Wethouder Kees Wielstra van Dantumadiel.
Wethouder Kees Wielstra van Dantumadiel. Foto: Actief Media

Dantumadiel en Noardeast-Fryslân genomineerd voor ‘gouden prokkel’

Algemeen

De gemeenten Dantumadiel, Noardeast-Fryslân en LFB Wolvega zijn door Stichting Prokkel genomineerd voor de Gouden Prokkel. Op vrijdag 30 september 2022 reikt minister Carola Schouten in Utrecht deze prijs uit. Een ‘prokkel’ is een bijzondere ontmoeting tussen iemand met en iemand zonder een (licht) verstandelijke beperking. 

Dit jaar zijn er tien genomineerden verdeeld over twee categorieën: de Gouden Starters en de Gouden Kanjers, oftewel gloednieuwe of juist trouwe initiatieven. De tien genomineerden werden gekozen uit 165 initiatieven. Uit Friesland komt een genomineerd initiatief (Gouden Starter): Gemeente Dantumadiel, Noardeast-Fryslân en ‘Sterkplaats’ LFB Wolvega.

Net als in veel andere gemeenten staat ook in Dantumadiel en Noardeast-Fryslân de lokale inclusie (’iedereen doet mee’) hoog op de agenda. Wethouder Jouke Douwe de Vries van de gemeente Noardeast-Fryslân: “Wy binne tige wiis mei de nominaasje, wy sjogge it as wurdearring foar it moaie wurk dat wy foar, en foaral ek mèi, minsken mei in beheining dogge.”

‘Masterclass’ in Wolvega

De genomineerde prokkelactiviteit was in juni. Burgemeesters, wethouders en ervaringsdeskundigen van beide gemeenten hebben een masterclass van ‘Sterkplaats’ LFB Wolvega gevolgd, over het VN-verdrag handicap. Belangrijke thema’s, zoals gelijke rechten, toegankelijkheid, recht op begrijpelijke taal, respect hebben voor anderen, en dat iedereen volledig mee kan doen, zijn besproken.

Door deze masterclass kregen de deelnemers meer inzicht in: wat maakt het mensen met een verstandelijke beperking moeilijk om mee te kunnen doen aan de samenleving? Waar lopen zij tegenaan? Wat vinden ze belangrijk?

Wat is een prokkel?

Een prokkel is een bijzondere ontmoeting tussen iemand met en iemand zonder een (licht) verstandelijke beperking. De Prokkelweek is elk jaar. De Prokkelactiviteiten in zo’n week verbreden de blik van de deelnemers en werken inspirerend voor anderen.

Twee miljoen Nederlanders

Sinds 2016 geldt het VN-verdrag handicap in Nederland. Het doel van dit verdrag is dat mensen met een beperking zoveel mogelijk mee kunnen doen aan de samenleving. Twee miljoen Nederlanders hebben een beperking, ze zijn bijvoorbeeld slechtziend, blind of doof, hebben een lichamelijke of verstandelijke beperking of psychische problemen.

‘Gelijke kansen voor iedereen’

“Wy fernimme hoe wichtich en moai it is, dat wy minsken mei in beheining belûke by ús plannen. Hja witte sels better wat se nedich hawwe en kinne dat hiel goed sels oanjaan”, aldus wethouder Kees Wielstra van de gemeente Dantumadiel.

De prokkelweek van 6 tot en met 11 juni 2022 was een startpunt voor verandering, zodat steeds meer mensen met een beperking (weer) mee kunnen doen in de samenleving.

Afbeelding
Nieuwe vrachtwagen voor RDC Friesland Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Eerste Oerbosk fan de Takomst in Twijzelerheide Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Maak met Trendkeukens de keuken het gezellige middelpunt van je huis Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Voormalig wereldkampioen kickboksen Robin Ciric is te zien in House of Glory Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Bij jubilerend ESS Woman in Burgum is het de hele week modefeest Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Maartenskerkconcert met de bekende blokfluitist Erik Bosgraaf Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Pjutte- opfang 'De Springplank' Earnewâld ferlinget it sertifikaat foar twatalich wurkjen Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Orgelconcert en expositie 'De Schepping' Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
(video) Silent Waters van Friese filmmaker Brent Bosker wint award Nederlands Filmfestival Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Adri de Boer zingt Stef Bos in het Fries Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Friese muziekverenigingen samen 225 jaar Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Europese wedstrijd voor jeugdtriathleten AV Impala Algemeen gisteren
Afbeelding
Broekster Boys zeer effectief tegen d' Olde Veste: 5-1 Algemeen 25 sep., 15:00