Het podium in Alkmaar, van links naar rechts: Remo Slotegraaf, Harm Visser en Chris Huizinga.
Het podium in Alkmaar, van links naar rechts: Remo Slotegraaf, Harm Visser en Chris Huizinga. Foto: Neeke Smit

Harm Visser na winst in Alkmaar klaar voor Weissensee

Algemeen


De 22-jarige marathonschaatser Harm Visser uit De Westereen werd dit seizoen vier keer tweede (onder andere in Burgum) en twee keer derde. Zondag mocht hij eindelijk plaatsnemen op de hoogste trede van het podium in Alkmaar. Daar won hij de twaalfde Marathon Cup-wedstrijd van dit seizoen. Donderdag begint voor hem een reeks van vier natuurijswedstrijden op de Weissensee in Oostenrijk.

“Eindelijk!” is zijn korte, maar krachtige reactie op de eerste overwinning van dit seizoen. Gaandeweg de wedstrijd in Alkmaar vormde hij samen met zijn Jumbo-Visma-ploeggenoten Remo Slotegraaf en Chris Huizinga en Royal A-ware-rijder Sjoerd den Hertog een kopgroep. In de een-na-laatste ronde sprintte Slotegraaf uit de kopgroep en het leek erop of hij de wedstrijd zou gaan winnen. Maar Visser zette de achtervolging in en reed net voor de finish zijn ploeggenoot nog voorbij. Het podium kleurde daardoor volledig geel-zwart. Sjoerd den Hertog werd vierde en leidt nu het klassement van de Marathon Cup. Bij de dames won Marijke Groenewoud uit Hallum.

Veel tijd om feest te vieren had Visser niet. Zondagavond vertrok hij naar de Weissensee. Binnen zeven dagen tijd staan er drie Grand Prix-wedstrijden en het Open Nederlands Kampioenschap op de planning. In totaal goed voor 480 kilometer. “Ferline jier hawwe wy yn tsien dagen fiif wedstriden hân op natoeriis”, zegt Visser. “Dat gong ek goed. Dus dit klinkt as in soad, mar it moat wol goedkomme.” 

Die vijf wedstrijden vorig jaar in Zweden waren zijn eerste wedstrijden op natuurijs. In het begin was dit wel even wennen. “Op natoeriis bist foaral dwaande mei wêr’t de skuorren sitte. By de earste wedstryd op natoeriis ferline jier hie ik nei 60 kilometer pine yn de harses fan it opletten.”

Hoewel de Westereender zichzelf vooral als kunstijsrijder ziet, gaat hij ook op de Weissensee voor de winst. “Is is gjin fakânsje no.” Hij hoopt net als in Alkmaar vaak bij kopgroepen te zitten, om van daaruit te kunnen sprinten. “Sjoch, ik bin gjin Bart Hoolwerf, mar ik kin wol frij hurd sprinte. Dus yn in lyts groepke en dan hoopje datsto genôch oer hast en soargje datsto de sprint winst.” 

Op woensdag 29 januari is de derde Grand Prix-wedstrijd van maar liefst 200 kilometer, beter bekend als de alternatieve Elfstedentocht. Vier dagen daarna doet Visser mee aan de massastart op het NK afstanden in Thialf in Heerenveen. “Dat wurdt dus hiel goed herstelle.” 

Marathons en de massastart hebben voor hem nu de meeste prioriteit. “Der is neat moaier as winne, winne mei dyn team. As ik my echt rjochtsje soe op langebaan, dan tink ik dat it lestich wurdt om in Patrick Roest te ferslaan. Dat is mar foar in pear weilein. Mar it is ek mar foar in pear weilein om echt goed te wêzen yn it maratonriden. Moatst dwaan wêrst goed yn bist en wêrst’ foldwaning út hellest en dat is op dit stuit dit. En miskien pak ik der op lettere leeftyd wol wer langebaan by op.”

Visser is professioneel schaatser. Maar zijn leven bestaat niet alleen uit schaatsen. Hij studeert fysiotherapie in Groningen en is van plan om in juni af te studeren. “Ik tink dat it lekker is om wat neist it reedriden te dwaan, om ek wat oar praat te hawwen en ik tink dat it elkoar allinnich mar fersterket.”

Harm Visser op kop tijdens een training in Thialf.
Afbeelding
Roas Kuipers winnares 48e FMDT Solistenconcours Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Provinciale Staten vergaderen woensdagavond 1 februari in Holwert Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wij maken ons zorgen om de vermiste Harry Elzen uit Drachten Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen CSG Liudger Raai ontdekken internationale wereld Algemeen gisteren
Afbeelding
(Video) Wat is de stand van zaken voor nieuwbouw in Noardeast-Fryslân? Algemeen gisteren
Afbeelding
(Video) Snel internet via glasvezel nu ook bereikbaar voor kleine kernen in Smallingerland Algemeen 30 jan, 13:12
Afbeelding
Duo Fling in Witte Kerk te Hemrik Algemeen 30 jan, 12:21
Afbeelding
Vrijkaarten februari en maart Theater De Colle Algemeen 30 jan, 11:16
Afbeelding
Vier op de tien Nederlanders verwachten boven energieverbruiksplafond te komen Algemeen 30 jan, 10:58
Afbeelding
Beweegfeest voor peuters en kleuters bij gymvereniging VenV Garyp Algemeen 30 jan, 10:35
Afbeelding
Energiemarkt Ryptsjerk geopend met waterstofauto en wind Algemeen 30 jan, 09:59
Afbeelding
Het is een 'gekkehûs' bij de Burdaarder toneelvereniging Algemeen 30 jan, 07:30
Afbeelding
Crazy weekend bij Ropta Boys Algemeen 29 jan, 17:50