Wethouder financiën Sipke Hoekstra (VVD):
Wethouder financiën Sipke Hoekstra (VVD): "Wy libje yn in ûnsekere tiid. Oft de ûnderhâldskosten fierder stiigje, bliuwt ôfwachtsjen." Foto: Ingezonden

Onderhoud in Smallingerland bijna negen procent duurder

Algemeen

De onderhoudskosten van de gemeente Smallingerland stijgen de komende vier jaar met bijna negen procent. B. en w. vragen de raad daarom een extra bedrag van bijna 3,9 miljoen euro, dus bijna een miljoen euro per jaar extra.

Er is de komende vier jaar achtereenvolgens nodig: ruim 6,85 miljoen, ruim 6,76 miljoen, bijna 6,52 miljoen en ruim 6,58 miljoen euro nodig, oftewel in totaal ruim 26,7 miljoen euro. Er is ruim 24,3 miljoen euro beschikbaar, daar moet nog 2,37 miljoen euro bij, oftewel bijna negen procent. Het onderhoud van gebouwen is hier niet meegeteld, want daarvoor is nog voldoende financiële reserve beschikbaar.

Aannemers: forse meerkosten

Het onderhoudswerk wordt voor een groot deel aanbesteed aan aannemers. Die hebben de laatste tijd te maken met forse kostenstijgingen, zoals 20 tot 30 procent voor materialen. Dit als gevolg van  ”de nasleep van de coronapandemie, de toenemende vraag op de wereldmarkt, krapte op de arbeidsmarkt en de enorme spanningen door de oorlog in Oekraïne”, aldus het college van Smallingerland in de beleidsnota over de onderhoudskosten. “Ook de brandstofprijzen en de loonkosten voor personeel zijn flink gestegen.”

(Geen) inflatie meegeteld

Smallingerland heeft voor de jaren 2020-2023 de onderhoudskosten bewust niet mee laten stijgen met de inflatie. Voor de komende jaren willen b. en w. de onderhoudskosten wél weer jaarlijks met de inflatie laten stijgen. Het voorlopig stijgingspercentage is 8,9 procent, maar dit kan meer worden, erkent wethouder Sipke Hoekstra (VVD) van financiën.

De onderhoudskosten hebben betrekking op tien onderdelen: wegen, duikers, water (baggeren en hekkelen apart), openbaar groen, civiele kunstwerken (zoals bruggen), elektrakasten, watertappunten en speelvoorzieningen.

Meer beton op paden

Het college wil niet alleen het onderhoud op peil houden volgens het afgesproken niveau ‘sober en doelmatig’, maar ook investeren in meer beton)stroken) voor nu nog halfverharde fietspaden. Dit vergt weliswaar een extra investering, maar biedt ook meer comfort voor de fietsers én op langere termijn een besparing op de onderhoudskosten.

Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 14 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 16 uur geleden
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 17 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30