Femke Wiersma uit Holwert bleek voor de BBB in de Friese Staten een 'stemmenkanon' te zijn.
Femke Wiersma uit Holwert bleek voor de BBB in de Friese Staten een 'stemmenkanon' te zijn. Foto: Ingezonden

Voorlopige zetelverdeling PS Fryslân bekend - Femke Wiersma ‘stemmenkanon’

Algemeen

De namen van de 43 Friese Statenleden zijn voorlopig bekend. De kans is groot dat er nog wijzigingen komen, omdat sommige kandidaten wellicht gedeputeerde worden, zoals ‘stemmenkanon’ Femke Wiersma (BBB) uit Holwert. Dan komen anderen op de kandidatenlijsten alsnog voor een zetel in aanmerking. Dit is uiteraard sterk afhankelijk van de coalitiebesprekingen, onder leiding van SGP-Tweede Kamerlid Chris Stoffer (48) uit Elspeet.

Wiersma, onderaan de lijst van grote winnaar BBB, was goed voor 8206 stemmen, oftewel vier (voorkeurs-)zetels. BBB krijgt in totaal 14 zetels in de Friese Staten en is daarmee veruit de grootste fractie. Of dit zo blijft, zal nog moeten blijken, want (landelijk) de grote winnaar van vier jaar geleden (Forum voor Democratie) is zowel landelijk als provinciaal totaal verdeeld geraakt. De kiezers hebben dit ‘afgestraft’, ook in Fryslân: er is één zetel overgebleven, die zal worden bezet door huidig FvD-statenlid Albert van Dijk uit Stroobos, tevens raadslid in Achtkarspelen.

CDA-fractie gehalveerd

Tweede partij werd de PvdA, met vijf zetels. Het CDA moet genoegen nemen met vier zetels, dat is de helft van de acht van de afgelopen vier jaar. VVD en GroenLinks krijgen allebei drie zetels, ChristenUnie en PVV elk twee. Dan zijn er zes partijen met één zetel: Forum voor Democratie, SP, Partij voor de Dieren, D66, JA21 en Provinciaal Belang Fryslân (PBF). Die laatste mede dankzij de verdeling van de zogeheten restzetels.

Veertien (van de 43) gekozen kandidaat-statenleden komen uit het verspreidingsgebied van Weekblad Actief: Voor zover bekend waren dit nooit eerder zoveel. Voor grote winnaar BBB betreft het lijsttrekker Abel Kooistra uit Warstiens (officeel: Wergea), Harm Wiegersma uit Rinsumageast en lijstduwer Femke Wiersma uit Holwert.

PVV-ers ‘veteranen’

Aebe Aalberts uit Damwâld (nummer 2 op de CDA-lijst) wordt misschien fractievoorzitter, als CDA-lijsttrekker Friso Douwstra (uit Leeuwarden) opnieuw gedeputeerde wordt. PVV-er Max Aardema uit Drachten keert samen met partijgenoot en collega-statenlid Harrie Graansma uit Boelenslaan (ook raadslid in Achtkarspelen) terug. Ze behoren straks bij de ‘veteranen’ van de statenleden.

Jochem Knol (GL) uit Beetsterzwaag en Menno Brouwer (PvdD) uit Burgum keren ook in de Friese Staten terug, net als de al genoemde FvD-er Albert van Dijk. Nieuw in de Staten zijn Sandra de Jong-Snip (PBF) uit Drachten, nu (nog) raadslid in Smallingerland, en Eric ter Keurs (VVD), ook uit Drachten. Hij is voormalig wethouder in Smallingerland en voormalig burgemeester van Tytsjerksteradiel en Leeuwarderadeel.

Jonker (CU) ‘oude bekende’ in Provinsjehûs

Nieuw als Statenlid wordt ook Margreet Jonker (ChristenUnie) uit Westergeast, maar deze voormalig wethouder van Achtkarspelen en huidig griffier van Dantumadiel is in het Provinsjehûs in feite een oude bekende: ze was er fractiemedewerker voor haar partijgenoten in de Staten.

De officiële uitslag is donderdagmiddag 23 maart bekend gemaakt in de raadszaal van het Stadhuis in Leeuwarden. Het volledige ‘proces-verbaal’ is te vinden op de website van de provincie Fryslân: Proces-verbaal model 22-2 PVS Fryslân (sim-cdn.nl) 

Actueel

Afbeelding
(video) Maak jij een gedicht voor Dichterspaad Aldegea? Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe directeur De Lawei Elly van der Goot: “Wy bouwe fierder oan wurk fan foargongers" Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Kindervoorstelling door Matthijs Vlaardingenbroek Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Vitaal ouder worden begint als je jong bent Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Kaartverkoop De Lawei succesvol gestart Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Wethouder De Pee opent speeltuin in Suwâld Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
VCR neemt afscheid van een viertal spelers Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
VV Kollum sluit competitie af met winst op SV Marum Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Seizoen Ropta Boys eindigd in mineur Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Sprookje Broekster Boys eindigt in Winsum. Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Einde seizoen Harkema-Opeinde na verlies bij V en V'68 Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Wel winst voor ONT maar geen tweede plaats Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Buitenpost handhaaft zich na thriller Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Vluchtelingen in Westdongeradeel 1940-1945 Algemeen 28 mei, 17:00
Afbeelding
(video) Wat leeft er bij jou in de sloot? Algemeen 28 mei, 14:00
Afbeelding
Bijeenkomsten voor naasten van iemand met niet aangeboren hersenletsel (NAH). Algemeen 28 mei, 13:00