Campus Fryslân van de RUG zetelt in het voormalige beursgebouw en voormalige bibliotheek van Leeuwarden. Hier is woensdagavond 12 oktober een bijeenkomst voor oud-studenten van de RUG, die uit Friesland kwamen.
Campus Fryslân van de RUG zetelt in het voormalige beursgebouw en voormalige bibliotheek van Leeuwarden. Hier is woensdagavond 12 oktober een bijeenkomst voor oud-studenten van de RUG, die uit Friesland kwamen. Foto: Actief Media

Friese oud-studenten RUG en ‘de taalkracht van het Fries’

Algemeen

Hoe is het om op te groeien met meertaligheid? Hoe verhoudt het Fries zich tot andere Friese minderheidstalen in Europa? Wat is de ‘taalkracht’ van het Fries?

Over de antwoorden op dit soort vragen kunnen oud-studenten van de RUG (Rijksuniversiteit Groningen) zich woensdagavond 12 oktober buigen in het voormalige beurs- en bibliotheekgebouw in Leeuwarden, nu bekend als Campus Fryslân van diezelfde RUG.

De Rijksuniversiteit Groningen telt circa tienduizend afgestudeerde Friezen. Van de helft is een e-mail adres bekend, maar van de andere 5000 nog niet…. Zodoende kunnen die dus niet rechtstreeks worden bereikt over de net genoemde bijeenkomst.

Alumny Sirkel Fryslân

De Alumny Sirkel Fryslân houdt voor de derde keer een avond voor afgestudeerden van de RUG. Deze avond staat in het teken van het Fries. Maar elke RUG-afgestudeerde die zich verbonden voelt met het Fries(e) is van harte welkom.

Sprekers zijn Jelske Dijkstra en Ydwine Scarse van de Fryske Akademy. Zij proberen antwoorden te geven op bovengenoemde vragen. In het voormalige beursgebouw, tot enkele jaren geleden de openbare bibliotheek in Leeuwarden, worden de ‘alumni’ van de RUG ontvangen door directeur Piet Bouma van Campus Fryslân.

Tweetalig

De bijeenkomst is tweetalig: in het Fries en het Nederlands. Het presentatiemateriaal is in het Nederlands, zodat de bijeenkomst ook te volgen is voor degenen die het Fries niet (goed) machtig zijn. Zo’n bijeenkomst is bovendien een mooie gelegenheid om als oud-studenten bij te praten over hoe het nu met ze gaat.

Voor de lezingen, de ontvangst met een hapje en een drankje wordt € 7,50 entree gevraagd. Aanmelden vooraf via het e-mail-adres: alumni@rug.nl

Afbeelding
Smallingerland verwacht 150.000 euro toeristenbelasting in 2023 Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Auto belandt in sloot Zomerweg bij Burgum Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Nieuw pand voor Carins, dezelfde dienstverlening Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Kerstkoffieconcert zondag 18 december in De Lantearne Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere voorbereiding op Kerst met ‘Christmasshower’ Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Gratis speelgoed voor gezinnen in nood Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Kerst maak je samen – deel daarom je kerstpakket! Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Kerstconcert CMV Beatrix 17 december in de Flambou Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
De Fuormanderij geeft iedereen een warm kerstgevoel Algemeen 8 dec, 17:27
Afbeelding
Voedselbankactie bij cbs De Merlettes Kootstertille Algemeen 8 dec, 16:37
Afbeelding
Froconsur/CS Drachten wint tweede thuiswedstrijd eredivisie Squash Algemeen 8 dec, 16:21
Afbeelding
Parkinson Café over Voedsel en Parkinson op 14 december Algemeen 8 dec, 16:06
Afbeelding
Geef met kerstmis een avondje theater of film cadeau Algemeen 8 dec, 12:15