Martzen Bakker (links) en Matthijs Tilma zijn enorm blij met de realisatie van vier nieuwe padelbanen in Burgum.
Martzen Bakker (links) en Matthijs Tilma zijn enorm blij met de realisatie van vier nieuwe padelbanen in Burgum. Foto: Actief Media

Deze blauwe banen schieten in Friesland als ‘padelstoelen’ uit de grond

Algemeen

Het was een flinke operatie om vier blauwe padelbanen te realiseren bij tennisvereniging De Leechkamp in Burgum. Daarbij moest niet alleen gekeken worden of er genoeg draagvlak binnen het dorp en de vereniging was, maar ook of het financieel haalbaar zou zijn. Gelukkig was dat zo en is de feestelijke opening op zaterdag 1 oktober aanstaande.

Verwachtingen

Na een gedegen financieel onderzoek werden de banen met een lening gefinancierd. Daarnaast waren drie tennisbanen al afgeschreven. Gezien de nu al enthousiaste reacties, en omdat er geen gelijksoortige banen in de buurt zijn, zien Martzen Bakker en Matthijs Tilma van de padelcommissie het zonnig in. Ze verwachten dat er volop van de banen gebruik zal worden gemaakt. “We hebben tijdens het onderzoek ook geen enkele negatieve reactie op dit initiatief ontvangen”, laat Matthijs Tilma weten. 

Als ‘padelstoelen’ uit de grond

Die zonnige verwachtingen hebben mede te maken met het feit dat padel de snelst groeiende nieuwe sport in Nederland is. In Friesland schieten de banen als ‘padelstoelen’ uit de grond. Inmiddels zijn in Nederland 1437 banen op 421 locaties en spelen meer dan 187.000 mensen die aantrekkelijke balspel met racket.


Padel de snelst groeiende nieuwe sport in Nederland. - Foto: Jonas / Pixabay

Maar hoe speel je padel eigenlijk? 

Het lijkt een mix van tennis en squash en je speelt het met vier personen. Het speelveld is ongeveer 25% kleiner dan een tennisveld. Een padelbaan is 10 meter breed en 20 meter lang en is omringd door hekwerk met bijvoorbeeld wanden van glas. Bij padel moet de bal over het net op de speelhelft van de tegenstander(s) geslagen worden, zonder dat de bal eerst een van de wanden raakt. Het doel is om de tegenstander(s) te beletten de bal terug te slaan.

Feestelijke opening

Op zaterdag 1 oktober 2022 is er een feestelijke opening. Martzen Bakker: “We starten de opening met clinics en daarna worden de padelbanen feestelijk geopend. Na de opening wordt een demo wedstrijd gespeeld en is er tijd om vrij te spelen.” 

Autonoom

Wie enthousiast is om padel te gaan spelen kan via de site www.meetandplay.nl een baan, datum en tijd reserveren. Matthijs: “Dit is op basis van een geheel autonoom en zelfvoorzienend systeem, waardoor je jezelf helemaal kunt redden. Bij de reserveringsprijs zitten ballen en vier rackets inbegrepen. Ook als er geen vrijwilligers aanwezig zijn kan er dus gespeeld worden. Voor aanmelden clinic tijdens de opening kijk op www.deleechkamp.nl - Lid worden kan via deleechkamp.knltb.site (informatie over lid worden).

Afbeelding
Smallingerland verwacht 150.000 euro toeristenbelasting in 2023 Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Auto belandt in sloot Zomerweg bij Burgum Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Nieuw pand voor Carins, dezelfde dienstverlening Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Kerstkoffieconcert zondag 18 december in De Lantearne Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere voorbereiding op Kerst met ‘Christmasshower’ Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Gratis speelgoed voor gezinnen in nood Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Kerst maak je samen – deel daarom je kerstpakket! Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Kerstconcert CMV Beatrix 17 december in de Flambou Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
De Fuormanderij geeft iedereen een warm kerstgevoel Algemeen 8 dec, 17:27
Afbeelding
Voedselbankactie bij cbs De Merlettes Kootstertille Algemeen 8 dec, 16:37
Afbeelding
Froconsur/CS Drachten wint tweede thuiswedstrijd eredivisie Squash Algemeen 8 dec, 16:21
Afbeelding
Parkinson Café over Voedsel en Parkinson op 14 december Algemeen 8 dec, 16:06
Afbeelding
Geef met kerstmis een avondje theater of film cadeau Algemeen 8 dec, 12:15