De geplande werkzaamheden langs Kûkhernsterfeart.
De geplande werkzaamheden langs Kûkhernsterfeart. Foto: ingezonden

Inrichting natuurvriendelijke oever langs Kûkhernsterfeart

Algemeen

Wetterskip Fryslân begon half augustus 2021 met de aanleg van natuurvriendelijke oevers langs De Lits. De komende periode na de bouwvak is een klein gebied langs de Kûkhernsterfeart aan de beurt. Het werk wordt in samenwerking met Staatsbosbeheer, die een deel van de oevers in eigendom heeft, uitgevoerd. 

Natuurvriendelijke oevers 
Wetterskip Fryslân startte in september 2020 met de aanleg van natuurvriendelijke oevers (in totaal ruim 15 kilometer) langs tien vaarten in Fryslân, waaronder de Kûkhernsterfeart en De Lits. De totale kosten voor het project aanleg KRW-oevers boezemkanalen bedragen 3,2 miljoen euro. Het project wordt gefinancierd door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (POP3), Provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân.

De aan te leggen natuurvriendelijke oevers bevinden zich langs de westzijde van Kûkhernsterfeart net ten noorden van de provinciale weg N355 bij Kuikhorne. De projectlocatie bevindt zich in de gemeente Tytsjerksteradiel.

Natuurdoelen in de ecologische verbindingszone
De oeverzones vormen een belangrijke schakel en verbinding voor de robuuste kern van het Natuurnetwerk Nederland. Die is belangrijk voor het herstel van natuur en kwetsbare soorten, zoals de otter. Ook is er nog een belangrijke opgave om de natuur rond de Burgumer Mar in te richten. Ook kunnen dit soort werkzaamheden in de toekomst een schakel vormen bij de mogelijke inrichtingen van het programma Natuer mei de Mienskip rondom het Swartfean.

Staatsbosbeheer streeft ernaar om samen met andere partijen, zoals Wetterskip Fryslân, de natuur te versterken. De maatregelen voor de Kaderrichtlijn Water sluiten daarbij aan. Staatsbosbeheer is blij dat door onder andere zulke ingrepen het water langer vastgehouden kan worden. “Door deze ingrepen hopen we een slag te kunnen maken in het verbeteren van de waterkwaliteit, en een verbeterde waterberging. Ook zijn de nieuwe natuurvriendelijke oevers een geschikt paaigebied voor vissen en een goed opgroeigebied voor insecten zoals libellen.”

Werkzaamheden bij de Kûkhernsterfeart
De werkzaamheden worden uitgevoerd onder leiding van het Wetterskip Fryslân. Het project voorziet in de aanleg van natuurvriendelijke oevers door het verwijderen van een dam en het aanbrengen van een palenrij ter plaatse van een perceel aan de Kûkhernsterfeart nabij Kuikhorne/ Zwartkruis. Er wordt een bestaand boezemlandje afgegraven tot -0,40 meter NAP. Hierdoor ontstaat er lokaal enigszins meer ruimte voor waterberging bij hogere boezempeilen. De nieuw aan te leggen natuurvriendelijke oever sluit aan op de bestaande natuurvriendelijke oever aan de westzijde.

Het project wordt uitgevoerd van 1 juli tot en met 31 december 2022. De werkzaamheden vinden plaats tussen 07.00 en 18.00 uur op werkdagen. Het werkterrein, buiten het af te plaggen perceel, wordt na afloop hersteld en/of ingezaaid. Het vrijkomende materiaal bij de aanleg van de natuurvriendelijke oever wordt verwerkt in het terrein van Staatsbosbeheer nabij het Stoppelsoal.

Werk vanaf het water en de wal 
Bij het zuidelijke traject van de Kûkerhernsterfeart aan de Rijksstraatweg graaft een kraan vanaf de wal de oever uit. De vrijkomende grond wordt afgevoerd. Na de aanleg begroeien de oevers weer op natuurlijke wijze.

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 14 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 14 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 15 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 15 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 16 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 16 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 17 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 18 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 19 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 20 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 21 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 22 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34