Bij voldoende toezicht en handhaving hoeven recreatie en natuur in de Groote Wielen elkaar niet te bijten, volgens het ontwerp-natuurbeheerplan.
Bij voldoende toezicht en handhaving hoeven recreatie en natuur in de Groote Wielen elkaar niet te bijten, volgens het ontwerp-natuurbeheerplan. Foto: Actief Media

“Meer peildynamiek nodig in de Groote Wielen”

Algemeen

Het Natuurbeheerplan voor de Groote Wielen heeft de afgelopen jaren bijgedragen aan de biodiversiteit, maar het kan nog beter. Dat vereist vooral meer variatie in het oppervlaktewaterpeil.

Dat schrijft de provincie Fryslân in het nieuwe (tweede) ontwerp-natuurbeheerplan voor de Groote Wielen, het natuurgebied ten noordoosten van Leeuwarden, dat deels ook in de gemeente Tytsjerksteradiel ligt. Het ontwerpplan ligt momenteel ‘ter inzage’ en men kan er op reageren tot en met 5 augustus 2022.

‘Tien doelsoorten’

De uitvoering van het natuurbeheerplan moet ten goede komen aan zeven vogelsoorten: kemphaan, porseleinhoen, rietzanger, kolgans, brandgans, smient en grutto. Ook de meervleermuis, de bittervoorn en de noordse woelmuis moeten kunnen profiteren van het natuurbeheer.

“De opgave voor de noordse woelmuis en de kemphaan is ervoor te zorgen dat het leefgebied in kwaliteit en in omvang toeneemt binnen het Natura 2000-gebied.”

Nog drie soorten

“Naast deze tien soorten is er een ontwerp-aanwijzing voor de kleine modderkruiper en rivierdonderpad. Deze is nog niet definitief door het ministerie van LNV vastgesteld. Ook een aanwijzing voor de otter als doelsoort wordt in de komende periode verwacht. Als deze natuurdoelen zijn vastgesteld wordt onderzocht wat de kwaliteit van hun leefgebied is en hoe die verbeterd kan worden.”

Drie ‘kernopgaven’

In het natuurbeheerplan worden drie ‘kernopgaven’ vermeld:

(1) Zorgen voor voldoende plas-drassituaties voor de noordse woelmuis, de smient en de broedvogels zoals het porseleinhoen en de kemphaan.

(2) Herstellen van grote oppervlakten/brede zones overjarig riet, inclusief waterriet, door het herstel van de natuurlijke peildynamiek en het tegengaan van de verdroging voor de rietmoerasvogels zoals de roerdomp en voor de noordse woelmuis.

(3) Zorgen voor voldoende rui- en rustplaatsen voor watervogels zoals ganzen: dit is inmiddels op orde, meldt de provincie Fryslân.

Waterpeil: meer variatie

Voor de tweede kernopgave blijft de waterhuishouding een knelpunt. Het grootste knelpunt vormt de beperkte peilvariatie in de boezem. Een vast peil heeft tot gevolg dat de oevervegetatie niet goed tot ontwikkeling kan komen. Er zal de komende periode worden geëxperimenteerd met een iets meer fluctuerend boezempeil. 

Dit houdt in dat gedurende enkele aangesloten weken in de winter-voorjaarsperiode de gemiddelde boezemwaterstand tot maximaal 0,38 meter onder NAP mag worden opgezet. Daarnaast kan in de zomer de gemiddelde boezemwaterstand gedurende enkele weken uitzakken tot 0,57 meter onder NAP. Beide scenario’s worden alleen ingezet als het kan, dus niet in tijden van extreme regenval of droogte. 

Plaggen en maaien

“Deze fluctuatie is beperkt, maar met maatregelen om verdroogde rietlanden te plaggen en te maaien, wellicht voldoende om een betere uitgangssituatie te krijgen voor het herstellen van overjarige rietvegetaties”, verwacht de provincie Fryslân. “Ook liggen er kansen van rietmoeras in polders waar het waterpeil optimaal kan worden ingesteld, zoals polder Wielsicht en de Ryptsjerksterpolder.”

Afkalving oevers

Een tweede knelpunt dat nog niet is opgelost is de afkalving van oevers. De Groote Wielen kent met zijn plassen en brede vaarten relatief veel golfslag. De heersende windrichting (zuidwest-noordwest) veroorzaakt door de golfwerking aan de oostzijde dikwijls natuurlijke afslag. Dit is nog niet opgelost.

“De steile waterkanten bieden weinig mogelijkheden voor oeverbegroeiing. Aan de westoevers van de meren bevindt zich rustiger water; hier kan de oever- en watervegetatie zich beter ontwikkelen. Dit blijft een aandachtspunt, ook in het kader van de KRW (Europese Kaderrichtlijn Water) en de recreatievaart.”

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 11 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 12 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 14 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 15 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 15 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 16 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 17 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21