De Engelstalige voorstelling 'Little Victorians' door leerlingen opgevoerd.
De Engelstalige voorstelling 'Little Victorians' door leerlingen opgevoerd. Foto: Ingezonden

Leerlingen CSG Liudger Raai ontdekken internationale wereld

Algemeen

TTO-leerlingen van klas 1, 2 en 3 van CSG Liudger Raai te Drachten maakten kennis met de internationale wereld. Om inhoud aan deze internationale focus te geven, organiseerde de school van woensdag 25 januari tot en met vrijdag 27 januari de International Days. Het doel hiervan was om leerlingen van de tweetalige opleiding TTO een bredere blik op de wereld te geven. 

De tweetalige opleiding TTO, bedoeld voor havo- en vwo-leerlingen, stelt zich als doel om leerlingen met taal en vaardigheden voor te bereiden op een internationale wereld. Dit doet CSG Liudger Raai door de helft van de lessen in het Engels te geven én met een internationale focus en activiteiten. Onderdeel hiervan zijn de International Days. Tijdens deze dagen hadden de TTO-leerlingen geen reguliere lessen, maar lag de nadruk volledig op internationalisering.

Toneelstuk Little Victorians

De gehele week vonden er activiteiten in en rond de school plaats. Van een digitale ontmoeting met Spaanse leerlingen, tot het opvoeren van het Engelstalig toneelstuk ‘Little Victorians’. Ook het opzetten van een Europees museum maakte er deel van uit. Bij het toneelstuk waren ook ouders/verzorgers van de eerstejaars TTO-leerlingen van harte welkom. De voorstellingen vonden ’s avonds van woensdag tot en met vrijdag plaats in het Atrium van de Raai, waarbij iedere avond een andere klas op het toneel stond. 

Commonwealth Festival

De week werd op vrijdag 27 januari afgesloten met een Commonwealth Festival, waar alle eerstejaars leerlingen van TTO kraampjes van verschillende landen presenteerden. Onder andere met een quiz, poster en een traditioneel hapje uit het gekozen land. “Met mijn groepje heb ik een lolly cake gemaakt; een typisch Nieuw-Zeelandse lekkernij. Het leukste van deze week vond ik dat ik meer over de Nieuw-Zeelandse cultuur te weten ben gekomen. En over andere culturen”, aldus Annique, eerstejaars leerling vwo TTO.

Ontmoeting met Spanje

Voor de tweedejaars stond een digitale ontmoeting met Spanje op het programma, evenals een escaperoom. Jelleke Wierdsma, docent Engels en coördinator TTO CSG Liudger Raai, blikt enthousiast terug: “De digitale ontmoeting met Spanje leverde veel op. Ze leerden daarmee niet alleen om naar de herkomst van Spaanse jongeren te kijken, maar ook naar die van henzelf. Iets waar ze anders niet zo bij stilstaan.”

De school hoopt de interesse in de wereld om hen heen bij de leerlingen aangewakkerd te hebben en hun grenzen te hebben verlegd. “Erg leuk om te zien hoe de TTO-leerlingen openstonden voor andere culturen en hoe flexibel ze zich opstelden. De eerste stappen naar de internationale wereld zijn in ieder geval gezet”, constateert Wierdsma.

Schorsing in de raad van Tytsjerksteradiel over versnelling van woningbouw in Burgum. Op de voorgrond v.l.n.r. staan Douwe Hooijenga (CU), Sjaak Hoekstra (VVD) en Gert van der Meijden (CDA). Op de achtergrond 'daartussen' FNP-raadsleden Emmie Soepboer en Jan Pieter van der Velde.
Snellere aanpak woningbouw in Burgum: raad en college vooreerst op één lijn Algemeen 15 uur geleden
Kaartverkoop Oranjewoud Festival 2024 start 1 maart
2024 Kaartverkoop Oranjewoud Festival 2024 start 1 maart Algemeen 15 uur geleden
Bij de Regiopoli in Drachten kun je voor steeds meer specialistische zorg terecht
Regiopoli breidt gynaecologische zorg fors uit Algemeen 16 uur geleden
Luister jij graag naar klassieke muziek?
Wie wil bij muziekluisterclub? Algemeen 16 uur geleden
Je, Anne
Een stukje geschiedenis en legendarische muziek in De Lawei Algemeen 17 uur geleden
De brug bij Skûlenboarch wordt gerepareerd. Verkeer kan er vooreerst niet overheen en een tijdelijke pont voor fietsers en voetgangers acht Rijkswaterstaat te onveilig.
Geen tijdelijke pont bij Skûlenboarch: "Te ûnfeilich" Algemeen 17 uur geleden
De grinding deathcoreband Kletus
Voorronde Metal Battle in Iduna Algemeen 18 uur geleden
Het gemeentehuis in Damwâld, met links op de begane grond de raadszaal.
Dantumadiel wil achterstanden wegwerken en organisatie doorontwikkelen Algemeen 19 uur geleden
Funderingsschade.
Funderingsloket Fryslân 1 maart open Algemeen 20 uur geleden
Melissa
Start ynskriuwing Liet foar finale 2024 Algemeen 29 feb, 17:30
De Fanfarepodcast vanaf 29 februari online
Tryater presenteert intieme podcast over fanfare Algemeen 29 feb, 15:30
Beammen foar Elkenien krijgt hulp van studenten en medewerkers Hotel Management School Leeuwarden en NHL Stenden
Beammen foar Elkenien krijgt hulp van studenten en medewerkers Hotel Management School Leeuwarden en NHL Stenden Hospitality Group Algemeen 29 feb, 15:00
Swingkoor Burgum in Dronryp.
Concert door Swingkoor Burgum, 10 maart in de Alde Wite Algemeen 29 feb, 14:02