Mark Blom maakt zich sterk voor een gedenkbos. Met als één van de beoogde locaties het Harddraverspark in Dokkum.
Mark Blom maakt zich sterk voor een gedenkbos. Met als één van de beoogde locaties het Harddraverspark in Dokkum. Foto: Actief Media

(video) Waarom de Gemeente Noardeast-Fryslân een gedenkbos moet hebben

Algemeen

Video - Het was een wens van zijn vrouw Hanna om na haar overlijden een gedenkboom te planten. Sinds eind 2021 heeft Mark Blom het idee om met een gedenkbos deze wens in vervulling te laten gaan. Een van de beoogde locaties is een plek in het Harddraverspark te Dokkum. “Maar het kan ook een andere plaats in de gemeente zijn.”  Elders in Nederland, waaronder de gemeente Leeuwarden, zijn zulke bossen al te vinden. “Ik vraag mij af of er meer mensen in Dokkum zijn die behoefte hebben aan zo’n gedenkbos”, doet Mark Blom een oproep aan de lezers van Actief.


“Het zou mooi zijn als er zo’n gedenkplek kan komen, waar ik een boom voor mijn overleden vrouw Hanna kan planten. Hanna was vroeger gymleidster en bij velen bekend”, aldus de inwoner van Dokkum. “De voorkeur gaat uit naar een plek die goed bereikbaar is in een natuurlijke omgeving. Een locatie waar mensen kunnen rouwen, reflecteren, herinneren en in contact te komen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Zo’n gedenkplek biedt een prachtige manier om de herinnering aan een geliefde te eren en te behouden.” 

Waar?

Mark: “Maar waar kan een gedenkbos gecreëerd worden? Er is een ideale plek in wording, namelijk de herinrichting van het Harddraverspark. Wat een mooie gelegenheid om dit toekomstige park meer karakter te geven en te laten combineren met de invulling van horeca, park en een uitzichtoren. Dit is een kans om het Harddraverspark breder in te zetten. Ook heeft de gemeente de afgelopen jaren door samenvoeging een omvang gekregen dat een centrale gedenkplek een toegevoegde waarde heeft.”

“Op dit moment zijn we bezig met een gedenkboom op het Zuiderbolwerk. Nog een gedenkplek/bas/park in de gemeente is momenteel  geen optie, vanwege het gebrek van een geschikte locatie” , aldus een woordvoerder van de gemeente.

Herdenken

“Door een ruimte te creëren waar nabestaanden hun dierbaren kunnen eren, biedt de gemeente een waardevolle dienst aan de gemeenschap. Tevens kan een gedenkbos een plaats bieden voor landelijke herinneringen zoals 4 mei. Een ander voordeel van een gedenkbos is dat het kan helpen bij het creëren van een duurzame omgeving. Door bomen te planten, draagt een gedenkbos bij aan de vermindering van de koolstofuitstoot en aan het behoud van de biodiversiteit”, laat Mark Blom tenslotte weten.

Actueel

Afbeelding
(video) Maak jij een gedicht voor Dichterspaad Aldegea? Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe directeur De Lawei Elly van der Goot: “Wy bouwe fierder oan wurk fan foargongers" Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Kindervoorstelling door Matthijs Vlaardingenbroek Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Vitaal ouder worden begint als je jong bent Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Kaartverkoop De Lawei succesvol gestart Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Wethouder De Pee opent speeltuin in Suwâld Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
VCR neemt afscheid van een viertal spelers Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
VV Kollum sluit competitie af met winst op SV Marum Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Seizoen Ropta Boys eindigd in mineur Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Sprookje Broekster Boys eindigt in Winsum. Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Einde seizoen Harkema-Opeinde na verlies bij V en V'68 Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Wel winst voor ONT maar geen tweede plaats Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Buitenpost handhaaft zich na thriller Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Vluchtelingen in Westdongeradeel 1940-1945 Algemeen 28 mei, 17:00
Afbeelding
(video) Wat leeft er bij jou in de sloot? Algemeen 28 mei, 14:00
Afbeelding
Bijeenkomsten voor naasten van iemand met niet aangeboren hersenletsel (NAH). Algemeen 28 mei, 13:00