Alena (links) met haar vriendin Celestine in het AZC te Drachten.
Alena (links) met haar vriendin Celestine in het AZC te Drachten. Foto: Screenshot video facebook

(video) Russisch LHBTI-asielzoekster Alena in hongerstaking in AZC Drachten

Algemeen

Video - Op maandag 15 augustus is Alena, Russisch lhbti asielzoekster, na een week van vreedzaam protest, in het Asielzoekerscentrum in Drachten in hongerstaking gegaan. Samen met haar partner Celestine heeft zij elf maanden geleden in Nederland asiel aangevraagd, maar wordt ze niet gehoord door de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND), ondanks dat dit binnen zes maanden moet plaatsvinden. 


De redenen voor Alena om in hongerstaking te gaan, heeft dan ook tevens met het feit te maken dat zij en haar partner regelmatig in hun azc gediscrimineerd worden en zelfs daarbuiten waardoor ze zich beiden onveilig voelen.

Schrijnend

De stichting LGBT Asylum Support uit Groningen heeft via haar facebook kanaal aandacht gezocht voor deze schrijnende situatie. “Binnen het azc is het wel toegestaan om een persoonlijke protestactie te houden. Een hongerstaking wordt vanuit de Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) echter afgeraden omdat dit een soort politiek drukmiddel is”, laat Sandro Kortekaas als voorzitter van LGBT Asylum Support weten. Volgens de voorzitter worden er wel vaker hongerstakingen gehouden binnen de azc’s in Nederland maar komen die meestal niet in de publiciteit.

Zinloze routine

Behalve dat de advocaat van de twee asielzoeksters in Drachten niet reageert op hun verzoeken, kunnen ze ook geen vrijwilligerswerk verrichten. Hun leven - net als vele andere asielzoekers - staat daardoor volledig stil en bestaat sindsdien enkel nog uit zinloos wachten. Ze kunnen niet inburgeren hoe graag ze ook zouden willen en krijgen geen BSN nummer. Elke dag kijken ze bij de infobalie van hun azc of hun interview door de IND gepland staat, maar elke dag blijkt deze routine tevergeefs. Nog erger is hun onveiligheid in hun azc als ook daarbuiten waar ze tot in het centrum van hun gemeente waar ze gehuisvest zijn, opgejaagd werden door groepen van jongeren op fietsen die het kennelijk op lhbti-asielzoekers gemunt hebben. 

Hongerstaking

Het COA adviseerde hun vervolgens geen hongerstaking als middel in te zetten, maar ’fun’ te hebben in hun azc. In een online video of facebook geeft Alena samen met haar vriendin Celestine aan waarom Alena ondanks haar broze gezondheid, toch in hongerstaking gaat. Deze week volgt nogmaals een brief door LGBT Asylum Support aan premier Mark Rutte met nogmaals de vraag met dit koppel als voorbeeld, waar de menselijke maat is. Zeker voor kwetsbare lhbti-asielzoekers die trauma op trauma ervaren terwijl ze nog steeds op de vlucht zijn, onzeker van hun verblijfsstatus in Nederland. 

Door middel van het verhaal van Alena en Celestine wil LGBT Asylum Support aandacht vragen voor deze groep asielzoekers. Sandro Kortekaas: “Wij behartigen als stichting zo’n zevenhonderd personen die in Nederland asiel hebben aangevraagd. Sommige vluchtelingen in Ter Apel zijn na twee jaar nog niet gehoord. We willen hiermee ook aandacht vragen voor het personeel van het COA die op dit ogenblik onder grote druk moet werken.”

De redactie benaderde drie verschillende woordvoerders van het COA maar die waren dinsdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 2 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 3 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 4 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 5 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 6 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 21 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 21 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 21 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen 22 uur geleden
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen 27 mrt, 13:15
Leuke uitjes tijdens Pasen.
Eieren zoeken, codes kraken en lekker fietsen tijdens Pasen Algemeen 27 mrt, 13:00
Color guard Nova/De Marko's vijfde op Finals
Color guards Nova/De Marko's vijfde op Finals Algemeen 27 mrt, 12:00
De provincie wil het gebruik van bestrijdingsmiddelen afbouwen.
Subsidie om te experimententeren met afbouw gewasbeschermingsmiddelen Algemeen 27 mrt, 11:00