
(video) Silent Waters van Friese filmmaker Brent Bosker wint award Nederlands Filmfestival
AlgemeenVideo - De Friese student en filmmaker Brent Bosker realiseerde een aangrijpende film met de titel ‘Silent Waters’. Het gaat over de slachtoffers van de oorlog in Bosnië. Het Nederlandse leger met Dutchbat speelde hierin een rol tijdens de val van Srebrenica. Deze stad werd op 11 juli 1995 ingenomen, met als gevolg het Bloedbad van Srebrenica. Brent Bosker wil door afstudeerfilm aan de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) de stem van de slachtoffers van de oorlog in Bosnië laten horen en zien. Zijn film won bij het Nederlands Filmfestival editie 2023 de NPO Fictie Talent Award voor studenten.
Silent Waters (2023) - Trailer from Brent Bosker on Vimeo.
Brent: “Die stem van de vele Bosnische slachtoffers blijft ongehoord in Nederland. Veel slachtoffers van deze oorlog, waarvan er veel in Nederland woonachtig zijn, zoeken naar erkenning en een stem voor hun kant van het verhaal. Toen ik in een theatervoorstelling over Srebrenica voor het eerst hoorde over deze geschiedenis werd ik geconfronteerd met mijn eigen onwetendheid erover. Dat motiveerde mij om het te gaan onderzoeken, en om juist deze mensen een stem te geven die hem zo hard nodig hebben. Daarom hebben wij deze film gemaakt.”
Voorpremière
Onlangs werd de film al vertoond voor genodigden. Dat maakte bij de bezoekers de nodige emoties los. Hoewel het verhaal van de film fictie is, is het wel geïnspireerd door waar gebeurde verhalen. “De Bosnische kijkers waren zeer emotioneel tijdens het kijken naar de film. Sommigen van hen hadden gelijksoortige situaties meegemaakt”, vertelt Brent
Etnische spanningen
De film gaat over de etnische spanningen in Bosnië en Herzegovina in 1992. Deze zorgen voor een conflict tussen buurtgenoten. Amir doet er in dit korte drama alles aan om zijn dochter te beschermen voor de dreigende oorlog. De Bosnische Amir, Nada en hun dochter Lejla zijn goed bevriend met hun Bosnisch-Servische buren. Op Lejla’s verjaardag komen zij langs voor een diner. Die avond slaat de goede sfeer plotseling om, vanwege een gespannen gesprek over politiek. Ook ontdekt Lejla daarna snel wat het betekent om tot een bepaalde etniciteit te behoren. In de weken die volgen lopen de spanningen levensgevaarlijk hoog op.
Locaties
Een gedeelte van de film werd in drie draaidagen in Bosnië opgenomen. “Wegens te weinig budget waren we genoodzaakt een gedeelte in Nederland op te nemen. Geschikte locaties werden in Appelscha en Driesum gevonden. In de laatste plaats werd een bestaand huis helemaal in Bosnische stijl ingericht. Terwijl oorlogsscènes met een legervoertuig in een bos bij Appelscha werden opgenomen. “Volgens de cast was het huis in Driezum heel authentiek en herkenbaar ingericht.”
Geen stem
Brent merkt dat deze oorlog nog steeds gevoelig ligt bij de diverse Bosnische bevolkingsgroepen. “Er is weinig aandacht voor en er wordt weinig over gepraat. Terwijl de stem van de Bosnische slachtoffers nauwelijks gehoord wordt”, concludeert de Friese filmmaker.