Is je huis goed geïsoleerd? Dat kun je meten met een warmtescanner, althans als het buiten koud genoeg is (minstens tien graden kouder dan in de woning).
Is je huis goed geïsoleerd? Dat kun je meten met een warmtescanner, althans als het buiten koud genoeg is (minstens tien graden kouder dan in de woning). Foto: Freepik.com

Provincie werkt aan oplossing ‘isoleren versus beschermen vleermuizen’

Algemeen

De provincie Fryslân sluit zich aan bij de gebiedsaanpak van de provincies Utrecht en Overijssel op het terrein van woningisolatie (met name spouwmuren) versus het niet in gevaar brengen van beschermde diersoorten. Het gaat dan vooral om vleermuizen, die zich soms in spouwmuren kunnen verstoppen. 

Wie een spouwmuur van een gebouw (woning, kantoor, fabriek) wil laten isoleren, moet tegenwoordig eerst onderzoeken of er geen beschermde diersoorten, zoals vleermuizen, in de betreffende spouw bivakkeren. Zo’n ecologisch onderzoek kan wel zeven maanden of nog langer duren en de kosten kunnen flink oplopen, tot soms wel vijfduizend euro.

Uitspraak van rechtbank

Dit onderzoek is – voorafgaand aan de spouwmuurisolatie - verplicht sinds een rechtbank hierover eerder dit jaar een uitspraak heeft gedaan. Onder andere de Vereniging Eigen Huis heeft zich daarom – tijdelijk? – teruggetrokken als adviseur op het gebied van deze vorm van woningisolatie.

Omdat 5.000 euro voor veel bewoners een te groot bedrag is, blijft zo’n ecologisch onderzoek wellicht uit. Dit kan twee dingen betekenen: of de spouwmuurisolatie gaat niet door, of er kunnen vleermuizen stikken in het isolatiemateriaal. Om dit op te lossen, kwam de provincie Utrecht met het plan om het vleermuisonderzoek uit te laten voeren op dorps- en wijkniveau, in plaats van individueel voor elke betreffende woning.

“Balans vinden”

De provincie Fryslân werkt momenteel aan een soortgelijke regeling, meldt woordvoerder Douwe Boersma. “We moeten hierin de balans vinden: enerzijds hebben we ons te houden aan de wet en gaan we hier zorgvuldig mee om. Anderzijds willen we vaart maken met de energietransitie”, schrijft de provincie Fryslân.

De oplossing wordt gezocht in een gemeente-brede, gebiedsgerichte ontheffing middels het beleidskader ‘Natuurvriendelijk isoleren onder het pre-soortenmanagementplan’. Dit wordt momenteel uitgewerkt. Het streven is dat GS dit beleidskader in oktober vaststellen.

Ontheffing via gemeenten

Nadat het beleidskader door GS is vastgesteld, kunnen de 18 Friese gemeenten een aanvraag bij de provincie indienen. De aanvraag wordt vervolgens beoordeeld door de provincie en daarna (indien voldaan wordt aan de voorwaarden) wordt de ontheffing verleend. Vervolgens kunnen particulieren onder de gemeentelijke ontheffing hun woning natuurvriendelijk laten isoleren. Onder andere in de gemeenteraad van Opsterland waren over de kwestie schriftelijke vragen gesteld.

Afbeelding
Kinke Kooi wint provinciale Gerrit Bennerprijs 2023 Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
“Oude sluis Ezumazijl dient opgeknapt te worden" Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Route Wad een Kunst Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Als monumenten konden praten... Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Poppodium Badhus opent muziekseizoen 2023/2024 Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Drachten krijgt er wellicht 15 camperplaatsen bij Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Allerlaatste Nederlandse show punklegendes Cockney Rejects in Iduna Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
MuseumnachtFRL bij Terp Hegebeintum met archeologisch onderzoeker Robbert Velt Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Boeren spelen de hoofdrol tijdens filmavond Museumnacht bij het Fries Landbouw museum Algemeen 28 sep., 20:00
Afbeelding
Kunstenaars en kraftlieden krijgen podium bij Observeum tijdens museumnacht Algemeen 28 sep., 18:30
Afbeelding
Nieuwe Parkhaven in Drachten klaar voor volgend vaarseizoen? Algemeen 28 sep., 17:07
Afbeelding
Jos Thie houdt Theun de Vrieslezing over ´Ketters´ Algemeen 28 sep., 16:08
Afbeelding
Hypocrisy-frontman met sideproject PAIN in Iduna Algemeen 28 sep., 14:57