"De zonnepanelen op het nieuwe zwemcentrum De Welle kunnen de energievraag helemaal niet aan. "Daarvoor is dit gebouw veel te groot! Maar er zit geen gasaansluiting in het ontwerp", merkte inspreker Tom Deutekom dinsdagavond 24 januari op tegen de gemeenteraad van Smallingerland.
"De zonnepanelen op het nieuwe zwemcentrum De Welle kunnen de energievraag helemaal niet aan. "Daarvoor is dit gebouw veel te groot! Maar er zit geen gasaansluiting in het ontwerp", merkte inspreker Tom Deutekom dinsdagavond 24 januari op tegen de gemeenteraad van Smallingerland. Foto: Ingezonden

De nieuwe Welle: “Te megalomaan” of “groot maatschappelijk nut”?

Algemeen

De gemeenteraad van Smallingerland bespreekt dinsdag 7 februari 2023 of het nieuwe zwembad De Welle 11,5 of nog misschien nog meer miljoenen euro’s extra mag kosten. In de vergadering ‘De Ronde Tafel’ is er dinsdagavond 24 januari over ingesproken door tien mannen (er waren geen vrouwelijke insprekers).

Hun meningen waren sterk verdeeld tussen: “Dit is megalomaan groot, dus maak een nieuw plan!” tot “Kijk naar het maatschappelijk nut: elke euro investering in een sportvoorziening bespaart vier euro in de zorg!”

“Duizend euro per inwoner”

Enkele insprekers zeiden dat de exploitatieberekening voor het nieuwe zwemcentrum veel te rooskleurig is. Oud-ondernemer H. Horst wees op de lage rente (”0,8 procent”), een energieprijs van 9 cent per kiloWattuur en de hoge kosten per inwoner van Smallingerland. Een andere inspreker berekende dat het nieuwe zwemcentrum duizend euro per inwoner van de gemeente kan gaan kosten, oftewel circa 55 miljoen euro.

“Wilt u bezuinigen op sociaal domein, de onroerend zaakbelasting gebruiken als melkkoe?” vroeg Horst. Zijn advies: “Als het klopt dat de berekende kostenstijging het gevolg is van de oorlog in Oekraïne, wacht dan even rustig af tot die oorlog voorbij is.

“Sociale verbinding”

Daar stonden diverse andere adviezen tegenover: “Dit nieuwe zwembad is nodig, zorgt voor sociale verbinding en is een voorziening voor wedstrijdzwemmers uit heel Noord-Nederland en zuidelijker”, volgens voorzitter Martin van den Adel van de Drachtster Zwem- en Poloclub (circa 400 leden). Hij bepleitte dat het nieuwe zwemcentrum net als het huidige een 50 meter-wedstrijdbad krijgt.

“Huidig zwembad is helemaal op”

Directeur Evert Jan Siderius van Sportbedrijf Drachten wees er op dat het huidige zwembad De Welle écht toe is aan spoedige vervanging. “De onderhoudsmonteur moet vaak twee tot driemaal per nacht zijn bed uit, omdat er weer eens een storing is. We zijn echt toe aan zo spoedig mogelijk een nieuw zwembad!”

Volgens Jelle Boelens (Watersportvereniging Drachten - Veenhoop) kan de rijkssubsidie (onder andere ‘SPUK’ en ‘preventie-akkoord’) voor het nieuwe zwemcentrum ongeveer twee miljoen euro bedragen. “Zo’n voorziening geeft meerwaarde: denk aan de sociale gezondheid, het onderwijs; want iedereen moet leren zwemmen in dit waterrijke land.”

“Voor brede doelgroepen”

Ook Hendrik Koek, namens de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) beklemtoonde het brede gebruik van het nieuw te bouwen zwemcentrum: “Dit is niet alleen voor topsporters, maar voor heel veel doelgroepen. Denk bijvoorbeeld aan de groeiende groep 65-plussers. Een nieuw 50 meter-bad is écht nodig!” 

Schorsing in de raad van Tytsjerksteradiel over versnelling van woningbouw in Burgum. Op de voorgrond v.l.n.r. staan Douwe Hooijenga (CU), Sjaak Hoekstra (VVD) en Gert van der Meijden (CDA). Op de achtergrond 'daartussen' FNP-raadsleden Emmie Soepboer en Jan Pieter van der Velde.
Snellere aanpak woningbouw in Burgum: raad en college vooreerst op één lijn Algemeen 16 uur geleden
Kaartverkoop Oranjewoud Festival 2024 start 1 maart
2024 Kaartverkoop Oranjewoud Festival 2024 start 1 maart Algemeen 16 uur geleden
Bij de Regiopoli in Drachten kun je voor steeds meer specialistische zorg terecht
Regiopoli breidt gynaecologische zorg fors uit Algemeen 17 uur geleden
Luister jij graag naar klassieke muziek?
Wie wil bij muziekluisterclub? Algemeen 17 uur geleden
Je, Anne
Een stukje geschiedenis en legendarische muziek in De Lawei Algemeen 18 uur geleden
De brug bij Skûlenboarch wordt gerepareerd. Verkeer kan er vooreerst niet overheen en een tijdelijke pont voor fietsers en voetgangers acht Rijkswaterstaat te onveilig.
Geen tijdelijke pont bij Skûlenboarch: "Te ûnfeilich" Algemeen 18 uur geleden
De grinding deathcoreband Kletus
Voorronde Metal Battle in Iduna Algemeen 19 uur geleden
Het gemeentehuis in Damwâld, met links op de begane grond de raadszaal.
Dantumadiel wil achterstanden wegwerken en organisatie doorontwikkelen Algemeen 20 uur geleden
Funderingsschade.
Funderingsloket Fryslân 1 maart open Algemeen 21 uur geleden
Melissa
Start ynskriuwing Liet foar finale 2024 Algemeen 29 feb, 17:30
De Fanfarepodcast vanaf 29 februari online
Tryater presenteert intieme podcast over fanfare Algemeen 29 feb, 15:30
Beammen foar Elkenien krijgt hulp van studenten en medewerkers Hotel Management School Leeuwarden en NHL Stenden
Beammen foar Elkenien krijgt hulp van studenten en medewerkers Hotel Management School Leeuwarden en NHL Stenden Hospitality Group Algemeen 29 feb, 15:00
Swingkoor Burgum in Dronryp.
Concert door Swingkoor Burgum, 10 maart in de Alde Wite Algemeen 29 feb, 14:02