Natuurliefhebber Theo Wijbenga is opgelucht dat het mysterie van de vermiste zwanen opgelost is. De verdwenen knobbelzwanen blijken zes prachtige jongen uitgebroed te hebben.
Natuurliefhebber Theo Wijbenga is opgelucht dat het mysterie van de vermiste zwanen opgelost is. De verdwenen knobbelzwanen blijken zes prachtige jongen uitgebroed te hebben. Foto: Actief Media / Inzet zwanen Fam. Schols

Mysterie van verdwenen zwanen opgelost

Algemeen

Het is inmiddels twee maand geleden, maar toch hield het Theo Wijbenga uit Burgum nog regelmatig bezig. Hij kon het niet uit zijn hoofd zetten dat het zwanenpaar op het hoekje van de Nijstedserfeart en de Grinzer Feart er plotseling niet meer was. Aan de rand van het Soestpolder broedde al een aantal jaar op een vaste plek een zwanenpaar.


Bijna dagelijks maakt de Burgumer hier een wandeling door het waterrijke gebied. Al jaar en dag geniet hij van de natuur, de planten en de vogels die zich hier bevinden. Het is voor hem een stukje ontspanning in zijn dagelijks drukke leven. Toen hij begin juni weer zijn vertrouwde rondje wandelde viel het hem onmiddellijk op dat de zwanen waren verdwenen en het nest compleet leeg was. “Ik schrok ervan. Gewoon van de ene op de andere dag waren ze er niet meer. Ik kan me ook niet voorstellen dat een marter of een vos hier bezig is geweest, dan had ik sporen van een gevecht of veren gezien. In een eerder jaar had het koppel zeven jongen voortgebracht, daar genoot ik echt van. Regelmatig stonden er wandelaars stil om van dit prachtige tafereel te genieten. Het lijkt me ook onwaarschijnlijk dat niemand in ons dorp dit heeft opgemerkt”.

Mysterie Opgelost

Voor zover bekend is er van de vermissing tot op heden geen melding geweest. ”Wij zijn afgelopen maanden niet over dit zwanennest gebeld”, laat Ids Holwerda van de Vogelwacht Bergum weten. “Het is ons wel bekend dat op deze locatie een nest zit en dat er vorig jaar nog jonge zwanen waren. Als er een predator had toegeslagen dan zouden er sporen zichtbaar moeten zijn want zwanen zullen zich altijd fanatiek verdedigen tegen rovers.”  

Uit onverwachte hoek kwam echter de oplossing van het mysterie, toen de fotograaf van Actief Media aanvullende dronebeelden op de locatie maakte. Toevallige voorbijgangers Peter en Wilma Schols weten te melden dat er dit jaar een nest met zes jongen is uitgebroed en als bewijs tonen ze foto’s. “Ze zijn wel een tijdje verdwenen maar later hebben we ze weer gezien. Het gaat dus goed met de zwanen”. Theo Wijbenga is enorm opgelucht dat het goed met de familie knobbelzwanen gaat. “Dat is een pak van mijn hart.”

Wet natuurbescherming

Wie in het algemeen een vermoeden heeft van misstanden in de Friese natuur kan dit melden via de provinsje Fryslân wnb@fryslan.frl en dan gaat de FUMO uit Grou hier onderzoek naar doen.

Actueel

Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman.
(video) Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman Algemeen 11 uur geleden
So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen 11 uur geleden
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 13 uur geleden
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 15 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 16 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 17 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 18 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 18 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 19 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 20 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21