Martzen Bakker (links) en Matthijs Tilma zijn enorm blij met de realisatie van vier nieuwe padelbanen in Burgum.
Martzen Bakker (links) en Matthijs Tilma zijn enorm blij met de realisatie van vier nieuwe padelbanen in Burgum. Foto: Actief Media

Deze blauwe banen schieten in Friesland als ‘padelstoelen’ uit de grond

Algemeen

Het was een flinke operatie om vier blauwe padelbanen te realiseren bij tennisvereniging De Leechkamp in Burgum. Daarbij moest niet alleen gekeken worden of er genoeg draagvlak binnen het dorp en de vereniging was, maar ook of het financieel haalbaar zou zijn. Gelukkig was dat zo en is de feestelijke opening op zaterdag 1 oktober aanstaande.

Verwachtingen

Na een gedegen financieel onderzoek werden de banen met een lening gefinancierd. Daarnaast waren drie tennisbanen al afgeschreven. Gezien de nu al enthousiaste reacties, en omdat er geen gelijksoortige banen in de buurt zijn, zien Martzen Bakker en Matthijs Tilma van de padelcommissie het zonnig in. Ze verwachten dat er volop van de banen gebruik zal worden gemaakt. “We hebben tijdens het onderzoek ook geen enkele negatieve reactie op dit initiatief ontvangen”, laat Matthijs Tilma weten. 

Als ‘padelstoelen’ uit de grond

Die zonnige verwachtingen hebben mede te maken met het feit dat padel de snelst groeiende nieuwe sport in Nederland is. In Friesland schieten de banen als ‘padelstoelen’ uit de grond. Inmiddels zijn in Nederland 1437 banen op 421 locaties en spelen meer dan 187.000 mensen die aantrekkelijke balspel met racket.


Padel de snelst groeiende nieuwe sport in Nederland. - Foto: Jonas / Pixabay

Maar hoe speel je padel eigenlijk? 

Het lijkt een mix van tennis en squash en je speelt het met vier personen. Het speelveld is ongeveer 25% kleiner dan een tennisveld. Een padelbaan is 10 meter breed en 20 meter lang en is omringd door hekwerk met bijvoorbeeld wanden van glas. Bij padel moet de bal over het net op de speelhelft van de tegenstander(s) geslagen worden, zonder dat de bal eerst een van de wanden raakt. Het doel is om de tegenstander(s) te beletten de bal terug te slaan.

Feestelijke opening

Op zaterdag 1 oktober 2022 is er een feestelijke opening. Martzen Bakker: “We starten de opening met clinics en daarna worden de padelbanen feestelijk geopend. Na de opening wordt een demo wedstrijd gespeeld en is er tijd om vrij te spelen.” 

Autonoom

Wie enthousiast is om padel te gaan spelen kan via de site www.meetandplay.nl een baan, datum en tijd reserveren. Matthijs: “Dit is op basis van een geheel autonoom en zelfvoorzienend systeem, waardoor je jezelf helemaal kunt redden. Bij de reserveringsprijs zitten ballen en vier rackets inbegrepen. Ook als er geen vrijwilligers aanwezig zijn kan er dus gespeeld worden. Voor aanmelden clinic tijdens de opening kijk op www.deleechkamp.nl - Lid worden kan via deleechkamp.knltb.site (informatie over lid worden).

So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen 17 uur geleden
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 18 uur geleden
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 20 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 22 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 23 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen gisteren
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen gisteren
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen gisteren
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 19 apr, 08:00
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12