Het menselijk gedrag, zowel van cybercriminelen als van eindgebruikers van computers, is het hoofdonderwerp van een langlopend onderzoek.
Het menselijk gedrag, zowel van cybercriminelen als van eindgebruikers van computers, is het hoofdonderwerp van een langlopend onderzoek. Foto: Ingezonden

NHL Stenden: wie is de mens achter cybercriminaliteit?

Algemeen

Hoe gaan we het cybercriminelen moeilijker maken? Een onderzoek van drie hogescholen moet daarbij gaan helpen. NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden, De Haagse Hogeschool en Hogeschool Saxion krijgen voor dit gezamenlijke onderzoek gedurende acht jaar SPRONG-subsidie toegekend.

Het aantal cyberaanvallen neemt wereldwijd snel toe, terwijl de weerbaarheid van organisaties achterblijft. Om daar meer inzicht in te krijgen en om bedrijven en organisaties te helpen met het vergroten van cyberweerbaarheid, doen NHL Stenden Hogeschool, De Haagse Hogeschool en Hogeschool Saxion (Enschede en Deventer) samen praktijkgericht onderzoek. Het Regieorgaan SIA heeft dit eind 2022 gehonoreerd door deze drie hogescholen een belangrijke SPRONG-subsidie toe te kennen.

“Cybercriminelen lastig maken”

“Het onderzoek van het Expertisecentrum Cyberweerbaar Nederland focust zich op de menselijke factor: de mens achter de dader en het slachtoffer”, vertelt Rutger Leukfeldt, lector Cybercrime & Cybersecurity van De Haagse Hogeschool. We kijken naar de processen waar daders gebruik van maken, waardoor slachtoffers van cybercrime er steeds weer intrappen. Cybercriminelen zitten niet stil. Technisch ontwikkelt cybercrime zich razendsnel. Alles wat we kunnen doen om ze beter te begrijpen, om beter te kunnen begrijpen hoe we hen kunnen tegenhouden, zal helpen. Met ons onderzoek gaan we het cybercriminelen lastiger maken.”

“Eindgebruikers beter begrijpen”

Naast het beter begrijpen van cybercriminelen is het van belang om de eindgebruikers en hun gedrag beter te begrijpen, vindt Jurjen Jansen (lector Cybersafety en Digitale Weerbaarheid van Mens en Organisatie van de Thorbecke Academie, onderdeel van NHL Stenden).

Jansen legt uit: “Immers, de mens speelt een cruciale rol in de digitale veiligheidsketen en die schakel moet daarom versterkt of anderzijds geholpen worden. Een van de gezamenlijke doelen die we hebben binnen dit Expertisenetwerk is om een landelijke monitor cyberincidenten op te bouwen en te onderhouden.”

Proeven en simulaties

Een ander idee is om laboratorium-omgevingen in te richten. Daarbinnen kunnen proeven en simulaties worden uitgevoerd. “Bovendien kunnen we met deze subsidie de samenwerking tussen de betrokken hogescholen verder versterken en het contact met het werkveld – zowel regionaal als landelijk – verder professionaliseren. Uiteindelijk werkt dat door naar de kwaliteit van onderzoek en ontwikkeling van kennis over dit belangrijke maatschappelijke vraagstuk”, verwacht Jansen.

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 5 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 5 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 6 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 6 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 7 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 7 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 8 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 9 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 10 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 11 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 12 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 13 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34