Een voorlichtingsdag over modernisering van de landbouw in Rottevalle, dat als voorbeelddorp werd gezien.
Een voorlichtingsdag over modernisering van de landbouw in Rottevalle, dat als voorbeelddorp werd gezien. Foto: Ingezonden

Historische filmdag in Fries Landbouwmuseum op 1 oktober

Algemeen

Oktober is de maand van de geschiedenis. Het Fries Landbouwmuseum bij Goutum start die maand op zaterdag 1 oktober met een historische filmdag. Nederland kwam kapotgeschoten en hongerig uit de Tweede Wereldoorlog. Met voorlichtingsfilms probeerde het Ministerie van Landbouw de landbouwsector te overtuigen van de noodzaak van modernisering.

Tijdens de filmdag worden enkele van deze films vertoond, onder andere over ‘het voorbeelddorp Rottevalle’. Cultuurhistoricus dr. ir. Peter Veer, die op dit soort voorlichtingsfilms is gepromoveerd, zal bij de films toelichtingen geven.

TBC-bestrijding

Dit is het programma: vanaf 10:30 uur ontvangst met koffie. Om elf uur een korte inleiding door Peter Veer over TBC-bestrijding en daarna de film ’De Bonte moet er uit’, een voorlichtingsfilm over TBC-bestrijding uit 1945 (30 minuten).

Ruilverkaveling

Om half twaalf begint een korte film met een samenvatting over de ruilverkaveling: ‘van oud naar nieuw’. Tussen 12:00 en 13:00 uur is er een lunch (dieetwensen voortijdig doorgeven). Om één uur presenteert Peter Veer zijn cultuurhistorisch onderzoek ‘Bewogen Landschap’, met aansluitend een korte inleiding en de film: ‘Minder moeite, Meer resultaat’, die zich grotendeels afspeelt in Friesland (1955).

‘Voorbeelddorp Rottevalle’

Om half drie begint een korte pauze, waarna Veer een korte inleiding geeft op de film: ‘Het voorbeelddorp Rottevalle’ (20 minuten). Vanaf half vier is er een nazit met een drankje.

Peter Veer studeerde landschapsarchitectuur aan de Wageningen Universiteit (WUR) en is documentairemaker en onderzoeker. Hij deed een cultuurhistorische studie naar de filmpraktijken van het Ministerie van Landbouw (1945-1985). Zijn promotieonderzoek ‘Bewogen landschap’ (2020) levert een waardevolle bijdrage aan het inzicht in de ontwikkelingen op het platteland na de Tweede Wereldoorlog.

Ongekende verandering

Daarbij ging een rigoureuze herinrichting van het landschap door ruilverkavelingen hand in hand met een ongekende verandering van het dagelijks leven op het platteland. Tijdens de filmdag kunnen bezoekers met hem in gesprek in het maatschappelijk debat over de toekomst van de Nederlandse landbouw en het landschap.

Vooraf aanmelden

Wie deze dag wil bijwonen, dient zich van tevoren aan te melden. De entree is 32,50 euro, met een korting van vijf euro voor ‘vrienden’ van het museum en museumkaarthouders. Het bedrag is inclusief de lunch en koffie en thee en het drankje na afloop. Het museum is gevestigd aan de Felling 6 bij Goutum. Zie ook: www.frieslandbouwmuseum.nl 

Afbeelding
Smallingerland verwacht 150.000 euro toeristenbelasting in 2023 Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Auto belandt in sloot Zomerweg bij Burgum Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Nieuw pand voor Carins, dezelfde dienstverlening Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Kerstkoffieconcert zondag 18 december in De Lantearne Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere voorbereiding op Kerst met ‘Christmasshower’ Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Gratis speelgoed voor gezinnen in nood Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Kerst maak je samen – deel daarom je kerstpakket! Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Kerstconcert CMV Beatrix 17 december in de Flambou Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
De Fuormanderij geeft iedereen een warm kerstgevoel Algemeen 8 dec, 17:27
Afbeelding
Voedselbankactie bij cbs De Merlettes Kootstertille Algemeen 8 dec, 16:37
Afbeelding
Froconsur/CS Drachten wint tweede thuiswedstrijd eredivisie Squash Algemeen 8 dec, 16:21
Afbeelding
Parkinson Café over Voedsel en Parkinson op 14 december Algemeen 8 dec, 16:06
Afbeelding
Geef met kerstmis een avondje theater of film cadeau Algemeen 8 dec, 12:15