Schrijfactie in de bibliotheek van Burgum.
Schrijfactie in de bibliotheek van Burgum. Foto: Actief Media

Amnesty’s schrijfmarathon ‘Write for Rights’ in dorpen Friesland

Algemeen

In verschillende dorpen in het oosten van Friesland organiseren plaatselijke Amnesty-groepen op en rondom 10 december, de Universele Dag van de Rechten van de Mens, schrijfactiviteiten met als motto Write for Rights. 

Wereldwijd worden mensen onterecht gevangengezet, gemarteld of gediscrimineerd. Bijvoorbeeld omdat ze opkomen voor hun rechten. De Write for Rights-actie is opgezet om dit onrecht te stoppen. Met miljoenen brieven uit de hele wereld. Dat heeft ieder jaar weer veel impact: mensen komen vrij, marteling stopt of discriminerende wetten worden aangepast.

In Burgum zijn er op meerdere plaatsen schrijfactiviteiten. In de bibliotheek kan geschreven worden op 9 en 10 december, in het gemeentehuis van 7 tot 14 december, op de scholen voor middelbaar onderwijs, het Liudger en het Singellandcollege, op 8 en 9 december. In twee PKN-kerken en de rooms-katholieke kerk – en de PKN-kerk te Eastermar – liggen petitielijsten, ter ondertekening. De schrijfgroepen Burgum, Eastermar en Suawâld doen ook mee aan Write for Rights.

In Drachten vindt op de tiende december een schrijfestafette plaats, die om 12.00 uur begint in poppodium Iduna, aan de Oliemolenstraat. In de loop van de middag verplaatst de schrijfestafette zich naar achtereenvolgens café Marktzicht, Oudeweg 14 (vanaf 15.00 uur), en theatercafé Hopper, schouwburg De Lawei (vanaf 17.00 uur). Op alle drie locaties zullen muzikanten hun medewerking verlenen. Zo speelt en zingt de Friese troubadour Gurbe Douwstra in café Marktzicht. Op zondagmiddag 11 december, vanaf 12.00 uur, is er de mogelijkheid brieven te schrijven in de Doopsgezinde Kerk, aan de Zuiderbuurt. Write for Rights wordt in Drachten aldaar afgesloten met het jaarlijkse 10 december-concert, dat verzorgd wordt door gemengd koor Allégresse, twee solisten op piano, afgewisseld met gedichten over hoop, licht en vrijheid. 

In Garyp kunnen op zaterdag 10 december van 9.30 tot 12.30 uur in de Spar-supermarkt brieven worden geschreven. Op dezelfde datum is er de mogelijkheid in de bibliotheek Dokkum, Brokmui 62 in Dokkum om me te doen aan de schrijfactie. Informatie, voorbeeldbrieven, pen, schrijfblok en groetenkaarten zijn aanwezig. Materiaal meenemen om thuis te schrijven is ook mogelijk.

Afbeelding
Roas Kuipers winnares 48e FMDT Solistenconcours Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Provinciale Staten vergaderen woensdagavond 1 februari in Holwert Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Wij maken ons zorgen om de vermiste Harry Elzen uit Drachten Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen CSG Liudger Raai ontdekken internationale wereld Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
(Video) Wat is de stand van zaken voor nieuwbouw in Noardeast-Fryslân? Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
(Video) Snel internet via glasvezel nu ook bereikbaar voor kleine kernen in Smallingerland Algemeen gisteren
Afbeelding
Duo Fling in Witte Kerk te Hemrik Algemeen 30 jan, 12:21
Afbeelding
Vrijkaarten februari en maart Theater De Colle Algemeen 30 jan, 11:16
Afbeelding
Vier op de tien Nederlanders verwachten boven energieverbruiksplafond te komen Algemeen 30 jan, 10:58
Afbeelding
Beweegfeest voor peuters en kleuters bij gymvereniging VenV Garyp Algemeen 30 jan, 10:35
Afbeelding
Energiemarkt Ryptsjerk geopend met waterstofauto en wind Algemeen 30 jan, 09:59
Afbeelding
Het is een 'gekkehûs' bij de Burdaarder toneelvereniging Algemeen 30 jan, 07:30
Afbeelding
Crazy weekend bij Ropta Boys Algemeen 29 jan, 17:50