Onder leiding van wethouder  Tytsy Willemsma gingen de scholieren van Alpha aan de slag.
Onder leiding van wethouder Tytsy Willemsma gingen de scholieren van Alpha aan de slag. Foto: Ingezonden

Nieuwe sluis bij Ryptsjerk krijgt bloemenrijkdom

Algemeen

In het vroege voorjaar 2022 wandelde Pytsje Couperus, inwoner van Ryptsjerk naar het Klaas Slúske en dacht: “Wat is het hier mooi geworden met de nieuwe sluis, het gemaal en it Skûltsje (rustbank). Maar het kan nog mooier worden als er bloemen gaan bloeien: in het vroege voorjaar voorjaarsbloemen, zoals narcissen, wilde tulpen en het liedertje en in de zomer een zee van wilde bloemen.”

Zij nam contact op met Dorpsbelangen Ryptsjerk en het balletje is gaan rollen. Overleg tussen Dorpsbelangen, de gemeente Tytsjerksteradiel en St. Maaitiidsevenemint volgde. Er werd een mooi plan op papier gezet, verder uitgewerkt en een deelsubsidie bij het Iepen Mienskipsfûns aangevraagd (fonds van de provincie).

De gemeente doneerde de bollen en naast Dorpsbelangen Ryptsjerk werden ook Dorpsbelangen Hurdegaryp en It Wetterskip Fryslân bereid gevonden om financieel aan het project bij te dragen.

Scholieren van Alpha

Ook heel mooi is dat de kinderen van de hogere groepen van basisschool Alpha geholpen hebben met het planten van de voorjaarsbollen. Dit gebeurde op 30 november 2022, nadat de grond er klaar voor was gemaakt door firma Epema. Wethouder Tytsy Willemsma van Tytsjerksteradiel nam de leiding, gaf instructies aan de kinderen en plantte er zelf ook lustig op los.

Biologische wilde bloemen

Daarna is door Epema het zaad van de wilde zomerbloemen ingezaaid. Zowel het zaad als de stinzenbollen zijn van inheemse planten en van biologische teelt. Dit laatste is belangrijk omdat reguliere bollen en zaad vaak gifresten bevatten en die schadelijk zijn voor de insecten.

Tweetalige teksten

Harmen Westra van het Maaitiidsevemint zal in het voorjaar en zomer de bloemen fotograferen en een bord maken waarop niet alleen de foto’s, maar ook de namen van de bloemen komen te staan. In het Nederlands,maar ook in het Fries, zodat lokale bezoekers de namen ook in hun eigen moedertaal kunnen lezen. Ook deze donatie wordt zeer op prijs gesteld.

Meer biodiversiteit

De mooie natuurlijke aankleding zal een lust voor het oog worden voor de vele fietsers en wandelaars die het fietspad langs De Hollen nemen. Maar ook voor de bootjesmensen die aanleggen en een tijdje op het bankje vertoeven. Daarnaast levert het project een wenselijke bijdrage aan de biodiversiteit op.

“Met de biologische bollen en het bloemzaad creëren we op deze plek meer en schoon voedsel voor onze insecten, zowel in het voorjaar als in de zomer en het najaar”, verwachten de betrokkenen.

Gemeente doet onderhoud

De buitendienst van de gemeente zal het onderhoud uitvoeren. “Nu maar hopen op een niet al te extreem weer in voorjaar en zomer, voor wat droogte en nattigheid betreft. Dit gezamenlijke project laat zien hoe, door goed samen te werken er mooie dingen tot stand kunnen komen. Echte gemeenschapszin!”

Afbeelding
Roas Kuipers winnares 48e FMDT Solistenconcours Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Provinciale Staten vergaderen woensdagavond 1 februari in Holwert Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wij maken ons zorgen om de vermiste Harry Elzen uit Drachten Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen CSG Liudger Raai ontdekken internationale wereld Algemeen gisteren
Afbeelding
(Video) Wat is de stand van zaken voor nieuwbouw in Noardeast-Fryslân? Algemeen gisteren
Afbeelding
(Video) Snel internet via glasvezel nu ook bereikbaar voor kleine kernen in Smallingerland Algemeen 30 jan, 13:12
Afbeelding
Duo Fling in Witte Kerk te Hemrik Algemeen 30 jan, 12:21
Afbeelding
Vrijkaarten februari en maart Theater De Colle Algemeen 30 jan, 11:16
Afbeelding
Vier op de tien Nederlanders verwachten boven energieverbruiksplafond te komen Algemeen 30 jan, 10:58
Afbeelding
Beweegfeest voor peuters en kleuters bij gymvereniging VenV Garyp Algemeen 30 jan, 10:35
Afbeelding
Energiemarkt Ryptsjerk geopend met waterstofauto en wind Algemeen 30 jan, 09:59
Afbeelding
Het is een 'gekkehûs' bij de Burdaarder toneelvereniging Algemeen 30 jan, 07:30
Afbeelding
Crazy weekend bij Ropta Boys Algemeen 29 jan, 17:50