Het skûtsjesilen in 2018.
Het skûtsjesilen in 2018. Foto: Actief Media

Schippers en bemanningen maken zich op voor het SKS-kampioenschap skûtsjesilen 2022

Algemeen

Het SKS-kampioenschap skûtsjesilen start op 30 juli weer traditiegetrouw op de Pikmar bij Grou. Op 12 augustus is de slotwedstrijd op de Snitser Mar en is bekend welke schipper zich kampioen van 2022 mag noemen. De felbegeerde hoofdprijs, het Sulveren Skûtsje, is sinds 2017 in bezit van schipper Douwe Azn. Visser van Grou.

De veertien schippers en bemanningen zijn al geruime tijd volop aan het trainen. Zodra de vorst is verdwenen, gaan ze de Friese meren op om zich voor te bereiden op het kampioenschap. Ze zien er dit jaar extra naar uit om het tegen elkaar op te nemen. Er zijn in het voorseizoen diverse door de SKS georganiseerde wedstrijden gehouden. De laatste van die reeks was de (twee jaar uitgestelde) jubileumwedstrijd op zaterdag 2 juli op de Langwarder Wielen bij Langweer. De winnaar van de Jubileumbokaal werd schipper Rinus de Jong van Joure.

Formule 2020
Het kampioenschap kon twee jaar achtereen niet worden gezeild vanwege de coronamaatregelen. In de tussentijd hebben de schippers en eigenaren niet stilgezeten. Er is van de gelegenheid gebruik gemaakt om onder meer groot onderhoud aan de skûtsjes te plegen en er zijn aanpassingen gedaan. De skûtsjes zeilen dit jaar voor het eerst onder de Formule 2020 die twee jaar geleden is aangenomen. Deze nieuwe zeilformule heeft als doel om de skûtsjes gelijkwaardigheid te bieden bij het zeilen van wedstrijden.

Vuurdoop
Voor schippers Harmen Brouwer (Langweer) en Klaas van der Meulen (Woudsend) is deelname aan het kampioenschap hun vuurdoop. De andere schippers die dit jaar aan de competitie meedoen zijn: Douwe Azn. Visser (Grou), Albert Jzn. Visser (Lemmer), Gerhard Pietersma (Earnewâld), Auke de Groot (Stavoren), Jeroen Pietersma (Drachten), Klaas Westerdijk (d’ Halve Maen), Sytze Brouwer (Heerenveen), Willem Zwaga (Leeuwarden), Rinus de Jong (Joure), Pieter Ezn. Meeter (Akkrum), Johannes Hzn. Meeter (Huizum) en Jappie Dzn. Visser (Sneek).

Dit jaar wordt een oude traditie in ere hersteld: de oranje wimpel. De leider in het klassement mag deze aan de opsteker voeren. Zo is van veraf te zien wie de lijst aanvoert.

Fans en liefhebbers
Het SKS-kampioenschap skûtsjesilen brengt jaarlijks duizenden fans van de skûtsjes en liefhebbers van de oude platbodems op de been. Het skûtsjesilen is op de wal goed te volgen in de plaatsen waar wordt gezeild. Het publiek wordt ontvangen door de lokale wedstrijdcommissies die aan de SKS zijn verbonden. De wedstrijdcommissies verzorgen na afloop ook de prijsuitreiking. De feesten in de plaatsen waar de skûtsjevloot aanmeert, worden verzorgd door de lokale horeca en verenigingen.

Ook vanaf het water is de wedstrijd te volgen. Toeschouwers die met een eigen boot komen, kunnen rond het wedstrijdveld achter de rode boeien ankeren. Stewards zullen, indien noodzakelijk, publiek daarvoor aanwijzingen geven. De mensen die met een eigen schip naar het skûtsjesilen komen, kunnen de vereniging steunen door de SKS-wimpel (12,50 euro) te kopen.

Media
Alle elf wedstrijden zijn live te volgen op radio, televisie en online bij de mediapartners. Omrop Fryslân doet dagelijks live-verslag vanaf het water en zendt het skûtsjesilen uit op radio (92.2 FM), televisie en via een livestream. Omroep MAX volgt eveneens veertien dagen lang het skûtsjesilen en brengt dagelijks op NPO 1 om 17.30 uur het Skûtsje Journaal. In dit 25 minuten durende programma wordt onder meer verslag gedaan van de wedstrijd. Ook zijn er reportages uit de vloot en uit de plaatsen waar wordt gezeild.

De wedstrijd is ook van start tot finish online te volgen via ‘track & trace’. Hiervoor kunnen kijkers zich abonneren op het YouTube-kanaal. Het mediateam van de SKS maakt filmpjes, foto’s en verslagen die worden gepubliceerd op Facebook, Twitter en Instagram en in de Skûtsje App.

SKS wedstrijdschema 2022

Zaterdag 30 juli - Grou
Maandag 1 augustus - De Veenhoop
Dinsdag 2 augustus - Earnewâld
Woensdag 3 augustus - Terherne
Donderdag 4 augustus - Langweer
Vrijdag 5 augustus - Elahuizen
Zaterdag 6 augustus - Stavoren
Maandag 8 augustus - Woudsend
Woensdag 10 augustus - Lemmer
Donderdag 11 augustus - Lemmer
Vrijdag 12 augustus - Sneek

Alle wedstrijden beginnen om 14.00 uur.

Zie voor meer informatie: www.skutsjesilen.nl.

Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 19 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 20 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 20 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 20 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 20 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 21 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 21 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 22 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 22 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 23 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen gisteren
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 28 mrt, 11:03
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 28 mrt, 10:00