Ook tekorten in niet-zorgberoepen in de zorg.
Ook tekorten in niet-zorgberoepen in de zorg. Foto: Ingezonden

Arbeidsmarkt blijft gunstig voor werkzoekenden

Algemeen

Eind februari ontvingen 6.202 inwoners van Friesland een WW-uitkering. Dat is 1,8% van de Friese beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in februari af met 25 uitkeringen (-0,4%). Hiermee zet de toename van de WW – waarmee Friesland in december en januari te maken had – niet verder door. De afname van de WW in februari deed zich voor in de meeste sectoren. Vooral sectoren als bank- en verzekeringswezen, overige industrie, horeca & catering en uitzendbureaus droegen bij aan de afname van de WW. In andere sectoren, zoals de bouw, metaalindustrie, detailhandel en schoonmaak, nam de WW toe. Het aantal WW-uitkeringen was eind februari nog fors lager (-15,4%) dan een jaar geleden.

In februari nam het aantal mensen met een WW-uitkering in Friesland af. De toename van de WW in de afgelopen maanden zet daarmee niet door. De arbeidsmarkt blijft krap. Voor werkzoekenden zijn er volop kansen op werk. Zo biedt de zorgsector niet alleen goede kansen voor zorgpersoneel, maar ook voor ondersteunende beroepen.
Toename WW zet niet door

Afname

Landelijk nam in februari het aantal WW-uitkeringen licht af. Eind februari telde Nederland 153.910 WW-uitkeringen (1,6% van de beroepsbevolking). Dat is 0,3% minder dan in januari. Vorig jaar telde Nederland in februari 187.610 WW-uitkeringen. Daarmee daalde de WW in Nederland op jaarbasis met 33.700 uitkeringen (-18%). In de afgelopen maand daalde het aantal WW-uitkeringen in de meeste provincies.

Krappe arbeidsmarkt

Het Centraal Planbureau (CPB) sprak vorige week de verwachting uit dat de Nederlandse economie in 2023 en 2024 blijft groeien, ondanks de inflatie, zwakkere wereldhandel en dalende huizenprijzen. De arbeidsmarkt blijft krap en de werkloosheid loopt slechts licht op. Voor veel beroepen zijn er nog steeds grote personeelstekorten, waarvan vele een structureel karakter hebben.

Zorg biedt ook goede baankansen voor niet-zorgpersoneel

De zorgsector is een van de sectoren waarin al jaren veel vraag naar personeel is. Er staan op dit moment 1.250 vacatures open in Friesland voor zorg & welzijn beroepen.

De zorgsector is de grootste sector in Noord Nederland. In Friesland werken 57.000 werknemers in de zorg. Veel banen in de zorgsector zijn zorgberoepen, zoals verzorgende ig of verpleegkundige. Maar een kwart van alle werknemers in de zorg werkt in niet-zorgberoepen, blijkt uit de UWV-publicatie ‘Zorg: meer dan alleen zorgpersoneel’. Het grootste deel van deze groep doet economisch-administratief werk. De kans op werk daarin is het grootst voor medisch en directiesecretaressen, HR-adviseurs, arbeids- & loopbaanspecialisten, boekhouders, controllers en accountants. Daarnaast werken veel mensen in de zorg in een dienstverlenend beroep, zoals schoonmaker, medewerker bediening horeca, keukenassistent, kok, kapper en schoonheidsspecialist. Andere beroepen komen minder vaak voor, zoals technici, ICT’ers en beveiligers. Ook zij zijn van belang om goede zorg mogelijk te maken. In de zorgsector zijn er dus ook goede baankansen voor werkzoekenden. Ook zonder zorgdiploma.

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 9 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 10 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 11 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 11 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 12 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 12 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 14 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 15 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 16 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 16 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 17 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34