Sterke Jerke (rechts) in actie tijdens de eerste wedstrijd, op het IJsselmeer bij Hindeloopen. Daar werden de Earnewâldsters tweede.
Sterke Jerke (rechts) in actie tijdens de eerste wedstrijd, op het IJsselmeer bij Hindeloopen. Daar werden de Earnewâldsters tweede. Foto: ActiefMedia

‘Sterke Jerke’ derde in tussenklassement A-klasse IFKS

Algemeen

Schipper Pieter-Jilles Tjoelker en z’n bemanning van skûtsje Sterke Jerke uit Earnewâld staan na vier wedstrijden in de Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen (IFKS) 2022 derde in het tussenklassement na vier wedstrijden in de A-klasse. Dit is na aftrek van de slechtste wedstrijd. Zonder die aftrek staat de Sterke Jerke met 18,0 punten tweede. De resultaten van Tjoelker: tweede bij Hindeloopen, zevende bij Stavoren,  derde bij Heeg en zesde bij Sloten.

Met en zonder aftrek staat ‘oude rot’ Sikke Heerschop (Rotterdam) eerste met het ‘nieuwe’ skûtsje Ingelskman. Hij vond en kocht dit skûtsje in Londen, waar het als woonschip is gebruikt. Derde (en na aftrek van de slechtste wedstrijd tweede) staat Ton Brundel (Gaastmeer) met de Lytse Lies. Hij is een generatiegenoot van Sikke Heerschop.

It Doarp Eastermar

Geale Tadema staat met It Doarp Eastermar zesde in de A-klasse. Diens resultaten van de eerste vier wedstrijden: 12, 2, 9 en 7. In de A-klasse doen zestien skûtsjes mee.

De kleine a-klasse (skûtsjes tot maximaal 17,10 meter lengte) staat Geale Postma met de Lytse Earnewâldster vijfde (zonder aftrek), met als resultaten: 6, 8, 6 en 5. Pieter Jansma (Twa Famkes uit Drachten) staat twaalfde (van de vijftien skûtsjes in deze klasse), met als resultaten: 11, 11, 12 en 10.

De kans lijkt groot dat Andries Brouwer met De Reuzen (Akkrum) kampioen wordt in deze klasse, want hij scoorde in vier wedstrijden een negende (bij Hindeloopen) en driemaal een eerste plaats. In de klasse a-klein doen dit jaar vijftien skûtsjes mee.

It Wâldwiif uit Kootstertille

In de B-klasse staat Tim Roosgeurius met Wâldwiif (Kootstertille) zevende (zonder aftrek), met als resultaten: 14, 7, 4 en 8. Mét aftrek staat Gerrit Huisman met Ut ‘e Striid (Franeker) fier aan kop, met één tiende en drie eerste plaatsen. Tweede is dan Daan van der Meer met Westenwind (Heeg), met als resultaten: eerste, tweemaal derde en tweede. Er doen zestien skûtsjes mee in  deze klasse.

Dokkumer skûtsje Ebenhaëzer

Het Dokkumer skûtsje Ebenhaëzer met Olphert van der Pol aan het helmhout maakt serieus kans op promotie van de C- naar de B-klasse. In het tussenklassement (zonder afrek) staat hij derde. De resultaten van de eerste vier wedstrijden: derde, tweemaal zesde en tweede. Age Bandstra jr. staat met Frya Fresena (Reaklif) bovenaan, zowel met als zonder aftrek, dankzij de volgende resultaten: tweede, tweemaal eerste en derde. In deze klasse doen veertien skûtsjes mee.

Nog drie wedstrijden

In totaal zijn er deze week dus 61 skûtsjes die strijden om vier titels in evenveel verschillende klassen. Er wordt woensdag 17 augustus niet gezeild. Donderdag 18 augustus zeilen de skûtsjes op de Tsjûkemar bij Echtenerbrug en de laatste twee dagen - vrijdag 19 en zaterdag 20 augustus - zijn de laatste twee wedstrijden op de Lemster Baai bij Lemmer. De starttijden zijn: C-klasse: 9:15 uur; B-klasse: 11:00 uur; a-klein: 12:45 uur en A-klasse: 14:30 uur. Daar kan door weersomstandigheden van worden afgeweken.

Het Dokkumer skûtsje Ebenhaëzer (voorgrond) bij de 'gijpboei' bij Stavoren.
Afbeelding
Feest! Heropening Pearle Opticiens Burgum Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Noardeast-Fryslân vraagt weer subsidie woningbouw Prins-locatie Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Swalkstiennen permanent te zien bij Observeum in Burgum Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Botanische tulp is bloembol van het jaar Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Enerzjyke Meitinkers van start! Algemeen 23 sep, 19:30
Afbeelding
Startsein voor Friese campagne ‘modder op de weg’ Algemeen 23 sep, 17:00
Afbeelding
Geldfit.nl nu ook beschikbaar in Noardeast-Fryslân Algemeen 23 sep, 16:08
Afbeelding
Nieuwe verbinding naar Ameland? Dertien alternatieven Algemeen 23 sep, 14:44
Afbeelding
Omgevallen transformator blijft nog weken liggen Algemeen 23 sep, 13:13
Afbeelding
Historische filmdag in Fries Landbouwmuseum op 1 oktober Algemeen 23 sep, 12:23
Afbeelding
Soad belangstelling foar Nij Talint Orkest Tytsjerksteradiel Algemeen 23 sep, 12:23
Afbeelding
Dantumadiel en Noardeast-Fryslân genomineerd voor ‘gouden prokkel’ Algemeen 22 sep, 17:27
Afbeelding
Doch mar mei ‘Priuwerij’ in Húskeamer Wergea Algemeen 22 sep, 16:09