Basisscholieren poseren in Aldtsjerk trots op hun zelf gebouwde brug van pallets.
Basisscholieren poseren in Aldtsjerk trots op hun zelf gebouwde brug van pallets. Foto: Actief Media

(video) Zijn dit de toekomstige bruggenbouwers, bouwvakkers of automonteurs van Friesland?

Algemeen

Video - Op een groot grasveld achter OBS Sinnehonk in Aldtsjerk is het een drukte van belang. De groepen 7 en 8 van vier basisscholen, die onder de noemer van Vierkracht samenwerken, zijn druk aan het timmeren. Met het project bruggenbouw in de Trynwâlden wil de school aandacht voor technische beroepen geven. Misschien zijn deze leerlingen wel de toekomstige bruggenbouwers, bouwvakkers, automonteurs of timmervrouwen van Friesland. Er is deze woensdag in ieder geval met veel enthousiasme en oog voor een stevige constructie aan verschillende bruggen gebouwd. Een eigen gemaakte vlag of spandoek maakt het geheel compleet. 


Techniek

Veel kinderen van de basisschool zullen zich misschien nog niet bezighouden met wat ze later willen worden. Toch geeft het project een mooi inkijkje in wat voor beroepen er allemaal met techniek te maken hebben. Door bruggen van oude pallets te bouwen leer je namelijk niet alleen om te gaan met gereedschap en materialen, maar werk je ook samen. “Het is mooi als je als groep samenwerkt en uiteindelijk een mooie en stevige brug weet te bouwen”, vertelt leerkracht Folkert van der Zee. Als bewijs daarvan lopen een aantal toch iets zwaardere volwassenen over één van de zelfgebouwde bruggen heen, zonder dat ze er doorzakken. De stevigheidstest is dus geslaagd. Jelmer is een van de leerlingen die fanatiek aan het timmeren is. Op de vraag of hij later iets in de bouw wil doen, klinkt er een overtuigend ‘nee’ uit zijn mond. “Zelf zit ik meer te denken om later automonteur te worden”, laat hij weten. De andere meiden en jongens zien een carrière als bouwvakker ook niet echt zitten. Terwijl een andere leerling ook meer denkt in een beroep binnen de autotechniek. Toch hoopt Folkert van der Zee dat leerlingen op deze manier op het idee gebracht worden om later in de zorg of in de bouw te gaan werken. “Want overal zijn handjes nodig.” 

Bedrijven

Het project bruggenbouw wordt vanuit het Friese bedrijfsleven ondersteund met hamers, duimstokken, spijkers, potloden en oude pallets. Een van de betrokkenen is Jan Hooghiemster, directeur van Hooghiemster Bouw uit Aldtsjerk. “Toen we een tijdje geleden voor een klus bij de school waren, vroeg directeur Fancy Hoekstra of we ook een bijdrage konden leveren aan het project bruggenbouw. Dat liep boven verwachting, want ook Mastermate en BMN wilden graag hun steentje bijdragen. Daarnaast heeft Bouwend Nederland geodriehoeken en pennen beschikbaar gesteld.”  Alle sponsors namen ook een kijkje en liepen over alle bouwwerken. “Het is mooi om te zien hoe blij iedereen was om hieraan mee te werken. Uiteindelijk hoop je dat er een aantal is dat later kiest voor werk in de bouw of op een andere manier in de techniek werkzaam gaat. Want dat soort vakmensen hebben we nu en in de toekomst hard nodig. Ook voor meiden zijn er genoeg functies waar ze op hun plek kunnen zijn. We hebben ook bij Hooghiemster Bouw jaarlijks een stageplek beschikbaar. Het is dan mooi om te zien dat iemand die op 16-jarige leeftijd hier binnenkomt uiteindelijk bij ons gebleven is en als 24-jarige trots als timmerman met de bus op pad gaat.”

Omslag

Er blijkt bij meisjes wel steeds meer animo voor technische beroepen te zijn. Bij de VMBO-opleidingen kiezen ze steeds meer voor een opleiding in de techniek. Ten opzichte van vorig jaar kiezen 20 procent meer meisjes in Nederland een technische vmbo-opleiding.

Actueel

Freerk de Beer vertelt over zijn vader Ids de Beer.
Oorlogsverhalen zorgen voor verbinding in Theaterkerk Nes Algemeen 1 uur geleden
Het potgoed
Het voorjaar is in aantocht en daarom is het weer tijd voor de Plantjesmarkt! Algemeen 4 uur geleden
De nieuwe dorpsmolen van Reduzum kwam er na een langdurige lobby van zowel het dorp Reduzum als van de gemeente Leeuwarden richting provincie Fryslân.
'Us Koöperaasje' wil meer mogelijkheden voor 'dorpsmolens' Algemeen 5 uur geleden
Sebastiaan Schippers en Ilse Terpstra
Oranjeconcert op Koningsdag in de Petruskerk van Wânswert Algemeen 6 uur geleden
Herdenking in de Petrustsjerke Garyp
Kerkelijke 4 mei - herdenking Algemeen 7 uur geleden
The Sidekicks
Bluesband The Sidekicks presenteert 28 april nieuwste album bij Iduna Algemeen 8 uur geleden
Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman.
(video) Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman Algemeen 23 uur geleden
So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen 23 uur geleden
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 gisteren
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 19 apr, 13:46
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 19 apr, 12:19
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 19 apr, 11:00
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 19 apr, 10:16
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 19 apr, 10:00
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 19 apr, 08:58
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 19 apr, 08:00