Het menselijk gedrag, zowel van cybercriminelen als van eindgebruikers van computers, is het hoofdonderwerp van een langlopend onderzoek.
Het menselijk gedrag, zowel van cybercriminelen als van eindgebruikers van computers, is het hoofdonderwerp van een langlopend onderzoek. Foto: Ingezonden

NHL Stenden: wie is de mens achter cybercriminaliteit?

Algemeen

Hoe gaan we het cybercriminelen moeilijker maken? Een onderzoek van drie hogescholen moet daarbij gaan helpen. NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden, De Haagse Hogeschool en Hogeschool Saxion krijgen voor dit gezamenlijke onderzoek gedurende acht jaar SPRONG-subsidie toegekend.

Het aantal cyberaanvallen neemt wereldwijd snel toe, terwijl de weerbaarheid van organisaties achterblijft. Om daar meer inzicht in te krijgen en om bedrijven en organisaties te helpen met het vergroten van cyberweerbaarheid, doen NHL Stenden Hogeschool, De Haagse Hogeschool en Hogeschool Saxion (Enschede en Deventer) samen praktijkgericht onderzoek. Het Regieorgaan SIA heeft dit eind 2022 gehonoreerd door deze drie hogescholen een belangrijke SPRONG-subsidie toe te kennen.

“Cybercriminelen lastig maken”

“Het onderzoek van het Expertisecentrum Cyberweerbaar Nederland focust zich op de menselijke factor: de mens achter de dader en het slachtoffer”, vertelt Rutger Leukfeldt, lector Cybercrime & Cybersecurity van De Haagse Hogeschool. We kijken naar de processen waar daders gebruik van maken, waardoor slachtoffers van cybercrime er steeds weer intrappen. Cybercriminelen zitten niet stil. Technisch ontwikkelt cybercrime zich razendsnel. Alles wat we kunnen doen om ze beter te begrijpen, om beter te kunnen begrijpen hoe we hen kunnen tegenhouden, zal helpen. Met ons onderzoek gaan we het cybercriminelen lastiger maken.”

“Eindgebruikers beter begrijpen”

Naast het beter begrijpen van cybercriminelen is het van belang om de eindgebruikers en hun gedrag beter te begrijpen, vindt Jurjen Jansen (lector Cybersafety en Digitale Weerbaarheid van Mens en Organisatie van de Thorbecke Academie, onderdeel van NHL Stenden).

Jansen legt uit: “Immers, de mens speelt een cruciale rol in de digitale veiligheidsketen en die schakel moet daarom versterkt of anderzijds geholpen worden. Een van de gezamenlijke doelen die we hebben binnen dit Expertisenetwerk is om een landelijke monitor cyberincidenten op te bouwen en te onderhouden.”

Proeven en simulaties

Een ander idee is om laboratorium-omgevingen in te richten. Daarbinnen kunnen proeven en simulaties worden uitgevoerd. “Bovendien kunnen we met deze subsidie de samenwerking tussen de betrokken hogescholen verder versterken en het contact met het werkveld – zowel regionaal als landelijk – verder professionaliseren. Uiteindelijk werkt dat door naar de kwaliteit van onderzoek en ontwikkeling van kennis over dit belangrijke maatschappelijke vraagstuk”, verwacht Jansen.

Afbeelding
Margriet Brandsma over 'heks van Anjum' in bieb Dokkum Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Koffiemerken, en wat maakt ze speciaal Zaken 9 uur geleden
Afbeelding
'Van sokkenbal tot silent disco': geschiedenis popcultuur in de Friese Wâlden Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
“Veel vraag naar bedrijventerrein in Smallingerland, stroomcapaciteit is rem-factor" Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Bestemmingsplan in raad centraal punt bij Sonac-plan vergister Algemeen 30 nov., 17:40
Afbeelding
Luisterlijn vrijwilligers: stille helden op de Nationale Vrijwilligersdag Algemeen 30 nov., 17:00
Afbeelding
Buurtbudget Smallingerland: 12 van 15 aanvragen toegekend Algemeen 30 nov., 15:04
Afbeelding
21-koppige cast gevuld met lokaal talent repeteert voor dé feel-good kerstmusical van Drachten Algemeen 30 nov., 14:00
Afbeelding
Knappe alternatieven op de klassieke kerstboom Algemeen 30 nov., 12:32
Afbeelding
Disco Tropicana brengt nieuw dansconcept naar Iduna Algemeen 30 nov., 11:19
Afbeelding
Krijgt Burgum dit jaar weer een marathon op natuurijs? Algemeen 30 nov., 10:55
Afbeelding
3 gezonde voedingsmiddelen voor je brein Zaken 30 nov., 09:26
Afbeelding
Repair Café Drachten Algemeen 30 nov., 08:34