Ook tekorten in niet-zorgberoepen in de zorg.
Ook tekorten in niet-zorgberoepen in de zorg. Foto: Ingezonden

Arbeidsmarkt blijft gunstig voor werkzoekenden

Algemeen

Eind februari ontvingen 6.202 inwoners van Friesland een WW-uitkering. Dat is 1,8% van de Friese beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in februari af met 25 uitkeringen (-0,4%). Hiermee zet de toename van de WW – waarmee Friesland in december en januari te maken had – niet verder door. De afname van de WW in februari deed zich voor in de meeste sectoren. Vooral sectoren als bank- en verzekeringswezen, overige industrie, horeca & catering en uitzendbureaus droegen bij aan de afname van de WW. In andere sectoren, zoals de bouw, metaalindustrie, detailhandel en schoonmaak, nam de WW toe. Het aantal WW-uitkeringen was eind februari nog fors lager (-15,4%) dan een jaar geleden.

In februari nam het aantal mensen met een WW-uitkering in Friesland af. De toename van de WW in de afgelopen maanden zet daarmee niet door. De arbeidsmarkt blijft krap. Voor werkzoekenden zijn er volop kansen op werk. Zo biedt de zorgsector niet alleen goede kansen voor zorgpersoneel, maar ook voor ondersteunende beroepen.
Toename WW zet niet door

Afname

Landelijk nam in februari het aantal WW-uitkeringen licht af. Eind februari telde Nederland 153.910 WW-uitkeringen (1,6% van de beroepsbevolking). Dat is 0,3% minder dan in januari. Vorig jaar telde Nederland in februari 187.610 WW-uitkeringen. Daarmee daalde de WW in Nederland op jaarbasis met 33.700 uitkeringen (-18%). In de afgelopen maand daalde het aantal WW-uitkeringen in de meeste provincies.

Krappe arbeidsmarkt

Het Centraal Planbureau (CPB) sprak vorige week de verwachting uit dat de Nederlandse economie in 2023 en 2024 blijft groeien, ondanks de inflatie, zwakkere wereldhandel en dalende huizenprijzen. De arbeidsmarkt blijft krap en de werkloosheid loopt slechts licht op. Voor veel beroepen zijn er nog steeds grote personeelstekorten, waarvan vele een structureel karakter hebben.

Zorg biedt ook goede baankansen voor niet-zorgpersoneel

De zorgsector is een van de sectoren waarin al jaren veel vraag naar personeel is. Er staan op dit moment 1.250 vacatures open in Friesland voor zorg & welzijn beroepen.

De zorgsector is de grootste sector in Noord Nederland. In Friesland werken 57.000 werknemers in de zorg. Veel banen in de zorgsector zijn zorgberoepen, zoals verzorgende ig of verpleegkundige. Maar een kwart van alle werknemers in de zorg werkt in niet-zorgberoepen, blijkt uit de UWV-publicatie ‘Zorg: meer dan alleen zorgpersoneel’. Het grootste deel van deze groep doet economisch-administratief werk. De kans op werk daarin is het grootst voor medisch en directiesecretaressen, HR-adviseurs, arbeids- & loopbaanspecialisten, boekhouders, controllers en accountants. Daarnaast werken veel mensen in de zorg in een dienstverlenend beroep, zoals schoonmaker, medewerker bediening horeca, keukenassistent, kok, kapper en schoonheidsspecialist. Andere beroepen komen minder vaak voor, zoals technici, ICT’ers en beveiligers. Ook zij zijn van belang om goede zorg mogelijk te maken. In de zorgsector zijn er dus ook goede baankansen voor werkzoekenden. Ook zonder zorgdiploma.

Actueel

Afbeelding
Oude Rabobank officieel omgedoopt tot gezondheidscentrum De Bank Burgum Algemeen 3 minuten geleden
Afbeelding
Vwo-leerlinge Marije Reitsema van het Lauwers College Buitenpost alleswinnaar van de Klassieke Olympiaden Algemeen 9 minuten geleden
Afbeelding
Officiële opening Ruurd Wiersma Museum uitgesteld Algemeen 27 minuten geleden
Afbeelding
Fietspad over Afsluitdijk 2 juli open voor Waddentocht De Luchtfietsers Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Vorig jaar 13% meer boetes in Friesland voor rijden onder invloed Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Afvalparade tijdens Grote Rekendag Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
(video) Zijn dit de toekomstige bruggenbouwers, bouwvakkers of automonteurs van Friesland? Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Dubbelconcert door vocal groups Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Quatrebras van donderdag 30 maart 09.00 uur tot en met zondag 2 april 17.00 uur afgesloten Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Museum Dokkum viert 60-jarig jubileum in Admiraliteitshuis Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Fiets mee over Friese klinkerwegen Algemeen gisteren
Afbeelding
Fondsenforum voor de Friese Mienskip Algemeen 29 mrt., 09:30
Afbeelding
(video) Het Veenhoop Festival is een feest voor alle generaties Algemeen 29 mrt., 08:30
Afbeelding
(video) In klassieke vervoering: muzieklezing Rachmaninov Algemeen 29 mrt., 07:30
Afbeelding
College van Dantumadiel stelt voor energietoeslag uit te breiden Algemeen 28 mrt., 19:19
Afbeelding
Open Huis met Grote Opruiming in Hallum Algemeen 28 mrt., 16:00