Wieke en Nathan kijken het kinderspeelgoed na.
Wieke en Nathan kijken het kinderspeelgoed na. Foto: Ingezonden

Gratis speelgoed voor gezinnen in nood

Algemeen

“Het is schrijnend dat ouders geen geld hebben om bij de feestdagen een cadeautje voor hun kinderen te kopen. Ze moeten soms kiezen tussen eten of een presentje. Dit heeft een groot effect op kinderen”. Dit zegt Sjoukje Leeverink uit Drachten, die met Stichting D0k 16 de nood van ouders met geldzorgen wil lenigen door praktische spullen aan te bieden. De initiatiefnemers zijn Aukje en haar dochters Sjoukje Leeverink en Marije Zwiers.

Pyriet 13 in Drachten

In een pand aan Pyriet 13 in Drachten liggen spullen opgeslagen die hun weg naar noodlijdende gezinnen vinden. De stichting helpt kinderen uit Drachten en omgeving door ze gratis te voorzien van onder andere speelgoed, slaapkamerinrichting, uitzet voor baby’s, schoolspullen, sportmateriaal en vervoermiddelen.

De gezinnen kunnen meerdere keren per jaar een keuze maken. Op de website van de stichting staan bruikbare spullen. Ook worden deze aangeboden op markten, georganiseerd op de locatie aan de Pyriet.

“Steeds meer gezinnen”

”Onze stichting heeft bijna tweehonderd gezinnen in het bestand en het worden er steeds meer”, vertelt Sjoukje Leeverink. Op de website van de stichting staan aanmeldingsformulieren. 

D0k16 krijgt veel tweedehands spullen binnen van particulieren, die geschikt zijn voor kinderen tot zestien jaar. “Die moeten wel in goede staat zijn en niet te gedateerd.”

Dagbesteding Pyriet

Aan Pyriet 13 worden de spullen gerepareerd, opgeknapt en verpakt, waarna ze naar gezinnen gaat. Dat werk gebeurt door cliënten van Dagbesteding Pyriet, die zelf ook spullen maken. Dagbesteding Pyriet is eveneens een initiatief van de familie Leeverink, die de zorgwereld goed kent en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt kansen biedt.

D0k16 en Dagbesteding Pyriet versterken elkaar. “Cliënten functioneren hier met ondersteuning van onze professionele begeleiders. We werken met een kleinschalige dagbesteding, met maximaal twaalf cliënten”, aldus Sjoukje Leeverink.

Verder ontwikkelen

Ze kunnen zich bij Dagbesteding Pyriet verder ontwikkelen. “Ze hebben een fotoshopcursus gedaan, die kennis kunnen ze in de dagbestedingsruimte in de praktijk brengen. Je ziet dat ze bij ons helemaal opbloeien en kunnen doorstromen naar vrijwilligerswerk en zelfs een reguliere baan. Ook kunnen ze MBO-praktijkverklaringen behalen en krijgen ze cursussen aangeboden. We sluiten aan op de wensen en mogelijkheden van cliënten.” 

Kruisbestuiving

De inkomsten voor de geboden dagbesteding van cliënten komen uit zorggelden. In de kruisbestuiving tussen stichting en dagbesteding staat idealisme voorop, verklaart Leeverink. “We worden niet rijk van ons werk, maar het is geen doelstelling winstgevend te zijn, we willen mensen een beter leven geven. We zouden meer cliënten bij onze dagbesteding kunnen opvangen. De meeste cliënten komen uit de regio, met name uit de gemeenten Smallingerland, Opsterland, Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen.”

Op de website www.stichtingD0k16.nl staat meer informatie. Ook Dagbesteding Pyriet heeft een website, www.dagbestedingpyriet.nl 

Afbeelding
Roas Kuipers winnares 48e FMDT Solistenconcours Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Provinciale Staten vergaderen woensdagavond 1 februari in Holwert Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wij maken ons zorgen om de vermiste Harry Elzen uit Drachten Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen CSG Liudger Raai ontdekken internationale wereld Algemeen gisteren
Afbeelding
(Video) Wat is de stand van zaken voor nieuwbouw in Noardeast-Fryslân? Algemeen gisteren
Afbeelding
(Video) Snel internet via glasvezel nu ook bereikbaar voor kleine kernen in Smallingerland Algemeen 30 jan, 13:12
Afbeelding
Duo Fling in Witte Kerk te Hemrik Algemeen 30 jan, 12:21
Afbeelding
Vrijkaarten februari en maart Theater De Colle Algemeen 30 jan, 11:16
Afbeelding
Vier op de tien Nederlanders verwachten boven energieverbruiksplafond te komen Algemeen 30 jan, 10:58
Afbeelding
Beweegfeest voor peuters en kleuters bij gymvereniging VenV Garyp Algemeen 30 jan, 10:35
Afbeelding
Energiemarkt Ryptsjerk geopend met waterstofauto en wind Algemeen 30 jan, 09:59
Afbeelding
Het is een 'gekkehûs' bij de Burdaarder toneelvereniging Algemeen 30 jan, 07:30
Afbeelding
Crazy weekend bij Ropta Boys Algemeen 29 jan, 17:50