Aangespoeld speelgoed van de MSC Zoe.
Aangespoeld speelgoed van de MSC Zoe. Foto: Stichting De Noordzee

1.759 kilo afval en MSC Zoe-troep opgeruimd van Waddeneilanden

Algemeen

Maandag was de laatste etappe op de Waddeneilanden van de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. 319 vrijwilligers hebben de afgelopen acht dagen opgeruimd op de Noordzeestranden van Schiermonnikoog, Ameland, Terschelling, Vlieland en Texel. In totaal is er 1.759 kilo afval opgeruimd en 2.009 peuken. Vorig jaar was dat 2.062 kilo en 2.593 peuken.

Deze zomer ruimt Stichting De Noordzee voor de negende keer de hele Noordzeekust op. Van visnetten tot drankverpakkingen en van MSC Zoe troep tot sigarettenpeuken: de vrijwilligers ruimen al het afval dat ze tegenkomen op. Op de Waddeneilanden vonden we in acht dagen 1.759 kilo afval. Een bijzondere vondst was dit jaar een appelsapverpakking uit 1983, bijna 40 jaar oud, waaruit maar weer eens blijkt dat plastic afval simpelweg niet vergaat.

Het strand is geen asbak
Net als tijdens de vorige editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour werden alle peuken apart gehouden en geteld. Stichting De Noordzee wil hiermee extra aandacht vragen voor deze vorm van vervuiling op het strand. Sigarettenpeuken zijn het meest gevonden afval op populaire stranden en enorm schadelijk voor het milieu en de natuur. “Peuken bestaan voor 95% uit plastic en zitten vol giftige stoffen, daardoor kan één peuk tot maar liefst duizend liter water vervuilen,” aldus strandafvalexpert Marijke Boonstra van Stichting De Noordzee.
Op de Waddeneilanden werden in totaal 2.009 peuken gevonden. Volgens Boonstra is elke peuk op het strand er een te veel; “Voor een schone en gezonde Noordzee hebben we peukenvrije stranden nodig. Daarom is het belangrijk dat kustgemeentes met maatregelen komen om peukenafval tegen te gaan.” De stichting lanceerde onlangs een petitie met een oproep voor peukenvrije stranden.

Afval van de MSC Zoe

Drieënhalf jaar na de containerramp met MSC Zoe rapen vrijwilligers van Stichting De Noordzee nog steeds troep van de 342 containers die op 2 januari 2019 boven de Waddeneilanden overboord sloegen. Boonstra: “Het is ondertussen zomer 2022 en nog steeds vinden we op de verschillende eilanden afval afkomstig van de MSC Zoe. Op Schiermonnikoog troffen we bijvoorbeeld een speelgoed pony, koelkast-eierbakjes aan en vele plastic korrels. Dit toont maar weer eens dat hoe belangrijk het is dat er maatregelen worden genomen om containerverlies in de toekomst te voorkomen.”

Gevolgen van de vogelgroep zijn zichtbaar

Behalve afval werden er ook veel dode vogels gevonden op het strand en in de duinen. De vogelgriep maakt ook op zee veel slachtoffers. Sebastiaan Verkade, projectleider van de Beach Cleanup Tour licht toe: “Het is een heel naar gezicht. Het is belangrijk om afstand te houden van de dode en zieke vogels om de vogelgriep niet verder te verspreiden. We staan deze Tour ook stil bij het belang van bescherming en biodiversiteit van de Noordzeenatuur, en dit laat zien hoe belangrijk het is om zorg te dragen voor een weerbaar en veerkrachtig ecosysteem.”

De héle Noordzeekust wordt opgeruimd

Naast de Waddeneilanden, wordt ook de rest van de Noordzeekust schoongemaakt. Op 15 augustus maakt Stichting De Noordzee de eindresultaten bekend in Zandvoort. Wie mee wil doen kan zich nog aanmelden via http://www.beachcleanuptour.nl/. Tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour wil Stichting De Noordzee ook de schoonheid en biodiversiteit van de Noordzeenatuur laten zien. Naast de opruimactie zijn op er op diverse locaties gratis activiteiten waar mensen ook zonder zich aan te melden aan mee kunnen doen.

Afbeelding
Nieuwe vrachtwagen voor RDC Friesland Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Eerste Oerbosk fan de Takomst in Twijzelerheide Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Maak met Trendkeukens de keuken het gezellige middelpunt van je huis Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Voormalig wereldkampioen kickboksen Robin Ciric is te zien in House of Glory Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Bij jubilerend ESS Woman in Burgum is het de hele week modefeest Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Maartenskerkconcert met de bekende blokfluitist Erik Bosgraaf Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Pjutte- opfang 'De Springplank' Earnewâld ferlinget it sertifikaat foar twatalich wurkjen Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Orgelconcert en expositie 'De Schepping' Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
(video) Silent Waters van Friese filmmaker Brent Bosker wint award Nederlands Filmfestival Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Adri de Boer zingt Stef Bos in het Fries Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Friese muziekverenigingen samen 225 jaar Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Europese wedstrijd voor jeugdtriathleten AV Impala Algemeen gisteren
Afbeelding
Broekster Boys zeer effectief tegen d' Olde Veste: 5-1 Algemeen 25 sep., 15:00