Basisscholieren poseren in Aldtsjerk trots op hun zelf gebouwde brug van pallets.
Basisscholieren poseren in Aldtsjerk trots op hun zelf gebouwde brug van pallets. Foto: Actief Media

(video) Zijn dit de toekomstige bruggenbouwers, bouwvakkers of automonteurs van Friesland?

Algemeen

Video - Op een groot grasveld achter OBS Sinnehonk in Aldtsjerk is het een drukte van belang. De groepen 7 en 8 van vier basisscholen, die onder de noemer van Vierkracht samenwerken, zijn druk aan het timmeren. Met het project bruggenbouw in de Trynwâlden wil de school aandacht voor technische beroepen geven. Misschien zijn deze leerlingen wel de toekomstige bruggenbouwers, bouwvakkers, automonteurs of timmervrouwen van Friesland. Er is deze woensdag in ieder geval met veel enthousiasme en oog voor een stevige constructie aan verschillende bruggen gebouwd. Een eigen gemaakte vlag of spandoek maakt het geheel compleet. 


Techniek

Veel kinderen van de basisschool zullen zich misschien nog niet bezighouden met wat ze later willen worden. Toch geeft het project een mooi inkijkje in wat voor beroepen er allemaal met techniek te maken hebben. Door bruggen van oude pallets te bouwen leer je namelijk niet alleen om te gaan met gereedschap en materialen, maar werk je ook samen. “Het is mooi als je als groep samenwerkt en uiteindelijk een mooie en stevige brug weet te bouwen”, vertelt leerkracht Folkert van der Zee. Als bewijs daarvan lopen een aantal toch iets zwaardere volwassenen over één van de zelfgebouwde bruggen heen, zonder dat ze er doorzakken. De stevigheidstest is dus geslaagd. Jelmer is een van de leerlingen die fanatiek aan het timmeren is. Op de vraag of hij later iets in de bouw wil doen, klinkt er een overtuigend ‘nee’ uit zijn mond. “Zelf zit ik meer te denken om later automonteur te worden”, laat hij weten. De andere meiden en jongens zien een carrière als bouwvakker ook niet echt zitten. Terwijl een andere leerling ook meer denkt in een beroep binnen de autotechniek. Toch hoopt Folkert van der Zee dat leerlingen op deze manier op het idee gebracht worden om later in de zorg of in de bouw te gaan werken. “Want overal zijn handjes nodig.” 

Bedrijven

Het project bruggenbouw wordt vanuit het Friese bedrijfsleven ondersteund met hamers, duimstokken, spijkers, potloden en oude pallets. Een van de betrokkenen is Jan Hooghiemster, directeur van Hooghiemster Bouw uit Aldtsjerk. “Toen we een tijdje geleden voor een klus bij de school waren, vroeg directeur Fancy Hoekstra of we ook een bijdrage konden leveren aan het project bruggenbouw. Dat liep boven verwachting, want ook Mastermate en BMN wilden graag hun steentje bijdragen. Daarnaast heeft Bouwend Nederland geodriehoeken en pennen beschikbaar gesteld.”  Alle sponsors namen ook een kijkje en liepen over alle bouwwerken. “Het is mooi om te zien hoe blij iedereen was om hieraan mee te werken. Uiteindelijk hoop je dat er een aantal is dat later kiest voor werk in de bouw of op een andere manier in de techniek werkzaam gaat. Want dat soort vakmensen hebben we nu en in de toekomst hard nodig. Ook voor meiden zijn er genoeg functies waar ze op hun plek kunnen zijn. We hebben ook bij Hooghiemster Bouw jaarlijks een stageplek beschikbaar. Het is dan mooi om te zien dat iemand die op 16-jarige leeftijd hier binnenkomt uiteindelijk bij ons gebleven is en als 24-jarige trots als timmerman met de bus op pad gaat.”

Omslag

Er blijkt bij meisjes wel steeds meer animo voor technische beroepen te zijn. Bij de VMBO-opleidingen kiezen ze steeds meer voor een opleiding in de techniek. Ten opzichte van vorig jaar kiezen 20 procent meer meisjes in Nederland een technische vmbo-opleiding.

Actueel

Afbeelding
(video) Maak jij een gedicht voor Dichterspaad Aldegea? Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe directeur De Lawei Elly van der Goot: “Wy bouwe fierder oan wurk fan foargongers" Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Kindervoorstelling door Matthijs Vlaardingenbroek Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Vitaal ouder worden begint als je jong bent Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Kaartverkoop De Lawei succesvol gestart Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Wethouder De Pee opent speeltuin in Suwâld Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
VCR neemt afscheid van een viertal spelers Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
VV Kollum sluit competitie af met winst op SV Marum Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Seizoen Ropta Boys eindigd in mineur Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Sprookje Broekster Boys eindigt in Winsum. Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Einde seizoen Harkema-Opeinde na verlies bij V en V'68 Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Wel winst voor ONT maar geen tweede plaats Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Buitenpost handhaaft zich na thriller Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Vluchtelingen in Westdongeradeel 1940-1945 Algemeen 28 mei, 17:00
Afbeelding
(video) Wat leeft er bij jou in de sloot? Algemeen 28 mei, 14:00
Afbeelding
Bijeenkomsten voor naasten van iemand met niet aangeboren hersenletsel (NAH). Algemeen 28 mei, 13:00