De onthulling van het nieuwe bankje in het nieuwe woonwagenkamp in Drachtster Compagnie markeerde de officiële opening.
De onthulling van het nieuwe bankje in het nieuwe woonwagenkamp in Drachtster Compagnie markeerde de officiële opening. Foto: Ingezonden

Woonwagenkamp Drachtster Compagnie officieel geopend

Algemeen

Het nieuwe woonwagenkamp aan de Kromme Wyk in Drachtster Compagnie is feestelijk donderdag 1 juni 2023 geopend. Enkele bewoners, directeur-bestuurder Sigrid Hoekstra van WoonFriesland en wethouder Robin Hartogh Heys van de Lier van de gemeente Smallingerland waren erbij. Ook huurdersvereniging De Bewonersraad was vertegenwoordigd, door directeur Gert Brouwer.

De bewoners kregen een nieuw buitenbankje aangeboden van beton en hout. Dit werd ter plekke onthuld. De bewoners moesten meerdere jaren geduld hebben, voor ze naar het vernieuwde kamp konden verhuizen. “De Wet van Murphy zat ons op beide schouders”, zegt de wethouder. Met ander woorden: bijna alles waarmee iets mis kon gaan, ging aanvankelijk ook mis.

Circa drie miljoen euro

De nieuwe wijk, in een prachtige groene omgeving, is inmiddels bewoond. De nieuwe wijk is tot stand gekomen in samenwerking met Huurdersvereniging De Bewonersraad en de gemeente Smallingerland. WoonFriesland investeerde 2,2 miljoen euro in dit project, de gemeente bijna één miljoen euro.

“Het heeft een hele poos geduurd, en niet alles is vlekkeloos verlopen, maar we zijn blij om deze nieuwe wijk met woonwagenwoningen nu feestelijk te kunnen openen. Samen met de bewoners, De Bewonersraad Friesland en gemeente Smallingerland hebben we in de afgelopen jaren een fijne buurt gecreëerd”, zegt Sigrid Hoekstra als directeur-bestuurder van WoonFriesland.

“Zorgvuldig en duurzaam”

“De huizen zijn zorgvuldig ontworpen en uitgerust met duurzame voorzieningen. Denk hierbij aan een warmtepomp en zonnepanelen. Van de twaalf nieuwe woonwagenwoningen worden er elf door ons verhuurd. Eén kavel en woning is gekocht door een particuliere bewoner.”

“De komende jaren willen we als gemeente flink investeren in een divers woningaanbod, dat beantwoordt aan de behoefte van zoveel mogelijk doelgroepen. De woningnood is groot en we kennen ondertussen allemaal de verhalen dat de woningnood onder deze groep woningzoekenden nog vele malen groter is. Daarom ben ik met gepaste trots oprecht blij dat we dit met elkaar voor deze nieuwe bewoners hebben weten te realiseren”, aldus wethouder Robin Hartogh Heys van de Lier.

Asbestvrij en natuurschoon

Er is geld geïnvesteerd in het asbestvrij maken van het terrein en het schoonmaken en saneren van de oude autosloperijterreinen. Hierdoor is de grond waarop de wagens nu staan schoon en veilig. Ook is het groen om het terrein heen fors gesaneerd en verbeterd. Er is rekening gehouden met het buizerdnest in de bomen en ook de tientallen vogelnesthokjes van de Vogelwacht worden weer opgehangen.

“Alle gehuisveste gezinnen hebben een zogeheten afstammingsbeginsel, oftewel: ze komen uit een woonwagenfamilie. Ook hielden wij bij de toewijzing rekening met de familieverbanden. Dit omdat samen wonen en leven in een grote familie een belangrijk aspect is van de woonwagencultuur en onderdeel is van hun culturele identiteit”, legt Gert Brouwer uit. Hij is directeur van Huurdersvereniging De Bewonersraad.

“Ingewikkeld en langdurig traject”

“Ondanks het feit dat het een zeer ingewikkeld en langdurig traject was, konden we alle bewoners die belangstelling hadden, blij maken met een nieuwe woonplaats. We hebben veel tijd en energie gestoken in het voortraject, met onderzoeken en gesprekken met de huidige bewoners.”

“We hebben een bank geschonken aan deze bewoners. Zo kunnen zij hier samen genieten van de spelende kinderen”, vertelt Sigrid Hoekstra. Het bankje werd onthuld door de bewoners uit de nieuwe wijk. De feestelijke opening werd afgesloten met een gezellige lunch.

Afbeelding
Kinke Kooi wint provinciale Gerrit Bennerprijs 2023 Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
“Oude sluis Ezumazijl dient opgeknapt te worden" Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Route Wad een Kunst Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Als monumenten konden praten... Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Poppodium Badhus opent muziekseizoen 2023/2024 Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Drachten krijgt er wellicht 15 camperplaatsen bij Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Allerlaatste Nederlandse show punklegendes Cockney Rejects in Iduna Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
MuseumnachtFRL bij Terp Hegebeintum met archeologisch onderzoeker Robbert Velt Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Boeren spelen de hoofdrol tijdens filmavond Museumnacht bij het Fries Landbouw museum Algemeen 28 sep., 20:00
Afbeelding
Kunstenaars en kraftlieden krijgen podium bij Observeum tijdens museumnacht Algemeen 28 sep., 18:30
Afbeelding
Nieuwe Parkhaven in Drachten klaar voor volgend vaarseizoen? Algemeen 28 sep., 17:07
Afbeelding
Jos Thie houdt Theun de Vrieslezing over ´Ketters´ Algemeen 28 sep., 16:08
Afbeelding
Hypocrisy-frontman met sideproject PAIN in Iduna Algemeen 28 sep., 14:57