De situatie bij Ezumazijl: links de verweerde gedenksteen die vijf jaar geleden teruggeplaatst is, rechts het 'overwoekerde' dijkje.
De situatie bij Ezumazijl: links de verweerde gedenksteen die vijf jaar geleden teruggeplaatst is, rechts het 'overwoekerde' dijkje. Foto: Ingezonden

“Oude sluis Ezumazijl dient opgeknapt te worden”

Algemeen

De oude spui- en keersluis van Ezumazijl (uit 1672) staat er momenteel slecht voor. Er moet nodig goed onderhoud worden gepleegd, vindt Jelle Arjaans. Hij is lid van het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân namens Water Natuurlijk/Geborgd Natuur. Als zodanig dringt hij in schriftelijke vragen aan op achterstallig onderhoud aan de sluis, bij het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân.

Het sluisje, een Rijksmonument, verbindt de Suderie en de Raskes, die in verbinding staat met het Lauwersmeer. Een bewoner tipte Arjaans over de slechte onderhoudstoestand. Die is op 21 september zelf gaan kijken en heeft meteen ook foto’s gemaakt.

“Volop bezig”

“Men was volop bezig met de aanleg van een vispassage bij de sluis Ezumazijl (vanaf juli bezig). Oplevering is voorzien eind oktober 2023. Dit moet ook vanwege het stormseizoen. Gelijktijdig is men bezig met de aanleg van een kanosteiger. Goede projecten die volledig kunnen rekenen op de steun van Water Natuurlijk Fryslan/Geborgd Natuur”, schrijft Arjaans.

“In het talud van de dijk naast de sluis ligt een fraaie gedenksteen. Deze is teruggeplaatst in oktober in 2018. Helaas is hij zeer slecht leesbaar, de oorspronkelijke zwarte verf op de letters is volledig verdwenen. Vraag 1: Bent u bereid u in te spannen om de gedenksteen weer in oude luister te herstellen?” Vraag 2: “Wellicht is verplaatsing van de steen naar een meer weersonafhankelijke plek, bijv. bij het sluishuisje te overwegen?”

“Dijkjes overwoekerd”

Arjaans vervolgt: “Als je de moeite neemt om de sluis te beklimmen via de aanwezige trappen, heb je een fraai uitzicht over het haventje in de Raskes en het omringende natuurgebied van Staatsbosbeheer. Minder fraai is de toestand van de met basaltblokken beklede dijkjes die de toegang tot de sluis vormen via de Raskes. Zoals uit bijgaande foto’s blijkt zijn die totaal overwoekerd en worden volledig aan het zicht onttrokken.”

Stichting Waterschapserfgoed eigenaar

Eigenaar Stichting Waterschapserfgoed “wil de geschiedenis van het waterbeheer in het Friese landschap tastbaar en zichtbaar houden”. Het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân is vertegenwoordigd in het bestuur van de stichting. De doelstelling ‘het zichtbaar houden van het vroegere waterbeheer in het landschap’ is in dit geval volgens Arjaans niet gelukt.

Hij vraagt de overwoekerde dijkjes weer in oude luister te herstellen door ze te ontdoen van de begroeiing (soms flinke boompjes). Hij zou graag zien dat dit klaar is als ook de nieuwe vispassage wordt opgeleverd.

Afbeelding
Louter blije gezichten bij Licht op Drachten Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
PC Probaat viert feest Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Goud voor Yn'e Ringen bij Turn on Tour Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Drukte in december, de bieb biedt ontspanning Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
(video) Oekraïne luidt noodklok deze winter! Friese Rijders komen met nieuwe actie Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Kerstconcert zaterdag 16 december in het MFA in Holwert Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
It's beginning to look like Christmas Algemeen gisteren
Afbeelding
Libertas toont veerkracht tegen Middelburg! Algemeen 3 dec., 19:17
Afbeelding
Bowlsvereniging Smallingerland laat zich ook landelijk van haar beste kant zien Algemeen 3 dec., 17:47
Afbeelding
Prijsuitreiking NIC's Damwâld Algemeen 3 dec., 17:38
Afbeelding
Brandweer Dokkum zoekt nieuwe collega's Algemeen 3 dec., 17:20
Afbeelding
'Rottevalle': tegengestelden vinden elkaar in drietalig theater Algemeen 3 dec., 12:10
Afbeelding
Kerstconcert Jeduthun Algemeen 3 dec., 10:27