Jan 'Keel' de Vries zingt werk van J.J. Cale in 't Bildts
Jan 'Keel' de Vries zingt werk van J.J. Cale in 't Bildts Foto: Baukje Pietje Venema

Jan ‘Keel’ de Vries brengt J.J. Cale in ‘t Bildts in Sibrandahûs

Algemeen

De Bildtse zanger-liedjesschrijver Jan de Vries komt zondag 22 januari 2023 met zijn programma ‘Keel’ naar Kloosterkapel Sibrandahûs. ‘Keel’ is een project waarbij de artiest uit Oudebildtzijl zowel bekende als onbekende(re) nummers van de in 2013 overleden singer-songwriter J.J. Cale in het Bildts vertolkt.

Het publiek mag zich alvast verheugen op onder andere ‘They Call me the breeze’ (Se noeme mij De Vries), ‘Cocaine’ (Kokaïne) en ‘After midnight’ (Na middernacht). De songs van J.J. Cale kregen, vooral door toedoen van Eric Clapton, wereldwijde bekendheid.

De Bildtse vertalingen van deze nummers hebben geresulteerd in het prachtige album ‘Keel, J.J. Cale in ’t Bildts’ dat anderhalf jaar geleden werd gepresenteerd.

Met Ruben Bus op basgitaar

Samen met Ruben Bus (basgitaar) heeft Jan (zang, gitaar, accordeon) er hard aan gewerkt om ‘zijn nummers’ ook live op de bühne te kunnen spelen. Let wel, in diezelfde ontspannen, ‘laid back’-sfeer die voor het repertoire van deze beroemde Amerikaanse singer-songwriter zo kenmerkend is. Naast het werk van ‘Keel’ zullen ook nog de nodige eigen composities van ‘fersyskriver’ Jan de Vries voorbijkomen.

Zanger van de ‘Feetwarmers’

De Bildtker begon zijn muzikale loopbaan als zanger van de Feetwarmers, een naar eigen zeggen ‘soatsy ongeregeld’ dat al een jaar of dertig de streek onveilig maakt. Met deze band maakte hij de overstap van het Engels naar het Bildts. In 2005 kwam de eerste cd in het Bildts uit: Oates en toates. In 2013 was het tijd voor Sieleroersels, zijn eerste soloalbum. Een plaat vol liederen in het Bildts over onderwerpen die dichtbij de mensen staan.

Voor ‘Keel, J.J. Cale in ’t Bildts’ is ruim de tijd genomen. Met name de rechten binnen halen was een heel karwei. De erfgenamen van de in 2013 overleden Cale vonden het initiatief overigens prachtig en zetten ‘De kop d’r foor’ (’Carry on’) prominent op hun website, maar zij bezaten niet de rechten!

Uitgeverijen rechthebbend

Daarvoor moest geleurd worden bij de muziekuitgeverijen van Sony en Universal. Het voordeel was dat er rustig aan de nummers gewerkt kon worden. De vertalingen zijn van eigen hand, getransformeerd naar situaties op Het Bildt, zonder de eigenheid van de oorspronkelijke tekst uit het oog te verliezen.\\

Daarin is Jan de Vries prima geslaagd. Soms moest het ook wel zo zijn. ‘They call me the breeze’ werd natuurlijk ‘Se noeme mij De Vries’, ‘Don’t cry sister’ kon niet anders worden dan ‘Gúl niet maisy’ en ‘Crazy mama’ wordt in Het Bildts ‘Halfwiis frommes’.

Respectvol

Met Keel, JJ Cale in ’t Bildts heeft Jan de Vries voor een respectvol eerbetoon aan deze singer-songwriter uit Tulsa (Oklahoma) gezorgd. De grootste verdienste is echter dat het werk op dit album naadloos aansluit bij De Vries’ eigen werk en J.J. Cale min of meer doet vergeten. Ervaar het zelf in Sibrandahûs.

Het concert in de Kloosterkapel begint om half vier (15.30 uur). De deuren gaan zoals altijd een half uur voor aanvang open. Kaarten à € 12 zijn verkrijgbaar aan de deur (geen voorverkoop). Voor meer informatie zie: www.kloosterkapel-sijbrandahuis.nl

Afbeelding
(video) Een Skatepark in Burgum? Dat moet toch lukken! Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Woonwagenkamp Drachtster Compagnie officieel geopend Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Vlasroute van start met speciale vlasdagen en activiteiten Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Bandfinale Kleine Prijs van Fryslân Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Onvergetelijke Alpe d'HuZes voor Team Matrix Lyceum Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Zesde FC Burgum net als FC Emmen met Easy Toys door naar finale Algemeen 5 jun., 17:04
Afbeelding
(video) Skûtsje 'Hendrika' krijgt opknapbeurt in Sluisfabriek Algemeen 5 jun., 15:35
Afbeelding
Altijd al saxofoon willen uitproberen? Algemeen 5 jun., 14:00
Afbeelding
Walter Bloembergen wordt jeugdtrainer Buitenpost JO14-1 Algemeen 5 jun., 12:30
Afbeelding
Wegensteunpunten Hurdegaryp en Scharnegoutum in de verkoop Algemeen 5 jun., 11:31
Afbeelding
Open tuin Passiflora zaterdag 17 juni Algemeen 5 jun., 10:30
Afbeelding
Herinrichting Harddraverspark wellicht miljoenen euro's duurder Algemeen 5 jun., 10:22
Afbeelding
De afscheidsfotografe legt vooral liefde vast Algemeen 5 jun., 08:30