Schrijfactie in de bibliotheek van Burgum.
Schrijfactie in de bibliotheek van Burgum. Foto: Actief Media

Amnesty’s schrijfmarathon ‘Write for Rights’ in dorpen Friesland

Algemeen

In verschillende dorpen in het oosten van Friesland organiseren plaatselijke Amnesty-groepen op en rondom 10 december, de Universele Dag van de Rechten van de Mens, schrijfactiviteiten met als motto Write for Rights. 

Wereldwijd worden mensen onterecht gevangengezet, gemarteld of gediscrimineerd. Bijvoorbeeld omdat ze opkomen voor hun rechten. De Write for Rights-actie is opgezet om dit onrecht te stoppen. Met miljoenen brieven uit de hele wereld. Dat heeft ieder jaar weer veel impact: mensen komen vrij, marteling stopt of discriminerende wetten worden aangepast.

In Burgum zijn er op meerdere plaatsen schrijfactiviteiten. In de bibliotheek kan geschreven worden op 9 en 10 december, in het gemeentehuis van 7 tot 14 december, op de scholen voor middelbaar onderwijs, het Liudger en het Singellandcollege, op 8 en 9 december. In twee PKN-kerken en de rooms-katholieke kerk – en de PKN-kerk te Eastermar – liggen petitielijsten, ter ondertekening. De schrijfgroepen Burgum, Eastermar en Suawâld doen ook mee aan Write for Rights.

In Drachten vindt op de tiende december een schrijfestafette plaats, die om 12.00 uur begint in poppodium Iduna, aan de Oliemolenstraat. In de loop van de middag verplaatst de schrijfestafette zich naar achtereenvolgens café Marktzicht, Oudeweg 14 (vanaf 15.00 uur), en theatercafé Hopper, schouwburg De Lawei (vanaf 17.00 uur). Op alle drie locaties zullen muzikanten hun medewerking verlenen. Zo speelt en zingt de Friese troubadour Gurbe Douwstra in café Marktzicht. Op zondagmiddag 11 december, vanaf 12.00 uur, is er de mogelijkheid brieven te schrijven in de Doopsgezinde Kerk, aan de Zuiderbuurt. Write for Rights wordt in Drachten aldaar afgesloten met het jaarlijkse 10 december-concert, dat verzorgd wordt door gemengd koor Allégresse, twee solisten op piano, afgewisseld met gedichten over hoop, licht en vrijheid. 

In Garyp kunnen op zaterdag 10 december van 9.30 tot 12.30 uur in de Spar-supermarkt brieven worden geschreven. Op dezelfde datum is er de mogelijkheid in de bibliotheek Dokkum, Brokmui 62 in Dokkum om me te doen aan de schrijfactie. Informatie, voorbeeldbrieven, pen, schrijfblok en groetenkaarten zijn aanwezig. Materiaal meenemen om thuis te schrijven is ook mogelijk.

Schorsing in de raad van Tytsjerksteradiel over versnelling van woningbouw in Burgum. Op de voorgrond v.l.n.r. staan Douwe Hooijenga (CU), Sjaak Hoekstra (VVD) en Gert van der Meijden (CDA). Op de achtergrond 'daartussen' FNP-raadsleden Emmie Soepboer en Jan Pieter van der Velde.
Snellere aanpak woningbouw in Burgum: raad en college vooreerst op één lijn Algemeen 14 uur geleden
Kaartverkoop Oranjewoud Festival 2024 start 1 maart
2024 Kaartverkoop Oranjewoud Festival 2024 start 1 maart Algemeen 14 uur geleden
Bij de Regiopoli in Drachten kun je voor steeds meer specialistische zorg terecht
Regiopoli breidt gynaecologische zorg fors uit Algemeen 15 uur geleden
Luister jij graag naar klassieke muziek?
Wie wil bij muziekluisterclub? Algemeen 15 uur geleden
Je, Anne
Een stukje geschiedenis en legendarische muziek in De Lawei Algemeen 16 uur geleden
De brug bij Skûlenboarch wordt gerepareerd. Verkeer kan er vooreerst niet overheen en een tijdelijke pont voor fietsers en voetgangers acht Rijkswaterstaat te onveilig.
Geen tijdelijke pont bij Skûlenboarch: "Te ûnfeilich" Algemeen 16 uur geleden
De grinding deathcoreband Kletus
Voorronde Metal Battle in Iduna Algemeen 17 uur geleden
Het gemeentehuis in Damwâld, met links op de begane grond de raadszaal.
Dantumadiel wil achterstanden wegwerken en organisatie doorontwikkelen Algemeen 18 uur geleden
Funderingsschade.
Funderingsloket Fryslân 1 maart open Algemeen 19 uur geleden
Melissa
Start ynskriuwing Liet foar finale 2024 Algemeen 29 feb, 17:30
De Fanfarepodcast vanaf 29 februari online
Tryater presenteert intieme podcast over fanfare Algemeen 29 feb, 15:30
Beammen foar Elkenien krijgt hulp van studenten en medewerkers Hotel Management School Leeuwarden en NHL Stenden
Beammen foar Elkenien krijgt hulp van studenten en medewerkers Hotel Management School Leeuwarden en NHL Stenden Hospitality Group Algemeen 29 feb, 15:00
Swingkoor Burgum in Dronryp.
Concert door Swingkoor Burgum, 10 maart in de Alde Wite Algemeen 29 feb, 14:02