Jan 'Keel' de Vries zingt werk van J.J. Cale in 't Bildts
Jan 'Keel' de Vries zingt werk van J.J. Cale in 't Bildts Foto: Baukje Pietje Venema

Jan ‘Keel’ de Vries brengt J.J. Cale in ‘t Bildts in Sibrandahûs

Algemeen

De Bildtse zanger-liedjesschrijver Jan de Vries komt zondag 22 januari 2023 met zijn programma ‘Keel’ naar Kloosterkapel Sibrandahûs. ‘Keel’ is een project waarbij de artiest uit Oudebildtzijl zowel bekende als onbekende(re) nummers van de in 2013 overleden singer-songwriter J.J. Cale in het Bildts vertolkt.

Het publiek mag zich alvast verheugen op onder andere ‘They Call me the breeze’ (Se noeme mij De Vries), ‘Cocaine’ (Kokaïne) en ‘After midnight’ (Na middernacht). De songs van J.J. Cale kregen, vooral door toedoen van Eric Clapton, wereldwijde bekendheid.

De Bildtse vertalingen van deze nummers hebben geresulteerd in het prachtige album ‘Keel, J.J. Cale in ’t Bildts’ dat anderhalf jaar geleden werd gepresenteerd.

Met Ruben Bus op basgitaar

Samen met Ruben Bus (basgitaar) heeft Jan (zang, gitaar, accordeon) er hard aan gewerkt om ‘zijn nummers’ ook live op de bühne te kunnen spelen. Let wel, in diezelfde ontspannen, ‘laid back’-sfeer die voor het repertoire van deze beroemde Amerikaanse singer-songwriter zo kenmerkend is. Naast het werk van ‘Keel’ zullen ook nog de nodige eigen composities van ‘fersyskriver’ Jan de Vries voorbijkomen.

Zanger van de ‘Feetwarmers’

De Bildtker begon zijn muzikale loopbaan als zanger van de Feetwarmers, een naar eigen zeggen ‘soatsy ongeregeld’ dat al een jaar of dertig de streek onveilig maakt. Met deze band maakte hij de overstap van het Engels naar het Bildts. In 2005 kwam de eerste cd in het Bildts uit: Oates en toates. In 2013 was het tijd voor Sieleroersels, zijn eerste soloalbum. Een plaat vol liederen in het Bildts over onderwerpen die dichtbij de mensen staan.

Voor ‘Keel, J.J. Cale in ’t Bildts’ is ruim de tijd genomen. Met name de rechten binnen halen was een heel karwei. De erfgenamen van de in 2013 overleden Cale vonden het initiatief overigens prachtig en zetten ‘De kop d’r foor’ (’Carry on’) prominent op hun website, maar zij bezaten niet de rechten!

Uitgeverijen rechthebbend

Daarvoor moest geleurd worden bij de muziekuitgeverijen van Sony en Universal. Het voordeel was dat er rustig aan de nummers gewerkt kon worden. De vertalingen zijn van eigen hand, getransformeerd naar situaties op Het Bildt, zonder de eigenheid van de oorspronkelijke tekst uit het oog te verliezen.\\

Daarin is Jan de Vries prima geslaagd. Soms moest het ook wel zo zijn. ‘They call me the breeze’ werd natuurlijk ‘Se noeme mij De Vries’, ‘Don’t cry sister’ kon niet anders worden dan ‘Gúl niet maisy’ en ‘Crazy mama’ wordt in Het Bildts ‘Halfwiis frommes’.

Respectvol

Met Keel, JJ Cale in ’t Bildts heeft Jan de Vries voor een respectvol eerbetoon aan deze singer-songwriter uit Tulsa (Oklahoma) gezorgd. De grootste verdienste is echter dat het werk op dit album naadloos aansluit bij De Vries’ eigen werk en J.J. Cale min of meer doet vergeten. Ervaar het zelf in Sibrandahûs.

Het concert in de Kloosterkapel begint om half vier (15.30 uur). De deuren gaan zoals altijd een half uur voor aanvang open. Kaarten à € 12 zijn verkrijgbaar aan de deur (geen voorverkoop). Voor meer informatie zie: www.kloosterkapel-sijbrandahuis.nl

Schorsing in de raad van Tytsjerksteradiel over versnelling van woningbouw in Burgum. Op de voorgrond v.l.n.r. staan Douwe Hooijenga (CU), Sjaak Hoekstra (VVD) en Gert van der Meijden (CDA). Op de achtergrond 'daartussen' FNP-raadsleden Emmie Soepboer en Jan Pieter van der Velde.
Snellere aanpak woningbouw in Burgum: raad en college vooreerst op één lijn Algemeen 16 uur geleden
Kaartverkoop Oranjewoud Festival 2024 start 1 maart
2024 Kaartverkoop Oranjewoud Festival 2024 start 1 maart Algemeen 17 uur geleden
Bij de Regiopoli in Drachten kun je voor steeds meer specialistische zorg terecht
Regiopoli breidt gynaecologische zorg fors uit Algemeen 17 uur geleden
Luister jij graag naar klassieke muziek?
Wie wil bij muziekluisterclub? Algemeen 18 uur geleden
Je, Anne
Een stukje geschiedenis en legendarische muziek in De Lawei Algemeen 18 uur geleden
De brug bij Skûlenboarch wordt gerepareerd. Verkeer kan er vooreerst niet overheen en een tijdelijke pont voor fietsers en voetgangers acht Rijkswaterstaat te onveilig.
Geen tijdelijke pont bij Skûlenboarch: "Te ûnfeilich" Algemeen 18 uur geleden
De grinding deathcoreband Kletus
Voorronde Metal Battle in Iduna Algemeen 19 uur geleden
Het gemeentehuis in Damwâld, met links op de begane grond de raadszaal.
Dantumadiel wil achterstanden wegwerken en organisatie doorontwikkelen Algemeen 21 uur geleden
Funderingsschade.
Funderingsloket Fryslân 1 maart open Algemeen 22 uur geleden
Melissa
Start ynskriuwing Liet foar finale 2024 Algemeen 29 feb, 17:30
De Fanfarepodcast vanaf 29 februari online
Tryater presenteert intieme podcast over fanfare Algemeen 29 feb, 15:30
Beammen foar Elkenien krijgt hulp van studenten en medewerkers Hotel Management School Leeuwarden en NHL Stenden
Beammen foar Elkenien krijgt hulp van studenten en medewerkers Hotel Management School Leeuwarden en NHL Stenden Hospitality Group Algemeen 29 feb, 15:00
Swingkoor Burgum in Dronryp.
Concert door Swingkoor Burgum, 10 maart in de Alde Wite Algemeen 29 feb, 14:02