistra. “Hij was mijn voorbeeld destijds en ik heb van hem alles geleerd over schilderen met olieverf. Ik heb veel vorderingen gemaakt en mijn eigen stijl ontwikkeld. Toen hij overleed ben ik zelfstandig verder gegaan en sinds kort heb ik contact met kunstenaar Tjeerd Landman uit Leeuwarden.” Henk maakt elk jaar zo’n 4 of 5 schilderijen en daarvan hangen er tot het eind van het jaar 18 stuks in de Kamp. “Moaie skilderijen. Dat hie ik noait achter dy socht”, merkte een oud klasgenoot van de lagere school op.

Brommers kiek’n

Regelmatig rijden er Sumarders op klassieke brommers door het dorp: Zundapps, Kreidlers en Garelli’s doen menig mannenhart sneller kloppen. “Sa’n ien hie ik froeger ek. Doe’t ik wer ien keapje koe ha’k net in tel twifele en no stean d’r wol acht yn’t hok.” De brommers staan te glanzen als een spiegel. Aan alles kun je zien dat de heren trots zijn op hun speeltje. Op de beurs waren er acht te zien en als er meer ruimte was geweest was dat aantal makkelijk verdubbeld. Typisch gevalletje jeugdsentiment dus.

Metaaldetector

Rein Nijp heeft in de loop der jaren al aardig naam gemaakt met zijn detectievondsten. Regelmatig gaat hij er op uit om, uiteraard met toestemming van de landeigenaar, met zijn metaaldetector akkers en weilanden af te zoeken. In een vitrinekast laat hij zijn fraaie vondsten zien, zoals munten, gespen, knopen, gewichtjes of medaillons uit recente tijd en uit de late middeleeuwen. Bij elke vondst heeft hij een verhaal. “In hiel soad minsken freegje my mei hokker detector ik sykje. Dat wol ik wol sjen litte. Guon minsken freegje ek wêr’t ik wat fûn ha, mar dat hâld ik fansels lekker foar my sels.”

Inspiratie

Er zijn steeds meer gepensioneerden en deze mensen willen “graach wat om hannen ha”. Een tweede doelstelling van de beurs was mensen te inspireren. “Prachtich, mar dêr ha ik it geduld net foar”. Toch gaan we er van uit dat we over twee of drie jaar, wanneer we zeker weer een hobbybeurs organiseren, oude, maar ook nieuwe deelnemers zullen zien.

Afbeelding
Louter blije gezichten bij Licht op Drachten Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
PC Probaat viert feest Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Goud voor Yn'e Ringen bij Turn on Tour Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Drukte in december, de bieb biedt ontspanning Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
(video) Oekraïne luidt noodklok deze winter! Friese Rijders komen met nieuwe actie Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Kerstconcert zaterdag 16 december in het MFA in Holwert Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
It's beginning to look like Christmas Algemeen gisteren
Afbeelding
Libertas toont veerkracht tegen Middelburg! Algemeen 3 dec., 19:17
Afbeelding
Bowlsvereniging Smallingerland laat zich ook landelijk van haar beste kant zien Algemeen 3 dec., 17:47
Afbeelding
Prijsuitreiking NIC's Damwâld Algemeen 3 dec., 17:38
Afbeelding
Brandweer Dokkum zoekt nieuwe collega's Algemeen 3 dec., 17:20
Afbeelding
'Rottevalle': tegengestelden vinden elkaar in drietalig theater Algemeen 3 dec., 12:10
Afbeelding
Kerstconcert Jeduthun Algemeen 3 dec., 10:27