De roeiploegen bij de Prinsentuin in Leeuwarden
De roeiploegen bij de Prinsentuin in Leeuwarden Foto: Michel van der Werf

22 roeiploegen missen Elfstedenkruisje door stevige noordoosten wind

Algemeen

Het team Cool Runnings 2023, een samengesteld team van verschillende Duitse roeiverenigingen, heeft de 37e Elfstedenroeimarathon gewonnen. In een tijd van 18:12 uur bereikte de ploeg zaterdagmiddag als eerste de eindstreep in Leeuwarden. Door de stevige noordoosten wind bleven ze echter ruim verwijderd van baanrecord (Gyas 16.52). Dezelfde wind, die zaterdagmorgen al vroeg aantrok tot windkracht 5, zorgde ervoor dat maar liefst 22 ploegen niet binnen de 24 uur finishten, waaronder twee uitvallers. 

Er deden dit jaar als vanouds 93 ploegen mee, goed voor 982 roeiers. De teams werden vrijdagavond in de Leeuwarder binnenstad weggeschoten door oud-Olympisch roeier, Sjoerd Hamburger. Onder het deelnemersveld dit jaar maar liefst 15 buitenlandse teams en 16 studentenploegen.

Winnaar in het mixed-veld, en tevens tweede overall, werd het team MARK’S ARM(Y) van de Amsterdamse roeivereniging RIC in een tijd van 19:12 uur. Zij bleven hun stadsgenoten de hele wedstrijd nipt voor. Winnaar in de Buiten 6 categorie werd, ondanks een uitstapje op de Bonkevaart, het team Bad Can City van de Stuttgart-Cannstätter Ruderclub met een roeitijd van 21:33 uur.

Uiteindelijk wisten 71 gestarte ploegen binnen de 24 uur te finishen. Twee teams moesten de strijd voortijdig staken. Er deden drie teams mee met drie roeiers en acht teams met zes roeiers. Bijzonder was het recordaantal eco-teams dat de strijd met elkaar aanging. Maar liefst vijf teams legden de ruim 210 kilometer roeiend en fietsend af, waarvan Hun uut Grunn (Hunze) als eerste eindigde. Een minuut voor hun concurrenten uit Deventer!

Geslaagd

Bram Streefland, wedstrijdleider van de elfstedenroeimarathon, kijkt terug op een geslaagd evenement: “Na de corona-dip afgelopen jaar, konden we dit jaar weer een mooi aantal van 93 ploegen begroeten. Waaronder veel nieuwkomers en studententeams. Dat biedt ook richting de toekomst weer perspectief voor het evenement. Ook konden we dit jaar voor het eerst alle teams uitrusten met een tracker, wat voor zowel de volgers onderweg, thuis en op onze thuisbasis een welkome service is. Wat de prestaties betreft. Natuurlijk is het jammer dat 22 ploegen niet op tijd binnen kwamen en geen kruisje kregen. Tegelijkertijd zijn zware omstandigheden, evenals de lengte en het nachtbraken, ook de charme van de elfstedentocht. Dat hoort er gewoon bij en maakt dit evenement ook anders dan andere marathons in het land - en voor de echte dy-hards - ook aantrekkelijk. Gelukkig krijgt iedereen volgende jaar een herkansing ;).”

Actueel

Afbeelding
(video) Maak jij een gedicht voor Dichterspaad Aldegea? Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe directeur De Lawei Elly van der Goot: “Wy bouwe fierder oan wurk fan foargongers" Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Kindervoorstelling door Matthijs Vlaardingenbroek Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Vitaal ouder worden begint als je jong bent Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Kaartverkoop De Lawei succesvol gestart Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Wethouder De Pee opent speeltuin in Suwâld Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
VCR neemt afscheid van een viertal spelers Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
VV Kollum sluit competitie af met winst op SV Marum Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Seizoen Ropta Boys eindigd in mineur Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Sprookje Broekster Boys eindigt in Winsum. Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Einde seizoen Harkema-Opeinde na verlies bij V en V'68 Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Wel winst voor ONT maar geen tweede plaats Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Buitenpost handhaaft zich na thriller Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Vluchtelingen in Westdongeradeel 1940-1945 Algemeen 28 mei, 17:00
Afbeelding
(video) Wat leeft er bij jou in de sloot? Algemeen 28 mei, 14:00
Afbeelding
Bijeenkomsten voor naasten van iemand met niet aangeboren hersenletsel (NAH). Algemeen 28 mei, 13:00