
Provincie werkt aan oplossing ‘isoleren versus beschermen vleermuizen’
AlgemeenDe provincie Fryslân sluit zich aan bij de gebiedsaanpak van de provincies Utrecht en Overijssel op het terrein van woningisolatie (met name spouwmuren) versus het niet in gevaar brengen van beschermde diersoorten. Het gaat dan vooral om vleermuizen, die zich soms in spouwmuren kunnen verstoppen.
Wie een spouwmuur van een gebouw (woning, kantoor, fabriek) wil laten isoleren, moet tegenwoordig eerst onderzoeken of er geen beschermde diersoorten, zoals vleermuizen, in de betreffende spouw bivakkeren. Zo’n ecologisch onderzoek kan wel zeven maanden of nog langer duren en de kosten kunnen flink oplopen, tot soms wel vijfduizend euro.
Uitspraak van rechtbank
Dit onderzoek is – voorafgaand aan de spouwmuurisolatie - verplicht sinds een rechtbank hierover eerder dit jaar een uitspraak heeft gedaan. Onder andere de Vereniging Eigen Huis heeft zich daarom – tijdelijk? – teruggetrokken als adviseur op het gebied van deze vorm van woningisolatie.
Omdat 5.000 euro voor veel bewoners een te groot bedrag is, blijft zo’n ecologisch onderzoek wellicht uit. Dit kan twee dingen betekenen: of de spouwmuurisolatie gaat niet door, of er kunnen vleermuizen stikken in het isolatiemateriaal. Om dit op te lossen, kwam de provincie Utrecht met het plan om het vleermuisonderzoek uit te laten voeren op dorps- en wijkniveau, in plaats van individueel voor elke betreffende woning.
“Balans vinden”
De provincie Fryslân werkt momenteel aan een soortgelijke regeling, meldt woordvoerder Douwe Boersma. “We moeten hierin de balans vinden: enerzijds hebben we ons te houden aan de wet en gaan we hier zorgvuldig mee om. Anderzijds willen we vaart maken met de energietransitie”, schrijft de provincie Fryslân.
De oplossing wordt gezocht in een gemeente-brede, gebiedsgerichte ontheffing middels het beleidskader ‘Natuurvriendelijk isoleren onder het pre-soortenmanagementplan’. Dit wordt momenteel uitgewerkt. Het streven is dat GS dit beleidskader in oktober vaststellen.
Ontheffing via gemeenten
Nadat het beleidskader door GS is vastgesteld, kunnen de 18 Friese gemeenten een aanvraag bij de provincie indienen. De aanvraag wordt vervolgens beoordeeld door de provincie en daarna (indien voldaan wordt aan de voorwaarden) wordt de ontheffing verleend. Vervolgens kunnen particulieren onder de gemeentelijke ontheffing hun woning natuurvriendelijk laten isoleren. Onder andere in de gemeenteraad van Opsterland waren over de kwestie schriftelijke vragen gesteld.