Het bouwbord staat er, nu de nieuwe school nog. Momenteel wordt de grond (op de achtergrond) bouwrijp gemaakt.
Het bouwbord staat er, nu de nieuwe school nog. Momenteel wordt de grond (op de achtergrond) bouwrijp gemaakt. Foto: Actief Media

Nieuwbouw speciaal (basis)onderwijs in Drachten begint bijna

Algemeen

Het speciaal (basis)onderwijs in Drachten gaat fuseren én krijgt een gloednieuw gebouw vlakbij de Wâldwei, pal oostelijk van de Noorderhogeweg en Nijtap. De grond wordt momenteel bouwrijp gemaakt, waarna de nieuwbouw echt kan beginnen. Er is wat heibel over geweest, omdat adviescoommissie Hûs en Hiem vond, dat zo’n school niet helemaal aan de buitenkant van Drachten thuis hoort.

Het college van b. en w. van Smallingerland wad onaangenaam verrast door deze kritiek. “Veel kinderen van deze school komen van verder weg, dus van buiten Drachten. Bovendien krijgt men nu een goed, gloednieuw, energiezuinig en kindvriendelijk gebouw, met volop parkeerruimte voor leerkrachten”, was de wat netelige reactie van wethouder Maria le Roy.

Verkeersveiligheid

Ook uit de nabijgelegen woonwijk Vrijburg kwam wat kritiek: sommige bewoners vrezen verkeersoverlast, dan wel verkeersonveilige situaties voor de schoolkinderen die op de fiets naar de nieuwe school komen. Het plan is om auto- en fietsverkeer zoveel mogelijk gescheiden te houden. Autoverkeer zal een eigen ingang naar het parkeerterrein krijgen, afgescheiden van de ingang naar het carpoolterrein vlak naast de Wâldwei.

Vijf scholen onder één dak

Wethouder Pieter van der Zwan (onderwijs) en Yvonne Beishuizen (College van Bestuur RENN4) hebben onlangs op feestelijke wijze het bouwbord onthuld. Er is al ruim tien jaar gewerkt aan een expertisecentrum in het Noorden voor kinderen met een extra ondersteuningsbehoefte. Onder de werktitel ‘Samen Kansrijk!’ werken vijf scholen voor speciaal (basis)onderwijs samen en delen ze hun kennis en ervaringen. De gemeente Smallingerland maakt dit project mogelijk.

Kindvriendelijk ontwerp

Op de nieuwe locatie komen de scholen SBO De Sjalom, It Heechhôf, SO Kleurryk, Kentalis de Skelp en de Saffier samen in één gebouw. Dat is zo ontworpen, dat het aansluit bij de belevingswereld van kinderen. Zo is het open en toegankelijk met veel daglicht en wordt er gebruik gemaakt van zachte materialen en kleuren, meldt de gemeente. Het ontwerp van het schoolgebouw is het werk van DP6 Architectuurstudio in Delft. 

Afbeelding
Opnieuw Friese paardenkalender voor kankeronderzoek Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Deel je foto met je favoriete huisdier Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Ben jij de toekomstige Epke Zonderland? Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Kom ook naar de Museumnacht in het Kazemattenmuseum Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Appeldag en streekmarkt bij de Tropische Kas te Beetsterzwaag Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
30 musea open op tweede Museumnacht FRL Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Metaalregio Fryslân start met een metaalmiddag in Burgum Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Twee topnummers tijdens de Jouster Merke draverijen in Joure Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Werkervaringsproject van start in De Kruidhof Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Spectaculaire avond tijdens Museumnacht in Museum de Grutterswinkel te Leeuwarden Algemeen 26 sep., 19:00
Afbeelding
Concert Vocation Grijpskerk staat in het teken Händel Algemeen 26 sep., 17:00
Afbeelding
€ 210 miljoen extra voor isolatie en warmtepompen Algemeen 26 sep., 15:00
Afbeelding
Busje volledig uitgebrand op N361 bij Wetsens 112 26 sep., 14:22