Feestelijke opening zwembad De Kûpe in Buitenpost.
Feestelijke opening zwembad De Kûpe in Buitenpost. Foto: Binne-Louw Katsma

Veel bezoekers bij feestelijke opening zwembad De Kûpe

Algemeen

Ondanks het herfstachtige weer was de feestelijke opening van De Kûpe en het voorterrein in Buitenpost afgelopen zaterdag een groot succes. De grote opblaasstormbaan verhuisde naar de sporthal. Wie liever ging zwemmen, kon dat gratis doen in het nieuwe bad. Verder waren er hapjes en drankjes, een steltenloper en reuze knuffelbeer, schminkers en een ballonenclown. ‘Wat mooi dat we dit feestje eindelijk kunnen vieren met elkaar’, zei wethouder Jouke Spoelstra. De openingshandeling, het met emmertjes oud zwembadwater dopen van De Kûpe, gebeurde door genodigden en enkele toeschouwers uit het publiek.

Vorig jaar gingen de deuren van het nieuwe zwembad in Buitenpost open. In verband met corona kon vorig jaar geen openingsfeest worden gehouden. In de tussenliggende tijd is het voorterrein rondom het bad helemaal vernieuwd. Bij de herinrichting was er veel aandacht voor de verkeersveiligheid. De kruising Kuipersweg, Bernhardlaan en Hoefslag beschikt nu over een veilige oversteek voor de vele overstekende fietsers en voetgangers richting de scholen en sportvoorzieningen. De Vaart is vernieuwd en voorzien van nieuwe riolering.


Zwembad De Kûpe klaar voor een duurzame toekomst. - Foto: Binne-Louw Katsma

Verbinding

Vooraf aan de officiële opening waren bij drie pointers gesprekjes met wethouders Spoelstra en Vegelin. “De nieuwe entree aan de zuidkant van Buitenpost is klaar en ziet er prachtig uit met veel groen”, aldus wethouder Sierd Vegelin. “De aandacht voor de verkeersveiligheid voor de vele fietsers en voetgangers richting de scholen en sportvoorzieningen was noodzakelijk en pakt goed uit.” Collega-wethouder Jouke Spoelstra benadrukte vooral dat de herinrichting van het voorterrein voor veel verbinding zorgt van de twee sportaccommodaties. “Tussen sporthal De Houtmoune en zwembad De Kûpe is een multifunctioneel parkeerplein gerealiseerd. Het plein verbindt en is geschikt voor evenementen.” Ook aannemer KWS en de architect van het zwembad kwamen aan het woord. Zwembadmanager Maarten Been sprak lovend over het nieuwe bad. “Het nieuwe zwembad draait al een jaar op volle toeren en levert ons veel werkplezier. 

Warmtekoppeling

Het is met recht een perfecte plek om het zwemmen te leren of recreatief bezig te zijn.” Het ultramoderne bad beschikt over zes banen, een beweegbare bodem en een klapwand. Op die manier kunnen meerdere groepen het bad tegelijk gebruiken. “Een dak vol met zonnepanelen, een buffer voor restwarmte en de warmtekoppeling met Enitor maken De Kûpe een duurzaam bad”, aldus Maarten Been.

Afbeelding
Margriet Brandsma over 'heks van Anjum' in bieb Dokkum Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Koffiemerken, en wat maakt ze speciaal Zaken 8 uur geleden
Afbeelding
'Van sokkenbal tot silent disco': geschiedenis popcultuur in de Friese Wâlden Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
“Veel vraag naar bedrijventerrein in Smallingerland, stroomcapaciteit is rem-factor" Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Bestemmingsplan in raad centraal punt bij Sonac-plan vergister Algemeen 30 nov., 17:40
Afbeelding
Luisterlijn vrijwilligers: stille helden op de Nationale Vrijwilligersdag Algemeen 30 nov., 17:00
Afbeelding
Buurtbudget Smallingerland: 12 van 15 aanvragen toegekend Algemeen 30 nov., 15:04
Afbeelding
21-koppige cast gevuld met lokaal talent repeteert voor dé feel-good kerstmusical van Drachten Algemeen 30 nov., 14:00
Afbeelding
Knappe alternatieven op de klassieke kerstboom Algemeen 30 nov., 12:32
Afbeelding
Disco Tropicana brengt nieuw dansconcept naar Iduna Algemeen 30 nov., 11:19
Afbeelding
Krijgt Burgum dit jaar weer een marathon op natuurijs? Algemeen 30 nov., 10:55
Afbeelding
3 gezonde voedingsmiddelen voor je brein Zaken 30 nov., 09:26
Afbeelding
Repair Café Drachten Algemeen 30 nov., 08:34