De nieuwe single van Adri de Boer - Yn myn holle - Stef Bos in het Fries
De nieuwe single van Adri de Boer - Yn myn holle - Stef Bos in het Fries Foto: Andries Jelle de Jong

Adri de Boer zingt Stef Bos in het Fries

Algemeen

De Liphuister troubadour Adri de Boer (Surhuisterveen, 1956) is een nieuw project gestart. Hij vertaalt werk van Stef Bos in het Fries. In dit project ‘De Boer Sjongt Bos’ brengt hij een cd uit en gaat hij in seizoen 2023-2024 langs de Friese podia. Stef Bos zelf heeft zijn goedkeuring gegeven, waardering uitgesproken en medewerking toegezegd. Adri de Boer brengt dinsdag 28 juni zijn eerste single van dit project uit, getiteld ‘Yn Myn Holle’.


Het was iemand uit de omgeving van Adri de Boer die hem de tip gaf dat zijn stem goed bij het werk van Stef Bos past. De Boer had eerder ‘You’ve got a friend’ van Carole King omgezet in het prachtige ‘Do hast in freon’ en speelt ook nog steeds graag ‘Alde dyk’, een vertaling van ‘Take Me Home, Country Roads’ van John Denver. Oftewel: bestaande nummers in het Fries omzetten, dat ligt de in Lippenhuizen woonachtige muzikant uitstekend. 

Stef Bos

Zelf al jaren liefhebber van Stef Bos, ging De Boer aan de slag met het vertalen van enkele nummers van de Nederlandse singer-songwriter. Het bleek al snel dat hun muzikanten-DNA opvallend veel overeenkomsten vertoont in hun gevoel voor timing en melodie, hun diepe, donkere stemkleur en de aangename akoestische gitaarsound. “Doe’t wy yn 2020 kontakt sochten mei Stef Bos sels, wie hy fuort entûsjast. ‘Lit myn ferskes mar doarmje’, antwurde hy en hy joech flot syn tastimming, syn mailadres en tillefoannûmer. In pear wiken lyn hawwe wy inoar wer troffen yn Grins en koe ik him al fiif ferskes hearre litte dy’t wy opnommen hawwe yn de studio fan Sytse Broersma fan De Kast. Bos wie dik tefreden en hat tasein op ien fan myn Fryske Stef Bos-ferkses sels mei te sjongen, yn it Frysk! Dat wurdt noch wat!” Het is de bedoeling dat De Boer in theaterseizoen 2023-2024 langs de Friese podia gaat met zijn project ‘De Boer Sjongt Bos’. In kleinere bezetting speelt hij met multi-instrumentalist Sido Post, bij grotere gelegenheden zullen de nummers met band worden uitgevoerd. 

Yn Myn Holle

Het eerste nummer van Stef Bos dat Adri de Boer als Friese single uitbrengt, is ‘Yn Myn Holle’. Het origineel ‘In Mijn Hoofd’ verscheen in 2019 op het Stef Bos-album ‘Ridder Van Toledo’. Het is een licht, vrolijk en luchtig lied dat vertelt dat men vanuit de fantasie in het hoofd eigenlijk alles voor elkaar kan krijgen: Do kinst wenje yn dyn dreamen / kinst as in fûgel dwaan dy ’t fljocht / en kinst de stjerren falle litte / foar wa’t it ljocht net sjochtHet lied is voor het eerst te horen op dinsdagavond 28 juni 2022 tijdens de uitzending van Noardewyn op Omrop Fryslân. Op 8 juli zingt Adri de Boer het Friese nummer in Noardewyn Live. De Boer knipoogt: “Dernei sil it ferske fansels hielendal griis draaid wurde, want it is echt in noflik simmerdeuntsje.” Wie het lied zelf wil opzoeken, kan terecht op www.adrideboer.nl, YouTube en Spotify.

Afbeelding
(video) Een Skatepark in Burgum? Dat moet toch lukken! Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Woonwagenkamp Drachtster Compagnie officieel geopend Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Vlasroute van start met speciale vlasdagen en activiteiten Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Bandfinale Kleine Prijs van Fryslân Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Onvergetelijke Alpe d'HuZes voor Team Matrix Lyceum Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Zesde FC Burgum net als FC Emmen met Easy Toys door naar finale Algemeen 5 jun., 17:04
Afbeelding
(video) Skûtsje 'Hendrika' krijgt opknapbeurt in Sluisfabriek Algemeen 5 jun., 15:35
Afbeelding
Altijd al saxofoon willen uitproberen? Algemeen 5 jun., 14:00
Afbeelding
Walter Bloembergen wordt jeugdtrainer Buitenpost JO14-1 Algemeen 5 jun., 12:30
Afbeelding
Wegensteunpunten Hurdegaryp en Scharnegoutum in de verkoop Algemeen 5 jun., 11:31
Afbeelding
Open tuin Passiflora zaterdag 17 juni Algemeen 5 jun., 10:30
Afbeelding
Herinrichting Harddraverspark wellicht miljoenen euro's duurder Algemeen 5 jun., 10:22
Afbeelding
De afscheidsfotografe legt vooral liefde vast Algemeen 5 jun., 08:30