Lassers aan de slag tijdens Techniek Tastbaar in Burgum
Lassers aan de slag tijdens Techniek Tastbaar in Burgum

Techniek Tastbaar in Burgum: “Lassen is niet zo moeilijk, wel heel leuk!”

Algemeen

Door leerlingen techniek te laten beleven ontdekken ze vele toepassingen in de wereld van techniek. Vrijdag 12 mei vond het Techniek Tastbaar event plaats in Burgum voor leerlingen van 7-14 jaar oud, georganiseerd door Techniek Tastbaar in samenwerking met de Technetkring en Kennislab NOF. De leerlingen konden in gesprek met de verschillende regionale bedrijven en zo hun kennis vergroten. 

Bij de stands van bedrijven als Schildersvakopleiding Friesland, Engie, Bouma Technisch Installatiebedrijf, Koninklijke Damstra Installatietechniek, Sonac, WMR, STERK.EU en JM Kraanverhuur konden de leerlingen zelf de techniek ontdekken. Zo konden ze bij STERK.EU onder begeleiding verschillende vormen lassen. “Het is ontzettend leuk om hier te zijn, je mag van alles zelf doen. Het lassen is niet zo moeilijk als ik dacht, maar wel heel leuk om te proberen”, vertelt een leerling. Ook de bedrijven vinden het heel waardevol. “Wij vinden het belangrijk om hier te staan, om de jeugd enthousiast te maken voor ons vak. De jeugd is de toekomst en daar investeren we graag in”, geeft een medewerker van STERK.EU aan. Op de stand van Sonac gaat het om de behendigheid met een heftruck. Een voetbal moet precies door het gat van de kist die op de palletvorken staat. In de meest gevallen lukt dit binnen 5 minuten. 


Aan de slag met de minikraan tijdens Techniek Tastbaar in Burgum. - Foto: Techniek Tastbaar

Bij ieder event van Techniek Tastbaar worden ongeveer 35 lokale MKB bedrijven uit de regio uitgenodigd. Die bedenken leuke en interessante doe-activiteiten die te maken hebben met hun bedrijfsactiviteit en passen bij het concept van de 7 Werelden van Techniek; Mens & Gezondheid, Voeding & Natuur, Energie, Water & Veiligheid, Wonen, Werken & Verkeer, Ontwerp, Productie & Wereldhandel, Digitaal, Media & Entertainment en Hightech & Science.  

Op het evenement in Burgum lopen veel enthousiaste leerlingen rond. Ook voor de kleine robotauto op waterstof is een veel interesse. “Leerlingen zijn echt geïnteresseerd in de techniek en willen graag precies weten hoe de techniek werkt”, vertelt een medewerker van Engie. Op het evenemententerrein kun je veel verschillende techniektoepassingen ervaren. Van installatietechniek, elektrotechniek, het solderen van LED plaatjes tot het werken met een trilplaat.  

Techniek Tastbaar wordt georganiseerd om leerlingen en hun ouders kennis te laten maken met techniek. Door op jonge leeftijd kennis te maken met de mogelijkheden van techniek kan dit een positieve impact hebben op hun toekomstige carrièrekeuzes. Leerlingen vinden het waardevol om ‘in het echt’ iets te leren. Dit geeft vaak verrassende reacties en plezier om iets nieuws te doen. De volgende editie van Techniek Tastbaar is in Dokkum op vrijdag 2 juni.  

Actueel

Afbeelding
(video) Maak jij een gedicht voor Dichterspaad Aldegea? Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe directeur De Lawei Elly van der Goot: “Wy bouwe fierder oan wurk fan foargongers" Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Kindervoorstelling door Matthijs Vlaardingenbroek Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Vitaal ouder worden begint als je jong bent Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Kaartverkoop De Lawei succesvol gestart Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Wethouder De Pee opent speeltuin in Suwâld Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
VCR neemt afscheid van een viertal spelers Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
VV Kollum sluit competitie af met winst op SV Marum Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Seizoen Ropta Boys eindigd in mineur Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Sprookje Broekster Boys eindigt in Winsum. Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Einde seizoen Harkema-Opeinde na verlies bij V en V'68 Algemeen gisteren
Afbeelding
Wel winst voor ONT maar geen tweede plaats Algemeen gisteren
Afbeelding
Buitenpost handhaaft zich na thriller Algemeen gisteren
Afbeelding
Vluchtelingen in Westdongeradeel 1940-1945 Algemeen 28 mei, 17:00
Afbeelding
(video) Wat leeft er bij jou in de sloot? Algemeen 28 mei, 14:00
Afbeelding
Bijeenkomsten voor naasten van iemand met niet aangeboren hersenletsel (NAH). Algemeen 28 mei, 13:00