Wieke en Nathan kijken het kinderspeelgoed na.
Wieke en Nathan kijken het kinderspeelgoed na. Foto: Ingezonden

Gratis speelgoed voor gezinnen in nood

Algemeen

“Het is schrijnend dat ouders geen geld hebben om bij de feestdagen een cadeautje voor hun kinderen te kopen. Ze moeten soms kiezen tussen eten of een presentje. Dit heeft een groot effect op kinderen”. Dit zegt Sjoukje Leeverink uit Drachten, die met Stichting D0k 16 de nood van ouders met geldzorgen wil lenigen door praktische spullen aan te bieden. De initiatiefnemers zijn Aukje en haar dochters Sjoukje Leeverink en Marije Zwiers.

Pyriet 13 in Drachten

In een pand aan Pyriet 13 in Drachten liggen spullen opgeslagen die hun weg naar noodlijdende gezinnen vinden. De stichting helpt kinderen uit Drachten en omgeving door ze gratis te voorzien van onder andere speelgoed, slaapkamerinrichting, uitzet voor baby’s, schoolspullen, sportmateriaal en vervoermiddelen.

De gezinnen kunnen meerdere keren per jaar een keuze maken. Op de website van de stichting staan bruikbare spullen. Ook worden deze aangeboden op markten, georganiseerd op de locatie aan de Pyriet.

“Steeds meer gezinnen”

”Onze stichting heeft bijna tweehonderd gezinnen in het bestand en het worden er steeds meer”, vertelt Sjoukje Leeverink. Op de website van de stichting staan aanmeldingsformulieren. 

D0k16 krijgt veel tweedehands spullen binnen van particulieren, die geschikt zijn voor kinderen tot zestien jaar. “Die moeten wel in goede staat zijn en niet te gedateerd.”

Dagbesteding Pyriet

Aan Pyriet 13 worden de spullen gerepareerd, opgeknapt en verpakt, waarna ze naar gezinnen gaat. Dat werk gebeurt door cliënten van Dagbesteding Pyriet, die zelf ook spullen maken. Dagbesteding Pyriet is eveneens een initiatief van de familie Leeverink, die de zorgwereld goed kent en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt kansen biedt.

D0k16 en Dagbesteding Pyriet versterken elkaar. “Cliënten functioneren hier met ondersteuning van onze professionele begeleiders. We werken met een kleinschalige dagbesteding, met maximaal twaalf cliënten”, aldus Sjoukje Leeverink.

Verder ontwikkelen

Ze kunnen zich bij Dagbesteding Pyriet verder ontwikkelen. “Ze hebben een fotoshopcursus gedaan, die kennis kunnen ze in de dagbestedingsruimte in de praktijk brengen. Je ziet dat ze bij ons helemaal opbloeien en kunnen doorstromen naar vrijwilligerswerk en zelfs een reguliere baan. Ook kunnen ze MBO-praktijkverklaringen behalen en krijgen ze cursussen aangeboden. We sluiten aan op de wensen en mogelijkheden van cliënten.” 

Kruisbestuiving

De inkomsten voor de geboden dagbesteding van cliënten komen uit zorggelden. In de kruisbestuiving tussen stichting en dagbesteding staat idealisme voorop, verklaart Leeverink. “We worden niet rijk van ons werk, maar het is geen doelstelling winstgevend te zijn, we willen mensen een beter leven geven. We zouden meer cliënten bij onze dagbesteding kunnen opvangen. De meeste cliënten komen uit de regio, met name uit de gemeenten Smallingerland, Opsterland, Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen.”

Op de website www.stichtingD0k16.nl staat meer informatie. Ook Dagbesteding Pyriet heeft een website, www.dagbestedingpyriet.nl 

Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 3 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 4 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 5 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 19 uur geleden
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 21 uur geleden
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 uur geleden
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen gisteren
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45