Het podium in Alkmaar, van links naar rechts: Remo Slotegraaf, Harm Visser en Chris Huizinga.
Het podium in Alkmaar, van links naar rechts: Remo Slotegraaf, Harm Visser en Chris Huizinga. Foto: Neeke Smit

Harm Visser na winst in Alkmaar klaar voor Weissensee

Algemeen


De 22-jarige marathonschaatser Harm Visser uit De Westereen werd dit seizoen vier keer tweede (onder andere in Burgum) en twee keer derde. Zondag mocht hij eindelijk plaatsnemen op de hoogste trede van het podium in Alkmaar. Daar won hij de twaalfde Marathon Cup-wedstrijd van dit seizoen. Donderdag begint voor hem een reeks van vier natuurijswedstrijden op de Weissensee in Oostenrijk.

“Eindelijk!” is zijn korte, maar krachtige reactie op de eerste overwinning van dit seizoen. Gaandeweg de wedstrijd in Alkmaar vormde hij samen met zijn Jumbo-Visma-ploeggenoten Remo Slotegraaf en Chris Huizinga en Royal A-ware-rijder Sjoerd den Hertog een kopgroep. In de een-na-laatste ronde sprintte Slotegraaf uit de kopgroep en het leek erop of hij de wedstrijd zou gaan winnen. Maar Visser zette de achtervolging in en reed net voor de finish zijn ploeggenoot nog voorbij. Het podium kleurde daardoor volledig geel-zwart. Sjoerd den Hertog werd vierde en leidt nu het klassement van de Marathon Cup. Bij de dames won Marijke Groenewoud uit Hallum.

Veel tijd om feest te vieren had Visser niet. Zondagavond vertrok hij naar de Weissensee. Binnen zeven dagen tijd staan er drie Grand Prix-wedstrijden en het Open Nederlands Kampioenschap op de planning. In totaal goed voor 480 kilometer. “Ferline jier hawwe wy yn tsien dagen fiif wedstriden hân op natoeriis”, zegt Visser. “Dat gong ek goed. Dus dit klinkt as in soad, mar it moat wol goedkomme.” 

Die vijf wedstrijden vorig jaar in Zweden waren zijn eerste wedstrijden op natuurijs. In het begin was dit wel even wennen. “Op natoeriis bist foaral dwaande mei wêr’t de skuorren sitte. By de earste wedstryd op natoeriis ferline jier hie ik nei 60 kilometer pine yn de harses fan it opletten.”

Hoewel de Westereender zichzelf vooral als kunstijsrijder ziet, gaat hij ook op de Weissensee voor de winst. “Is is gjin fakânsje no.” Hij hoopt net als in Alkmaar vaak bij kopgroepen te zitten, om van daaruit te kunnen sprinten. “Sjoch, ik bin gjin Bart Hoolwerf, mar ik kin wol frij hurd sprinte. Dus yn in lyts groepke en dan hoopje datsto genôch oer hast en soargje datsto de sprint winst.” 

Op woensdag 29 januari is de derde Grand Prix-wedstrijd van maar liefst 200 kilometer, beter bekend als de alternatieve Elfstedentocht. Vier dagen daarna doet Visser mee aan de massastart op het NK afstanden in Thialf in Heerenveen. “Dat wurdt dus hiel goed herstelle.” 

Marathons en de massastart hebben voor hem nu de meeste prioriteit. “Der is neat moaier as winne, winne mei dyn team. As ik my echt rjochtsje soe op langebaan, dan tink ik dat it lestich wurdt om in Patrick Roest te ferslaan. Dat is mar foar in pear weilein. Mar it is ek mar foar in pear weilein om echt goed te wêzen yn it maratonriden. Moatst dwaan wêrst goed yn bist en wêrst’ foldwaning út hellest en dat is op dit stuit dit. En miskien pak ik der op lettere leeftyd wol wer langebaan by op.”

Visser is professioneel schaatser. Maar zijn leven bestaat niet alleen uit schaatsen. Hij studeert fysiotherapie in Groningen en is van plan om in juni af te studeren. “Ik tink dat it lekker is om wat neist it reedriden te dwaan, om ek wat oar praat te hawwen en ik tink dat it elkoar allinnich mar fersterket.”

Harm Visser op kop tijdens een training in Thialf.
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 17 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 17 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 17 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen 18 uur geleden
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen 21 uur geleden
Leuke uitjes tijdens Pasen.
Eieren zoeken, codes kraken en lekker fietsen tijdens Pasen Algemeen 21 uur geleden
Color guard Nova/De Marko's vijfde op Finals
Color guards Nova/De Marko's vijfde op Finals Algemeen 22 uur geleden
De provincie wil het gebruik van bestrijdingsmiddelen afbouwen.
Subsidie om te experimententeren met afbouw gewasbeschermingsmiddelen Algemeen 23 uur geleden
Zondag 24 maart Wedstrijden Nunspeet en Leek
Hiphop en showdance team uit Drachten schitteren in Nunspeet en Leek Algemeen 23 uur geleden
Technische vernieuwing kan wellicht in aanmerking komen voor een deel van de zeven miljoen euro subsidie voor het MKB in Noord-Nederland.
Zeven miljoen euro subsidie voor innovatie in MKB Noord-Nederland Algemeen gisteren
Creëer een Betoverende Paastafel: Tips voor een Onvergetelijk Paasontbijt.
Creëer een Betoverende Paastafel: Tips voor een Onvergetelijk Paasontbijt Algemeen 27 mrt, 08:30
Ruurd Wiersma Museum start seizoen met maar liefst vier primeurs.
Ruurd Wiersma Museum start seizoen met maar liefst vier primeurs Algemeen 26 mrt, 19:00
Tuorke & Jurre brengen zonneschijn in natte winkelstraat
Tuorke & Jurre brengen zonneschijn in natte winkelstraat Algemeen 26 mrt, 17:00