Ondernemers uit Drachten en 't gemeentebestuur van Smallingerland beloofden samen 15 miljoen euro voor een nieuwe vaarweg naar Drachten, oktober 2019.
Ondernemers uit Drachten en 't gemeentebestuur van Smallingerland beloofden samen 15 miljoen euro voor een nieuwe vaarweg naar Drachten, oktober 2019. Foto: Actief Media

Fokkens: “Geen vaarweg door de Hegewarren naar Drachten”

Algemeen

De provincie Fryslân werkt niet mee aan een nieuwe vaarweg door de Hegewarren naar Drachten. Dit heeft gedeputeerde Avine Fokkens (VVD) maandag 27 juni meegedeeld aan betrokken, zoals wethouder Maria le Roy van Smallingerland. Die heeft “verbijsterd en teleurgesteld” gereageerd, meldt de Leeuwarder Courant van dinsdag 28 juni 2022.

Er is “op dit moment” onvoldoende “nut en noodzaak” volgens de gedeputeerde, om een geheel nieuwe vaarweg aan te leggen. De voordelen wegen niet op tegen de nadelen op het gebied van veiligheid.

Le Roy: “Ontzettend jammer”

Wethouder Le Roy stelt dat het economisch belang van bereikbaarheid van Drachten over water groot economisch belang is. Volgens haar moest het tracé nog nader worden uitgewerkt en waren er daarom nog mogelijkheden om zowel het belang van de veiligheid als van de natuur beter te behartigen. “We waren nog bezig”, merkt ze op. Ze vindt het “ontzettend jammer dat de route door de Hegewarren nu van tafel is.”

Provinciale Staten krijgen na de zomervakantie, in september, nog wel de mogelijkheid over de kwestie te debatteren. De coalitiepartijen CDA, VVD, FNP en PvdA hebben in hun gezamenlijk bestuursakkoord afgesproken dat een nieuwe vaarweg een win-win-situatie moet opleveren voor economie, toerisme, natuur en omgeving.

Vijftien miljoen euro toegezegd

Over de mogelijkheid van een nieuwe vaarweg naar Drachten wordt al tientallen jaren gepraat. De betrokken bedrijven aan het water op het industrieterrein De Haven zouden graag een breder en dieper vaarwater zien dan het huidige, dat vrij dicht langs het dorp Earnewâld loopt en dwars door natuurgebied De Alde Feanen. Het Drachtster bedrijfsleven heeft er ook vijf miljoen euro voor beschikbaar. De gemeente Smallingerland heeft er tien miljoen euro voor toegezegd.

Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 7 uur geleden
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 23 uur geleden
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen gisteren
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30
De kampioensploeg van Warga.
Warga kampioen na 0-3 winst op Nieuw Roden Algemeen 21 apr, 22:06