BVNL-raadslid Nynke Koopmans: "Stiktofbeleid rijk en provincie catastrofaal"
BVNL-raadslid Nynke Koopmans: "Stiktofbeleid rijk en provincie catastrofaal" Foto: Ingezonden

CDA en BVNL botsen in raad ‘Burgum’ over stikstof

Algemeen

De één verwijt de ander onkunde en de ander beschuldigt de één het plegen van huisvredebreuk. Ziedaar een stevige botsing tussen raadslid Nynke Koopmans (BVNL) en CDA-er Gert van der Meijden in de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel, donderdagavond 30 juni 2022.

Aanleiding was het indienen van twee moties ‘vreemd’ (over een onderwerp dat niet op de agenda staat) over het stikstofbeleid van het kabinet Rutte IV en de provincie Fryslân. Koopmans diende een motie in, waarin zowel het beleid van het rijk als van de provincie Fryslân worden afgewezen als ‘catastrofaal’, vanwege de beoogde vermindering van de stikstofuitstoot van 25 procent.

CDA-er Gert van der Meijden diende een motie in waarin ‘onteigening’ wordt afgewezen en steun wordt uitgesproken voor de Friese aanpak. Nadat Koopmans had gezegd dat het niet toe komt aan onteigening door de overheid, omdat de banken al sneller - met dit beleid - de financiële kranen zullen dichtdraaien voor de boeren, zei Van der Meijden dat hij onvoldoende kennis van zaken had om dat te kunnen beoordelen.

“Ik ben er klaar mee!”

Daarop verweet Koopmans hem onkunde over het onderwerp, wat Van der Meijden (ook) kwaad maakte: “Ik ben er klaar mee om in het openbaar als onbenulig weggezet te worden, door een fractievoorzitter die een misdrijf heeft gepleegd in de vorm van huisvredebreuk!”

Hij verwees naar een besloten bijeenkomst van het CDA in De Pleats in Burgum, vorige week maandag, waar Koopmans (met diverse boeren; Koopmans is zelf ook boerin) ongevraagd naar binnen was gelopen. Zij reageerde in de raadsvergadering meteen: “Of jo belje no de plysje en dogge oangifte, dat ik ‘huisvredebreuk’ plege haw, of jo nimme dit werom!”

Voorzitter grijpt in

Burgemeester Jeroen Gebben greep als raadsvoorzitter in: hij vroeg de beide raadsleden mee te lopen naar een plek buiten de raadszaal, om te proberen dit uitgepraat te krijen. Na een minuut of drie, vier keerden alledrie terug. “Wy binne it net iens wurden”, zei Koopmans.

Haar motie tegen het stikstofbeleid van provincie en rijk werd verworpen met vier stemmen voor (BVNL + Dineke Wagenaar van de VVD) en de (overige) vijftien stemmen tegen. De motie van Van der Meijden, om ook de overige sectoren in het stikstofbeleid mee te nemen, kreeg wel een meerderheid: elf voor, acht tegen. 

Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 14 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 16 uur geleden
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 17 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30