De Engelstalige voorstelling 'Little Victorians' door leerlingen opgevoerd.
De Engelstalige voorstelling 'Little Victorians' door leerlingen opgevoerd. Foto: Ingezonden

Leerlingen CSG Liudger Raai ontdekken internationale wereld

Algemeen

TTO-leerlingen van klas 1, 2 en 3 van CSG Liudger Raai te Drachten maakten kennis met de internationale wereld. Om inhoud aan deze internationale focus te geven, organiseerde de school van woensdag 25 januari tot en met vrijdag 27 januari de International Days. Het doel hiervan was om leerlingen van de tweetalige opleiding TTO een bredere blik op de wereld te geven. 

De tweetalige opleiding TTO, bedoeld voor havo- en vwo-leerlingen, stelt zich als doel om leerlingen met taal en vaardigheden voor te bereiden op een internationale wereld. Dit doet CSG Liudger Raai door de helft van de lessen in het Engels te geven én met een internationale focus en activiteiten. Onderdeel hiervan zijn de International Days. Tijdens deze dagen hadden de TTO-leerlingen geen reguliere lessen, maar lag de nadruk volledig op internationalisering.

Toneelstuk Little Victorians

De gehele week vonden er activiteiten in en rond de school plaats. Van een digitale ontmoeting met Spaanse leerlingen, tot het opvoeren van het Engelstalig toneelstuk ‘Little Victorians’. Ook het opzetten van een Europees museum maakte er deel van uit. Bij het toneelstuk waren ook ouders/verzorgers van de eerstejaars TTO-leerlingen van harte welkom. De voorstellingen vonden ’s avonds van woensdag tot en met vrijdag plaats in het Atrium van de Raai, waarbij iedere avond een andere klas op het toneel stond. 

Commonwealth Festival

De week werd op vrijdag 27 januari afgesloten met een Commonwealth Festival, waar alle eerstejaars leerlingen van TTO kraampjes van verschillende landen presenteerden. Onder andere met een quiz, poster en een traditioneel hapje uit het gekozen land. “Met mijn groepje heb ik een lolly cake gemaakt; een typisch Nieuw-Zeelandse lekkernij. Het leukste van deze week vond ik dat ik meer over de Nieuw-Zeelandse cultuur te weten ben gekomen. En over andere culturen”, aldus Annique, eerstejaars leerling vwo TTO.

Ontmoeting met Spanje

Voor de tweedejaars stond een digitale ontmoeting met Spanje op het programma, evenals een escaperoom. Jelleke Wierdsma, docent Engels en coördinator TTO CSG Liudger Raai, blikt enthousiast terug: “De digitale ontmoeting met Spanje leverde veel op. Ze leerden daarmee niet alleen om naar de herkomst van Spaanse jongeren te kijken, maar ook naar die van henzelf. Iets waar ze anders niet zo bij stilstaan.”

De school hoopt de interesse in de wereld om hen heen bij de leerlingen aangewakkerd te hebben en hun grenzen te hebben verlegd. “Erg leuk om te zien hoe de TTO-leerlingen openstonden voor andere culturen en hoe flexibel ze zich opstelden. De eerste stappen naar de internationale wereld zijn in ieder geval gezet”, constateert Wierdsma.

Actueel

Afbeelding
Vwo-leerlinge Marije Reitsema van het Lauwers College Buitenpost alleswinnaar van de Klassieke Olympiaden Algemeen 37 minuten geleden
Afbeelding
Officiële opening Ruurd Wiersma Museum uitgesteld Algemeen 55 minuten geleden
Afbeelding
Fietspad over Afsluitdijk 2 juli open voor Waddentocht De Luchtfietsers Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Vorig jaar 13% meer boetes in Friesland voor rijden onder invloed Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Afvalparade tijdens Grote Rekendag Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
(video) Zijn dit de toekomstige bruggenbouwers, bouwvakkers of automonteurs van Friesland? Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Dubbelconcert door vocal groups Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Quatrebras van donderdag 30 maart 09.00 uur tot en met zondag 2 april 17.00 uur afgesloten Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Museum Dokkum viert 60-jarig jubileum in Admiraliteitshuis Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Fiets mee over Friese klinkerwegen Algemeen gisteren
Afbeelding
Fondsenforum voor de Friese Mienskip Algemeen 29 mrt., 09:30
Afbeelding
(video) Het Veenhoop Festival is een feest voor alle generaties Algemeen 29 mrt., 08:30
Afbeelding
(video) In klassieke vervoering: muzieklezing Rachmaninov Algemeen 29 mrt., 07:30
Afbeelding
College van Dantumadiel stelt voor energietoeslag uit te breiden Algemeen 28 mrt., 19:19
Afbeelding
Open Huis met Grote Opruiming in Hallum Algemeen 28 mrt., 16:00
Afbeelding
Bij nieuwe opleiding Sustainable Hospitality Management in Drachten draait alles om duurzaamheid! Algemeen 28 mrt., 15:43