Natuurliefhebber Theo Wijbenga is opgelucht dat het mysterie van de vermiste zwanen opgelost is. De verdwenen knobbelzwanen blijken zes prachtige jongen uitgebroed te hebben.
Natuurliefhebber Theo Wijbenga is opgelucht dat het mysterie van de vermiste zwanen opgelost is. De verdwenen knobbelzwanen blijken zes prachtige jongen uitgebroed te hebben. Foto: Actief Media / Inzet zwanen Fam. Schols

Mysterie van verdwenen zwanen opgelost

Algemeen

Het is inmiddels twee maand geleden, maar toch hield het Theo Wijbenga uit Burgum nog regelmatig bezig. Hij kon het niet uit zijn hoofd zetten dat het zwanenpaar op het hoekje van de Nijstedserfeart en de Grinzer Feart er plotseling niet meer was. Aan de rand van het Soestpolder broedde al een aantal jaar op een vaste plek een zwanenpaar.


Bijna dagelijks maakt de Burgumer hier een wandeling door het waterrijke gebied. Al jaar en dag geniet hij van de natuur, de planten en de vogels die zich hier bevinden. Het is voor hem een stukje ontspanning in zijn dagelijks drukke leven. Toen hij begin juni weer zijn vertrouwde rondje wandelde viel het hem onmiddellijk op dat de zwanen waren verdwenen en het nest compleet leeg was. “Ik schrok ervan. Gewoon van de ene op de andere dag waren ze er niet meer. Ik kan me ook niet voorstellen dat een marter of een vos hier bezig is geweest, dan had ik sporen van een gevecht of veren gezien. In een eerder jaar had het koppel zeven jongen voortgebracht, daar genoot ik echt van. Regelmatig stonden er wandelaars stil om van dit prachtige tafereel te genieten. Het lijkt me ook onwaarschijnlijk dat niemand in ons dorp dit heeft opgemerkt”.

Mysterie Opgelost

Voor zover bekend is er van de vermissing tot op heden geen melding geweest. ”Wij zijn afgelopen maanden niet over dit zwanennest gebeld”, laat Ids Holwerda van de Vogelwacht Bergum weten. “Het is ons wel bekend dat op deze locatie een nest zit en dat er vorig jaar nog jonge zwanen waren. Als er een predator had toegeslagen dan zouden er sporen zichtbaar moeten zijn want zwanen zullen zich altijd fanatiek verdedigen tegen rovers.”  

Uit onverwachte hoek kwam echter de oplossing van het mysterie, toen de fotograaf van Actief Media aanvullende dronebeelden op de locatie maakte. Toevallige voorbijgangers Peter en Wilma Schols weten te melden dat er dit jaar een nest met zes jongen is uitgebroed en als bewijs tonen ze foto’s. “Ze zijn wel een tijdje verdwenen maar later hebben we ze weer gezien. Het gaat dus goed met de zwanen”. Theo Wijbenga is enorm opgelucht dat het goed met de familie knobbelzwanen gaat. “Dat is een pak van mijn hart.”

Wet natuurbescherming

Wie in het algemeen een vermoeden heeft van misstanden in de Friese natuur kan dit melden via de provinsje Fryslân wnb@fryslan.frl en dan gaat de FUMO uit Grou hier onderzoek naar doen.

Afbeelding
Feest! Heropening Pearle Opticiens Burgum Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Noardeast-Fryslân vraagt weer subsidie woningbouw Prins-locatie Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Swalkstiennen permanent te zien bij Observeum in Burgum Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Botanische tulp is bloembol van het jaar Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Enerzjyke Meitinkers van start! Algemeen 23 sep, 19:30
Afbeelding
Startsein voor Friese campagne ‘modder op de weg’ Algemeen 23 sep, 17:00
Afbeelding
Geldfit.nl nu ook beschikbaar in Noardeast-Fryslân Algemeen 23 sep, 16:08
Afbeelding
Nieuwe verbinding naar Ameland? Dertien alternatieven Algemeen 23 sep, 14:44
Afbeelding
Omgevallen transformator blijft nog weken liggen Algemeen 23 sep, 13:13
Afbeelding
Historische filmdag in Fries Landbouwmuseum op 1 oktober Algemeen 23 sep, 12:23
Afbeelding
Soad belangstelling foar Nij Talint Orkest Tytsjerksteradiel Algemeen 23 sep, 12:23
Afbeelding
Dantumadiel en Noardeast-Fryslân genomineerd voor ‘gouden prokkel’ Algemeen 22 sep, 17:27
Afbeelding
Doch mar mei ‘Priuwerij’ in Húskeamer Wergea Algemeen 22 sep, 16:09