Beroepen in de beveiliging bieden goede kansen op werk.
Beroepen in de beveiliging bieden goede kansen op werk. Foto: ingezonden

Kansen voor beveiligers in Fryslân

Algemeen

In de provincie Fryslân daalt het aantal WW-uitkeringen in juni verder. In vrijwel alle beroepsgroepen neemt het aantal WW-uitkeringen af. Ook voor werkzoekenden in beveiligingsberoepen zijn de kansen goed.

Minder WW-uitkeringen in juni
Eind juni telde Fryslân 5.933 WW-uitkeringen. Dat is 1,7 procent van de Friese beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Fryslân nam in juni af met 330 uitkeringen (-5,3 procent) ten opzichte van vorige maand. Vanuit vrijwel alle sectoren daalde de WW. Vooral onder WW’ers uit de uitzendbranche nam het aantal uitkeringen af. Met name de WW-uitkeringen aan technisch personeel en transportpersoneel verminderden. Eind juni 2022 was het aantal WW-uitkeringen in de provincie ruim lager dan een jaar eerder (-29,9 procent).

Beroepen in de beveiliging bieden goede kansen op werk
De afgelopen twee jaar was er door lockdowns, reisbeperkingen en afgelaste concerten en evenementen plots veel minder werk voor beveiligers. Vanaf het tweede kwartaal van 2021 herstelde de branche zich. Het aantal vacatures groeide en kwam in de zomermaanden van 2021 al uit boven het niveau van vóór corona. Hoewel het in Fryslân niet om grote aantallen gaat, zijn de kansen voor werkzoekenden in beveiligingsberoepen goed. In bijna alle openstaande vacatures worden objectbeveiligers gevraagd. Voor werkzoekenden zijn er dan ook goede kansen om een baan in de beveiliging te vinden op mbo-niveau.

Volgens UWV staan er nu veel vacatures open voor objectbeveiligers, toezichthouders/boa’s, verkeersregelaars en hoofdbeveiligers. De UWV-publicatie Personeelstekorten in beveiligingsberoepen geeft meer informatie over de arbeidsmarkt in beveiligingsberoepen. 

Afname WW in Nederland
Eind juni telde Nederland 160.699 WW-uitkeringen. Dat is 1,7 procent van de beroepsbevolking. Vorige maand waren er 164.757 WW-uitkeringen in Nederland. Landelijk nam het aantal WW-uitkeringen daarmee af met 4.058 uitkeringen ten opzichte van vorige maand (-2,5 procent). Een jaar eerder telde Nederland 238.309 WW-uitkeringen. Daarmee daalde de WW in Nederland op jaarbasis met 77.610 uitkeringen, bijna een derde van het bestand (-32,6 procent). De forse daling van de WW op jaarbasis is in alle provincies zichtbaar.

Regionale verschillen
In juni nam de WW af in alle drie de noordelijke provincies. Ook ten opzichte van vorig jaar was overal in het Noorden een afname van het aantal WW-uitkeringen te zien.

UWV verstrekte eind juni in de provincie Groningen 5.341 WW-uitkeringen; 2,4 procent minder dan vorige maand. In Groningen was het aantal WW-uitkeringen eind juni 27,6 procent lager dan vorig jaar. Het aantal WW-uitkeringen in de provincie Drenthe nam in juni met 5,4 procent af tot 4.442. Ten opzichte van vorig jaar is er in de provincie Drenthe sprake van een daling van 29,3 procent.

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 16 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 17 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 18 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 20 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 21 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 22 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30