Wereldkankerdag: Een dag waarop we ieder jaar stilstaan bij de impact van deze ziekte, waar één op de drie Nederlanders mee te maken krijgt.
Wereldkankerdag: Een dag waarop we ieder jaar stilstaan bij de impact van deze ziekte, waar één op de drie Nederlanders mee te maken krijgt. Foto: wereldkankerdag.nl

Symposium Betere kwaliteit van leven met en na kanker op Wereldkankerdag

Algemeen

Op zaterdag 4 februari 2023 is het Wereldkankerdag. Een dag waarop we ieder jaar stilstaan bij de impact van deze ziekte, waar één op de drie Nederlanders mee te maken krijgt. Dit jaar (2023) besteden we in Friesland aandacht aan het thema ‘Betere kwaliteit van leven met en na kanker’. Het Oncologisch Netwerk Friesland (ONF) organiseert op deze dag samen met De Skulp (centrum voor leven met en na kanker) een symposium waarin artsen, experts en ervaringsdeskundigen presentaties geven over dit thema.

Deze bijeenkomst wordt dit jaar door het ONF georganiseerd vanuit ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten en is bedoeld voor patiënten en naasten. “Kanker krijgen is iets wat iedereen kan overkomen en elkaar steunen en verbinding zoeken is belangrijk voor een betere kwaliteit van leven tijdens en na kanker”, vertelt Hiltje de Graaf, medisch manager ONF. Tijdens het symposium geven artsen, experts en ervaringsdeskundigen (gasten van De Skulp) presentaties over vermoeidheid tijdens en na kanker, werken aan positieve gezondheid en wat in de spreekkamer van de oncoloog bedoeld wordt met Samen Beslissen.

Daarna wordt er in alle vier Friese ziekenhuizen (Nij Smellinghe Drachten, Tjongerschans Heerenveen, Medisch Centrum Leeuwarden en Antonius Sneek) gezongen door de koren Zingen voor je leven en gelegenheidskoren.

Programma

Het symposium vindt plaats op zaterdag 4 februari van 13.30 uur tot 16.30 uur en is gratis te bezoeken in Nij Smellinghe. Tussen de presentaties door kunnen gasten stands bezoeken met onder andere informatie over haarwerken en Oncologische fysiotherapie. Graag van tevoren aanmelden via De Skulp.

13.30 uur:                      Opening door Annelies van der Geest, radiotherapeut en vicevoorzitter ONF

13.35 – 14.00 uur:         Vermoeidheid tijdens en na kanker door revalidatiearts Irene Jetten en een gast van De Skulp

14.30 – 15.00 uur:         Hoe werk je zelf aan Positieve Gezondheid? door coördinator van De Skulp Annie Adema en een gast van De Skulp

15.30 – 16.00 uur:         Samen Beslissen: theorie en praktijk door wetenschappelijk adviseur Zorgbelang Fryslân en emeritus hoogleraar volksgezondheid Guus Schrijvers en internist-oncoloog Gerrit-Jan Veldhuis

16.00 – 16.30 uur:        ‘Zingen voor kanker op Wereldkankerdag’ Het koor in Nij Smellinghe start om 16.00 uur bij het symposium. In de andere Friese ziekenhuizen zingen koren van 16.00 tot 16.30 uur in een centrale ruimte.

Voor meer informatie over het programma en alle specialisten kijkt u op de website van De Skulp en het ONF (www.oncologischnetwerkfriesland.nl).

Oncologisch Netwerk Friesland en De Skulp: een krachtige samenwerking

Binnen het Oncologisch Netwerk Friesland werken zorgprofessionals van Antonius Ziekenhuis in Sneek en Emmeloord, het Medisch Centrum Leeuwarden, ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten, ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen, het Radiotherapeutisch Instituut Friesland en Pathologie Friesland al ruim vier jaar samen met elkaar en ook met patiënten, huisartsen en andere netwerken. Daarnaast organiseert het ONF symposia en activiteiten voor zorgprofessionals en – op Wereldkankerdag – voor patiënten. Het ONF wil alle betrokken medisch specialisten en zorgprofessionals ondersteunen bij het behouden en verder ontwikkelen van de beste oncologische zorg. De samenwerking verhoogt het niveau van zorg en borgt de samenhang van zorg tussen verschillende zorgverleners. Het patiëntbelang staat centraal: uitgangspunt voor de zorgverlening is ‘dichtbij als het kan, centraal als het moet’. En iedere patiënt krijgt dezelfde zorg op maat.

De Skulp is een centrum voor leven met en na kanker en is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor mensen die zelf of in hun naaste omgeving te maken hebben (gehad) met kanker. De Skulp heeft vestigingen in Drachten, Heerenveen, Leeuwarden en Sneek. Het ONF en De Skulp weten elkaar goed te vinden en werken steeds meer samen, waaronder bij de organisatie van het evenement op Wereldkankerdag.

Afbeelding
Opnieuw Friese paardenkalender voor kankeronderzoek Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Deel je foto met je favoriete huisdier Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Ben jij de toekomstige Epke Zonderland? Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Kom ook naar de Museumnacht in het Kazemattenmuseum Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Appeldag en streekmarkt bij de Tropische Kas te Beetsterzwaag Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
30 musea open op tweede Museumnacht FRL Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Metaalregio Fryslân start met een metaalmiddag in Burgum Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Twee topnummers tijdens de Jouster Merke draverijen in Joure Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Werkervaringsproject van start in De Kruidhof Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Spectaculaire avond tijdens Museumnacht in Museum de Grutterswinkel te Leeuwarden Algemeen 26 sep., 19:00
Afbeelding
Concert Vocation Grijpskerk staat in het teken Händel Algemeen 26 sep., 17:00
Afbeelding
€ 210 miljoen extra voor isolatie en warmtepompen Algemeen 26 sep., 15:00
Afbeelding
Busje volledig uitgebrand op N361 bij Wetsens 112 26 sep., 14:22