Op het het bouwbord voor de nieuwe De Welle aan de Sportlaan ontbrak bij de onthulling ervan de naam van de hoofdaannemer. Die is nu wel zeker: Dijkstra Draisma. V.l.n.r.: burgemeester Jan Rijpstra, wethouder Maria le Roy en gedeputeerde Friso Douwstra.
Op het het bouwbord voor de nieuwe De Welle aan de Sportlaan ontbrak bij de onthulling ervan de naam van de hoofdaannemer. Die is nu wel zeker: Dijkstra Draisma. V.l.n.r.: burgemeester Jan Rijpstra, wethouder Maria le Roy en gedeputeerde Friso Douwstra. Foto: Actief Media

Applaus publiek voor zwembadbesluit Smallingerland

Algemeen

Aannemer Dijkstra Draisma en de aangetrokken installatiebedrijven kunnen verder met de voorbereidingen voor de bouw van het nieuwe zwemcentrum aan de Sportlaan in Drachten. Het publiek op de tribune in de raadszaal in Drachten applaudiseerde na het raadsbesluit van Smallingerland van dinsdagavond 7 februari 2023.

Dit ondanks de geschatte 12,5 miljoen euro extra aan kosten. Volgens b. en w. leiden die extra kosten tot een jaarlijkse hogere kostenpost van circa twee ton: twee miljoen per jaar in plaats van ruim 1,8 miljoen per jaar.

Alleen SB en ELP tegen

De raadsfracties van Smallingerlands Belang (SB) en de Eerste Lokale Partij (ELP) schatten echter dat de jaarlijkse kosten wel eens fors hoger kunnen worden en stemden daarom – als enigen - tegen de investering van in totaal naar schatting bijna 48 miljoen euro. Daar mag tien miljoen euro provinciale subsidie van afgetrokken worden, en een nog onbekend bedrag aan rijkssubsidie (zogeheten SPUK-gelden).

Energiekosten onbekend

De tegenstanders vrezen dat de gemeente wel eens meer dan vijftig miljoen euro kwijt kan zijn, als het zwembad eenmaal in gebruik is. “Het kan per jaar wel 3 tot 3,5 miljoen euro gaan kosten”, volgens Yntze de Vries (ELP). Dit omdat bijvoorbeeld nog niet duidelijk is, hoeveel energie het zwembad na openstelling zal gebruiken en hoe dit zal worden opgewekt.

De Vries sprak zelfs van “onkunde” van andere fracties, maar PvdA-raadslid Anton Pieters werd daar niet warm of koud van. “Wij trekken ons hier niets van aan!” zei hij.

Energieneutraal?

De gemeenteraad gaf dinsdag met het genomen besluit ook opdracht, te proberen de energie voor het zwembad lokaal op te wekken, zodat zo mogelijk een ‘energieneutraal’ zwemcentrum kan worden gebouwd. Deze ‘businesscase’ zal zo snel mogelijk nader worden onderzocht, beloofde wethouder Pieter van der Zwan (CU): “Door de oogharen is er al naar gekeken.”

Actueel

Afbeelding
Oude Rabobank officieel omgedoopt tot gezondheidscentrum De Bank Burgum Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Vwo-leerlinge Marije Reitsema van het Lauwers College Buitenpost alleswinnaar van de Klassieke Olympiaden Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Officiële opening Ruurd Wiersma Museum uitgesteld Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Fietspad over Afsluitdijk 2 juli open voor Waddentocht De Luchtfietsers Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Vorig jaar 13% meer boetes in Friesland voor rijden onder invloed Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Afvalparade tijdens Grote Rekendag Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
(video) Zijn dit de toekomstige bruggenbouwers, bouwvakkers of automonteurs van Friesland? Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Dubbelconcert door vocal groups Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Quatrebras van donderdag 30 maart 09.00 uur tot en met zondag 2 april 17.00 uur afgesloten Algemeen gisteren
Afbeelding
Museum Dokkum viert 60-jarig jubileum in Admiraliteitshuis Algemeen gisteren
Afbeelding
Fiets mee over Friese klinkerwegen Algemeen 29 mrt., 13:00
Afbeelding
Fondsenforum voor de Friese Mienskip Algemeen 29 mrt., 09:30
Afbeelding
(video) Het Veenhoop Festival is een feest voor alle generaties Algemeen 29 mrt., 08:30
Afbeelding
(video) In klassieke vervoering: muzieklezing Rachmaninov Algemeen 29 mrt., 07:30
Afbeelding
College van Dantumadiel stelt voor energietoeslag uit te breiden Algemeen 28 mrt., 19:19
Afbeelding
Open Huis met Grote Opruiming in Hallum Algemeen 28 mrt., 16:00