"De zonnepanelen op het nieuwe zwemcentrum De Welle kunnen de energievraag helemaal niet aan. "Daarvoor is dit gebouw veel te groot! Maar er zit geen gasaansluiting in het ontwerp", merkte inspreker Tom Deutekom dinsdagavond 24 januari op tegen de gemeenteraad van Smallingerland.
"De zonnepanelen op het nieuwe zwemcentrum De Welle kunnen de energievraag helemaal niet aan. "Daarvoor is dit gebouw veel te groot! Maar er zit geen gasaansluiting in het ontwerp", merkte inspreker Tom Deutekom dinsdagavond 24 januari op tegen de gemeenteraad van Smallingerland. Foto: Ingezonden

De nieuwe Welle: “Te megalomaan” of “groot maatschappelijk nut”?

Algemeen

De gemeenteraad van Smallingerland bespreekt dinsdag 7 februari 2023 of het nieuwe zwembad De Welle 11,5 of nog misschien nog meer miljoenen euro’s extra mag kosten. In de vergadering ‘De Ronde Tafel’ is er dinsdagavond 24 januari over ingesproken door tien mannen (er waren geen vrouwelijke insprekers).

Hun meningen waren sterk verdeeld tussen: “Dit is megalomaan groot, dus maak een nieuw plan!” tot “Kijk naar het maatschappelijk nut: elke euro investering in een sportvoorziening bespaart vier euro in de zorg!”

“Duizend euro per inwoner”

Enkele insprekers zeiden dat de exploitatieberekening voor het nieuwe zwemcentrum veel te rooskleurig is. Oud-ondernemer H. Horst wees op de lage rente (”0,8 procent”), een energieprijs van 9 cent per kiloWattuur en de hoge kosten per inwoner van Smallingerland. Een andere inspreker berekende dat het nieuwe zwemcentrum duizend euro per inwoner van de gemeente kan gaan kosten, oftewel circa 55 miljoen euro.

“Wilt u bezuinigen op sociaal domein, de onroerend zaakbelasting gebruiken als melkkoe?” vroeg Horst. Zijn advies: “Als het klopt dat de berekende kostenstijging het gevolg is van de oorlog in Oekraïne, wacht dan even rustig af tot die oorlog voorbij is.

“Sociale verbinding”

Daar stonden diverse andere adviezen tegenover: “Dit nieuwe zwembad is nodig, zorgt voor sociale verbinding en is een voorziening voor wedstrijdzwemmers uit heel Noord-Nederland en zuidelijker”, volgens voorzitter Martin van den Adel van de Drachtster Zwem- en Poloclub (circa 400 leden). Hij bepleitte dat het nieuwe zwemcentrum net als het huidige een 50 meter-wedstrijdbad krijgt.

“Huidig zwembad is helemaal op”

Directeur Evert Jan Siderius van Sportbedrijf Drachten wees er op dat het huidige zwembad De Welle écht toe is aan spoedige vervanging. “De onderhoudsmonteur moet vaak twee tot driemaal per nacht zijn bed uit, omdat er weer eens een storing is. We zijn echt toe aan zo spoedig mogelijk een nieuw zwembad!”

Volgens Jelle Boelens (Watersportvereniging Drachten - Veenhoop) kan de rijkssubsidie (onder andere ‘SPUK’ en ‘preventie-akkoord’) voor het nieuwe zwemcentrum ongeveer twee miljoen euro bedragen. “Zo’n voorziening geeft meerwaarde: denk aan de sociale gezondheid, het onderwijs; want iedereen moet leren zwemmen in dit waterrijke land.”

“Voor brede doelgroepen”

Ook Hendrik Koek, namens de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) beklemtoonde het brede gebruik van het nieuw te bouwen zwemcentrum: “Dit is niet alleen voor topsporters, maar voor heel veel doelgroepen. Denk bijvoorbeeld aan de groeiende groep 65-plussers. Een nieuw 50 meter-bad is écht nodig!” 

Afbeelding
Roas Kuipers winnares 48e FMDT Solistenconcours Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Provinciale Staten vergaderen woensdagavond 1 februari in Holwert Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Wij maken ons zorgen om de vermiste Harry Elzen uit Drachten Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen CSG Liudger Raai ontdekken internationale wereld Algemeen gisteren
Afbeelding
(Video) Wat is de stand van zaken voor nieuwbouw in Noardeast-Fryslân? Algemeen gisteren
Afbeelding
(Video) Snel internet via glasvezel nu ook bereikbaar voor kleine kernen in Smallingerland Algemeen 30 jan, 13:12
Afbeelding
Duo Fling in Witte Kerk te Hemrik Algemeen 30 jan, 12:21
Afbeelding
Vrijkaarten februari en maart Theater De Colle Algemeen 30 jan, 11:16
Afbeelding
Vier op de tien Nederlanders verwachten boven energieverbruiksplafond te komen Algemeen 30 jan, 10:58
Afbeelding
Beweegfeest voor peuters en kleuters bij gymvereniging VenV Garyp Algemeen 30 jan, 10:35
Afbeelding
Energiemarkt Ryptsjerk geopend met waterstofauto en wind Algemeen 30 jan, 09:59
Afbeelding
Het is een 'gekkehûs' bij de Burdaarder toneelvereniging Algemeen 30 jan, 07:30
Afbeelding
Crazy weekend bij Ropta Boys Algemeen 29 jan, 17:50