Gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder (midden) neemt de brochure 'De groenste haven van Noord-Nederland' in ontvangst van de wethouders Maria le Roy en Robin Hartogh Heys van Smallingerland.
Gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder (midden) neemt de brochure 'De groenste haven van Noord-Nederland' in ontvangst van de wethouders Maria le Roy en Robin Hartogh Heys van Smallingerland. Foto: Ingezonden

College Smallingerland blijft strijden voor nieuwe vaarweg

Algemeen

Het college van b. en w. van Smallingerland blijft zich inzetten voor een nieuwe vaarweg - door de Hege Warren - naar Drachten. Die  dient dan voldoende breed en diep te zijn voor schepen tot 110 meter lang, oftewel klasse Va, die ook zijn toegestaan op het Prinses Margrietkanaal.

De huidige vaarweg naar Drachten, tussen het Krúswetter bij Warten en Drachten dwars door natuurgebied De Alde Feanen, voldoet niet aan die eisen. Gedeputeerde Staten van Fryslân willen echter noch verbreding en verdieping van de bestaande vaarweg, noch aanleg van een nieuwe vaarweg naar Drachten.

Toekomst

Daar verzetten in het bijzonder de wethouders Maria le Roy en Robin Hartogh Heys van de Lier, die ook in het nieuwe college van Smallingerland wethouder worden, zich tegen. Ze vinden dat Gedeputeerde Staten van Fryslân in het besluit tegen een nieuwe vaarweg onvoldoende rekening houden met toekomstige ontwikkelingen richting een ‘circulaire’ of ‘groene’ economie.

Aanpassen haven

Ze hebben daarom woensdag 6 juli 2022 de brochure ‘De groenste haven van Noord-Nederland’ aan gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder overhandigd. In die brochure staat dat een vrachtschip gemiddeld ongeveer 8,5 maal minder CO2 per ton vracht uitstoot dan een vrachtwagen. Omdat de rederijen bovendien werken aan ‘vergroening’, wordt vervoer over water van nog groter belang, aldus b. en w. van Smallingerland. De gemeente werkt daarom ook aan een plan om de industriehaven van Drachten aan te passen aan de eisen van klasse V-schepen (dieper water en met steviger kaden dan in de huidige situatie).

Kosten en natuur

Gedeputeerde Staten vinden de financiële kosten te hoog en vooral het verlies aan natuurgebied te groot, als wordt gekozen voor een nieuwe vaarweg door de Hege Warren. Volgens b. en w. is door het omvormen van de Hege Warren naar natuur - ook met een nieuw kanaal er doorheen - toch sprake van uitbreiding van natuurgebied.

Zoals het nu staat, nemen Provinciale Staten van Fryslân in september 2022 een besluit over het wel of niet doorzetten van een nieuwe vaarweg door de Hege Warren. Of er dan een einde komt aan een discussie die al enkele tientallen jaren duurt, is overigens zeer de vraag.

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 6 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 7 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 9 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 10 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 10 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 11 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 12 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21